Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Ομιλία Τάσου Πρατσόλη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2018

Ομιλία Τάσου Πρατσόλη στην Ολομέλεια της ΒτΕ  κατά τη συζήτηση Προϋπολογισμού 2018


Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,  Συζητάμε σήμερα, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τον Προϋπολογισμό, με μία διαφορά, όμως.
O φετινός Προϋπολογισμός είναι ο τρίτος κατά σειρά πλεονασματικός Προϋπολογισμός που καταθέτει η Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος, σηματοδοτώντας την έξοδο της χώρας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής και παράλληλα την είσοδό της σε μια νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας.

Η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια ύφεσης και στασιμότητας και μετά από επτά χρόνια μνημονίων, σταθεροποιείται και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από τις τελευταίες αναλύσεις και μελέτες τόσο της Eurostat όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και άλλων σημαντικών οίκων.

Είναι βέβαιο ότι η χώρα μετά τη δεκαετή ύφεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή εξαντλημένη. Είναι πολλά τα δέκα χρόνια θυσιών και πόνου για τους Έλληνες. 

Με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, εξαφανίστηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας, οδηγήθηκαν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας, τα εισοδήματα των νοικοκυριών συρρικνώθηκαν κατά 50%, η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων αυξήθηκε έως και οκτώ φορές και η ανεργία εκτοξεύθηκε σε πρωτοφανή ύψη. Επίσης, υπήρξε και αποεπένδυση από «φιλοεπενδυτικές» κυβερνήσεις της τάξης του 67%.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν εθνική και κοινωνική διάλυση της πατρίδας μας. Ποιος ευθύνεται, άραγε, για όλα αυτά; Και, φυσικά, δεν είναι παρελθοντολογία, όπως σας συμφέρει να λέτε, αλλά μια πραγματικότητα που εσείς δημιουργήσατε. 

Ακούμε συνεχώς εδώ μέσα, αλλά και στις Επιτροπές, για θέσεις και προγράμματα που έχετε για το ξεπέρασμα της κρίσης. Γιατί, άραγε, δεν τα εφαρμόσατε, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όταν κυβερνούσατε για σαράντα χρόνια και αφήσατε τη χώρα να πέσει στα βράχια; Και γιατί περιμένετε να σας πιστέψει τώρα ο λαός μας; Πότε, επιτέλους, θα αναλάβετε την ευθύνη να κάνετε την αυτοκριτική σας για όλα αυτά που υπέστη η χώρα εξαιτίας αυτών των πολιτικών;

Μπαίνοντας τώρα στα του Προϋπολογισμού για το έτος 2018, προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% περίπου και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. 

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,4% σε σχέση με το 2017, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με το 2017, στα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει περεταίρω το 2018 στο 18,4% από 19,9% που αναμένεται να κλείσει το 2017. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 128.230 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση ενδεκαμήνου από το 2011. 

Βέβαια, αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τη σημαντική μείωση της ανεργίας στην τελευταία τριετία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, καταλαβαίνουμε ότι στον τομέα αυτό έγιναν αρκετά. Δεν πανηγυρίζουμε, όμως, γιατί η ανεργία αποτελεί ακόμα μια μαχαιριά στο κορμί της κοινωνίας μας. 

Το ύψος των δαπανών του ΠΔΕ για το έτος 2018 προβλέπεται να είναι στα 6,77 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες αυτές κατανέμονται σε 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ για τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. 

Από τον Προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα, φανερώνεται για άλλη μια φορά το στίγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά από τη σημαντική υπέρβαση του στόχου 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, κατέστη εφικτή η διανομή «κοινωνικού μερίσματος» στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων. 

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, για το μέρισμα ο συνολικός αριθμός των μελών, των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.000 περίπου, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού της χώρας. Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης, λαμβάνει υπόψη τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά κριτήρια και είναι ενδεικτικό της πολιτικής αντίληψης, της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων που θέτει η Κυβέρνηση. 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε ό,τι αφορά τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έναν χώρο που νομίζω ότι ξέρω καλά γιατί ανήκω ακόμα οργανικά σε αυτόν, επειδή ακούω και διαβάζω ανυπόστατα πράγματα για μείωση των επιχορηγήσεων, μείωση των ΚΑΠ και άλλα πολλά -συγκρίνοντας, βέβαια, όλοι αυτοί που τα λένε αυτά, με αυτά που θα έπαιρνε η Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τον ν.3852/2010, γνωστό ως «νόμο Καλλικράτη»- θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Τα τρία τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία μείωση στις επιχορηγήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε πολύ καλά, για να το καταλάβουν κάποιοι. Αντίθετα, την περίοδο 2010-2014 οι ΚΑΠ μειώθηκαν κατά 60% περίπου και εξαφανίστηκε η ΣΑΤΑ. Μέσα από τον Προϋπολογισμό φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέχρι τώρα έχουμε αύξηση, αντί για μείωση, 5,34%. 

Επιπλέον, προβλέπεται ειδική επιχορήγηση ύψους περίπου 39 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει το κόστος μισθοδοσίας από την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2018-2019. 

Πρόσφατα, δε, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσαν ένα ειδικό πρόγραμμα υποδομών ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία για αντιπλημμυρικά, ύδρευση, αγροτική οδοποιία μηχανήματα έργων κ.λπ.. 



Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω, επίσης, τα εξής:

Την αύξηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που φέτος ήταν στα 700 εκατομμύρια, ενώ το 2018 θα είναι 1 δισεκατομμύριο και το 2019 θα ανέλθει στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Θα υπάρξει χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ογδόντα πέντε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους με 20 εκατομμύρια ευρώ για το 2017 -που θα συνεχιστεί και το 2018- προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες ή επενδυτικές δραστηριότητες και έργα. 

Το πρόγραμμα κάλυψης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους προϋπολογισμού 326.000.000 ευρώ, με τα αιτήματα διακοσίων τριάντα επτά ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων, με συνολική επιχορήγηση 245.000.000 ευρώ και απορρόφηση -μέχρι τώρα- περίπου 174.000.000 ευρώ. 

Το πλαίσιο του Προγράμματος ΑΞΙΑ για την εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες, προϋπολογισμού 95.000.000 ευρώ, με ικανοποίηση ενενήντα οκτώ αιτημάτων συνολικού ύψους 57.000.000 περίπου, με πληρωμές μέχρι τώρα περίπου 25.000.000 ευρώ. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να ενισχύεται. Ήδη προχωράει η προκήρυξη του διαγωνισμού για 8.845 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. 

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί, κύριοι συνάδελφοι, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κάποιους να διαστρεβλώσουν αυτή την πραγματικότητα. 

Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε εργάζεται εντατικά και σκληρά για να μπει η χώρα σε μια περίοδο πλήρους κανονικότητας και πλήρους ανασυγκρότησης. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι απλά θέμα χρόνου. Φτάνει πια η καραμέλα των καθυστερήσεων για τις αξιολογήσεις και το πόσα καλά ήμασταν το 2014, όταν πρόσφατα ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι από τις δεκαέξι τριμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονταν, ολοκληρώθηκαν μόνο πέντε και γι’ αυτό έγινε ο εκτροχιασμός του προγράμματος.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, γυρίζει σελίδα. Γυρίζει σελίδα επιδιώκοντας καθαρή έξοδο στις αγορές, χωρίς νέο μνημόνιο, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα και προπαντός χωρίς πιστοληπτική γραμμή, με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλους και όχι για τους λίγους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...