Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δέσμευση Τσίπρα για την προστασία των βιοτόπων και υδροβιοτόπων της Στερεάς Ελλάδας

Το όρος Όχη-ο Κάμπος Καρύστου-το Ποτάμι-το ακρωτήρι Καφηρέας- η παράκτια θαλάσσια ζώνη, έκτασης 12131 στρεμμάτων.

Από το 2ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας, η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού, με πρόταση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (από την Ν.Ε. Εύβοιας), δεσμεύτηκε για την προστασία των βιοτόπων και υδροβιοτόπων της Στερεάς Ελλάδας, με την
δημιουργία Φορέων Διαχείρισης.


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση, από την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 το νέο σχέδιο νόμου που αφορά στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. 

Βασικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μέσω του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος και της περιφερειακής ανάπτυξης και εργασίας.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας (100%, 446 περιοχές), ενώ έως σήμερα καλύπτονται οι 116 από τις 419 περιοχές του δικτύου Natura 2000 (ποσοστό 27,7%). Αυτό θα καταστεί εφικτό αφενός με την επέκταση των περιοχών ευθύνης των υφιστάμενων 28 ΦΔΠΠ και αφετέρου με την ίδρυση επτά (7) νέων ΦΔΠΠ ενταγμένων και χρηματοδοτούμενων από το Πράσινο Ταμείο και Εθνικούς Πόρους. 

Για την Εύβοια, σε Φορέα Διαχείρισης, εντάσσονται στην πρόταση του ΥΠΕΝ: 
  • Το όρος Όχη-ο Κάμπος Καρύστου-το Ποτάμι-το ακρωτήρι Καφηρέας- η παράκτια θαλάσσια ζώνη, έκτασης 12131 στρεμμάτων.
  • Το δάσος της Στενής, 1297 στρεμ.
  • Το μικρό και μεγάλο Λιβάρι-δέλτα Ξεριά στην Ιστιαία, 1040 στρεμ.
  • Το όρος Κόχυλας στην Σκύρο, 4088 στρεμ.
  • Η λίμνη του Δύστου, 2636 στρεμ.
  • Οι νησίδες της Σκύρου και η θαλάσσια περιοχή, 48963 στρεμ.
  • Το όρος Καντήλι, 6243 στρεμ.
  • Λιχάδες νήσοι και θαλάσσια περιοχή, 39906 στρεμ.
  • Ύφαλοι Βορειοανατολικής Εύβοιας με την θαλάσσια περιοχή, 8572 στρεμ.
  • Η θαλάσσια ζώνη στην Ανατολική Εύβοια, από Οκτωνιά μέχρι Ζάρακες, 5768 στρεμ.
  • Ο ποταμός Μανικιάτης, 163 στρεμ.
  • Το ανατολικό τμήμα της θαλάσσιας περιοχής του Ν. Ευβοϊκού, 52163 στρεμ.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Εύβοιας, χαιρετίζει την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που δίνει λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα και βάζει τις βάσεις για την προστασία αυτών των περιοχών, που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο και τοπικό πόρο.

Η πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής της Εύβοιας, θα είναι η επέκταση της προστασίας και στους υδροβιότοπους που βρίσκονται γύρο από την Πόλη της Χαλκίδας: το Λιβάδι (Κωλοβρέχτης), την Γλύφα, τις Αλυκές Κοπανά, το δέλτα του Λήλαντα.

1 σχόλιο:

  1. Ο κ.Τσιπρας να προσέξει τι λέει και να διδαχτεί μερικά πράγματα από το παραμύθι του Πινοκιο.
    Και ναι μεν ο Πινόκιο το μόνο που έπαθε ήταν ότι μεγάλωνε η μύτη του με κάθε ψέμα που έλεγε, ο δε κ.Τσιπρας μπορεί να πάθει πολύ χειρότερα.
    Να μας τα πει αυτά δια ζώσης, μία επίσκεψη στη Νότια Καρυστία με τις 250 αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες μέσα σε περιοχή natura, είναι απαραίτητη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...