Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας: Είμαστε εργαζόμενοι όχι μηχανές

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,στο μαγαζί, στο super market, στην αποθήκη, Που δουλεύεις με άθλιους μισθούς, σμπαραλιασμένα ωράρια, με κομμένα ρεπό, τις Κυριακές και τις
Αργίες. 

Που δουλεύεις βράδυ-πρωί, που βγάζεις δουλειά τριών-τεσσάρων ατόμων, που πιέζεσαι από την απειλή της απόλυσης, της μετάθεσης και της επίπληξης. Τώρα χρειάζεται την αγανάκτησή σου να την στρέψεις στον πραγματικά υπεύθυνο, να ενώσεις τη φωνή σου με αυτή του συναδέλφου σου. 


Η μεγάλη αγανάκτηση και προβληματισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους πρέπει να γίνει οργανωμένη συμμετοχή και δράση. 

Ξέρεις πια ότι όποτε ακούγεται μέτρο για τη διεύρυνση ωραρίου, για δουλειά την Κυριακή, πρώτα τα βιώνεις με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στη δουλειά, μετά γίνονται νόμοι και ποτέ δεν είναι προσωρινά, αλλά έρχονται για να μείνουν. Βλέπεις ποιος είναι αυτός που κερδίζει: αυξάνονται τα κέρδη των εργοδοτών την ίδια στιγμή που εσένα σου ισοπεδώνουν τα δικαιώματα, καταργούν την Κυριακάτικη Αργία, τη μοναδική μέρα που είχαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο για ξεκούραση και για τις οικογένειες τους. 

Για αυτά τα κέρδη των μονοπωλίων νομοθετεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί πολύ απλά είναι οι πολιτικοί τους υπηρέτες. 

Το «τίποτα δε γίνεται», «τα έχουν όλα αποφασισμένα» δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο κύριο ζήτημα, ότι σήμερα θες να δουλεύεις και να ζεις με αξιοπρέπεια, να καλύπτεις τις σύγχρονες ανάγκες σου. Τέτοιες λογικές καλλιεργούνται από την εργοδοσία και τους κάθε λογής εκπροσώπους της, για να σπείρουν τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, για να επικρατεί σιγή ιχθύος στους εργασιακούς χώρους. 

Όμως η ιστορία του εργατικού κινήματος, ακόμα και η πείρα από μικρούς και μεγαλύτερους αγώνες που δίνουμε σήμερα σε χώρους δουλειάς μας δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με τη δική μας αποφασιστική συμμέτοχη στην οργάνωση του αγώνα. Για να υπερασπιστούμε συνολικά τα δικαιωμάτά μας, σε γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. 

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όποια δικαιώματα και κατακτήσεις είχαμε και έχουμε είναι αποτέλεσμά αγώνων και σκληρής αναμέτρησης με την εργοδοσία, το κράτος. 

Δυναμώνουμε τις εστίες αντίστασης σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη! 

Ο κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα που εργάζεται είτε σε μικρό ή σε μεγάλο κατάστημα, σε super market, σε μεγάλη εμπορική αλυσίδα ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ, να οργανωθεί στο κλαδικό του σωματείο, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. 

Να χαράξουμε από κοινού σχέδιο που θα αφορά όχι μόνο την πάλη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας αλλά συνολικά την οργάνωση της πάλης για τις συλλογικές συμβάσεις ενάντια στις απλήρωτες υπερωρίες, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα απλήρωτα ρεπό, στην κακοπληρωμένη εργασία και ό,τι απασχολεί και καίει σήμερα εμάς τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους. 

Μπαίνουμε μπροστά, συμμετέχουμε αποφασιστικά σε κάθε χώρο δουλειάς, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην Κυριακή αργία, παλεύουμε για την νομοθετική κατοχύρωση της. 

Στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται να ξεμπερδεύουμε μια και καλή και με τα φερέφωνα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ανάμεσα μας. Όλους αυτούς που θεωρούν ότι με ένα «ποτέ την Κυριακή» και προκήρυξη απεργιών διαρκείας, χωρίς αντίκρισμα, ότι θα τελειώνουν με τους αγώνες και τις μορφές πάλης των εργαζομένων. 

Σε αυτή τη λογική κινείται το Πανευβοϊκό σωματείο – σφραγίδα εμποροϋπαλλήλων που εκπροσωπείται και στη πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. 

Είναι το σωματείο μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων για να ελέγχουν τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο Εργατικό Κέντρο. 

Είχαμε να τους δούμε τουλάχιστον τρία χρόνια στους χώρους δουλείας, να δούμε έστω και μισή ανακοίνωση για την επέλαση της εργοδοσίας στο εμπόριο και διαπιστώσαμε πριν ένα μήνα ότι επιχείρησαν να κάνουν εκλογές χωρίς συγκεκριμένο μητρώο μελών, με δημόσιο υπάλληλο που προσήλθε να ψηφίσει. 

Εκλογές που ακυρώθηκαν με τον ίδιο «δημοκρατικό» και «συνδικαλιστικό» τρόπο που ξεκίνησαν … με την απόφαση ενός μέλους της απερχόμενης διοίκησης. Ακολούθησαν με συνέπεια την σταθερή πορεία που έχουν χαράξει, να στήνουν σωματεία – μηχανισμούς που θα βάζουν πλάτη στη γραμμή της εργοδοσίας. 

Γιατί αυτό είναι που θέλει η εργοδοσία, να κρατιούνται μακριά οι εργαζόμενοι από τις συλλογικές διαδικασίες, να μπαίνουν εμπόδια στην οργάνωσή τους, να απαξιώνονται τα συλλογικά όργανα των εργατών όπως και οι μορφές πάλης τους. 

Ταυτίζονται με τους ομογάλακτούς τους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που έσπασαν όλα τα κοντέρ του εκφυλισμού και του τυχοδιωκτισμού παίρνοντας απόφαση για απεργία διαρκείας, κάθε Κυριακή από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο! 

Αντίστοιχα και με τους ομογάλακτούς τους στη ΓΣΕΕ που διακηρύσσουν συμμαχία εργοδοτών και εργαζομένων λες και τα κέρδη των μονοπωλίων και τα εργατικά δικαιώματα είναι δυο πράγματα που μπορούν να πάνε χέρι – χέρι. 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, 

Απέναντι στην «ανάπτυξη» που φέρνει κέρδη για το κεφάλαιο και περιορισμό της δικής μας ζωής, απέναντι στο μέτωπο εργοδοσίας – κυβέρνησης και των εκπροσώπων τους στο εργατικό κίνημα, εμείς έχουμε συμφέρον να βάλουμε μπροστά την αναπλήρωση όσων χάσαμε μέσα στην κρίση, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας και αυτή να είναι η αφετηρία των αγώνων μας. 

Σήμερα που βλέπεις πόσος πλούτος περνάει από τα χέρια σου, που η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες μας, χρειάζεται να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει. 

Να μη συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας επιβάλουν, να μη δεχτούμε να ζούμε με όρους εκατό χρόνων πριν. 

Την ενιαία επίθεση στα δικαιώματα μας από κυβέρνηση, Ε.Ε., εργοδοσία, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ενιαία και οργανωμένα. Είναι αναγκαία η οργάνωση μας, η συλλογική μας δράση, η αλληλεγγύη μας. 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ 

Συσπειρώσου στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για: 

➢ Υπογραφή κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μας. 

➢ Σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. 

➢ Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. 

➢ Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς. 

➢ Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...