Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στην Κάρυστο

Απεργοί από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι και μικροί επαγγελματίες έδωσαν το παρών στην Απεργιακή συγκέντρωση στην Κάρυστο με κεντρικό σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!».

Η κεντρική ομιλία έγινε από το Γιώργο Οικονομόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου. Χαιρετισμοί έγιναν από τη Λίτσα Αθανασίου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και από τη Σούλα Μπερέτη, Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας.

Στην ομιλία του ο Γ. Οικονομόπουλος τόνισε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «δίκαιης ανάπτυξης» αναφέροντας πως: «χαρακτηριστικό παράδειγμα της ¨δίκαιης ανάπτυξης¨ είναι αυτό που συμβαίνει με την ενέργεια και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μας με την εγκατάσταση των δεκάδων αιολικών πάρκων. 

Παρά το γεγονός ότι στο σύνολο του Δήμου έχουν εγκατασταθεί περίπου 350 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται σε φάση εγκατάσταση μερικές δεκάδες, τον περασμένο Οκτώβρη ήρθαμε αντιμέτωποι με εκατοντάδες διακοπές ρεύματος σε Κάρυστο και Μαρμάρι. Διακοπές ρεύματος που θα ενταθούν πανελλαδικά το επόμενο διάστημα αφού προωθείται η πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη. Πώληση που θα εκτοξεύσει την τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, όπου με την λειτουργίας τους οι εταιρίες κερδίζουν εκατομμύρια, έρχονται αντιμέτωποι με 10ωρη και 6ήμερη εργασία, με μεροκάματα από 25€ και 30€, με απόλυση για όποιον διεκδικεί να εργάζεται με ανθρώπινες συνθήκες. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά προστασία για άλλους κλάδους που πλήττονται όπως οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι. 

Εταιρίες, κράτος και δημοτική αρχή ενδιαφέρονται κυρίως να μη θιχτούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων που κάνουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή. Γι αυτό και όταν πριν από περίπου ένα μήνα επιχείρησαν να μεταφέρουν κομμάτια ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Καρύστου επιστράτευσαν δυνάμεις του Λιμενικού ακόμη και από άλλες περιοχές. 

Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας υπόσχονται! Συνέχεια των θυσιών για τους πολλούς, για τον εργαζόμενο λαό και κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους». 

Κάλεσε εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες και συνταξιούχους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και να μπουν στον αγώνα. 

«Τώρα ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε μικρός επαγγελματίες, ο αγρότης, ο συνταξιούχος πρέπει να συσπειρωθεί στο σωματείο του! Στην Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, στο Σύλλογο Συνταξιούχων, στα άλλα σωματεία και συλλόγους της περιοχής μας. Να δημιουργήσει εκεί όπου δεν υπάρχει! 

Ο καθένας μας να μπει μπροστά για το χτίσιμο της πραγματικής κοινωνικής συμμαχίας εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, αγροτών, συνταξιούχων μέσα στην πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας». 

Η Λ. Αθανασίου στον χαιρετισμό της έκανε αναφορά στην πολιτική υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων που ακολουθεί τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΛΕΛ όσο και η ΝΔ και τους κάνει να ξεσαλώνουν στους εργασιακούς χώρους, να απαιτούν να μη σηκώνει κανείς εργαζόμενος κεφάλι.

Αναφερόμενη στις ένταση της τρομοκρατίας ενόψει της Πανελλαδικής Απεργίας εξέφρασε την αλληλεγγύη των συγκεντρωμένων «στους εργαζόμενους της επιχείρησης ¨Μελισσοκομική Αθηνών¨, στην Χαλκίδα, όπου η εργοδοσία προσπάθησε να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, επιχειρώντας να προχωρήσει σε τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή καθώς ενοχλήθηκε από την οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο και τη δράση που αναπτύχθηκε ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους». 

Όπως τόνισε η Λ. Αθανασίου: «Κανείς δεν πρέπει να δεχτεί την απόλυση εργαζόμενου που θα Απεργήσει! Εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για απόλυση για συνδικαλιστική δράση όπως του συναδέλφου στη Μελισσοκομική Αθηνών, στη Χαλκίδα»! 

Η Σ. Μπερέτη αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή, που έχει ως αφετηρία την απαίτηση των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ να βγάλουν όλο και περισσότερα κέρδη χωρίς κανένα όφελος για τα λαϊκά στρώματα. Τόνισε την ανάγκη περισσότερος κόσμος να μπει στη μάχη και για αυτό το σοβαρό ζήτημα για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...