Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Να ληφθούν άμεσα μετρά αντιπλημμυρικής προστασίας στην Εύβοια

Η Τ.Ε. Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες στις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αττικής, την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε όσους αγωνιούν για τους αγνοούμενους, στους ανθρώπους που καταστράφηκε το βιος τους και συνεχίζουν να περνούν δύσκολες ώρες.

Οι τεράστιες καταστροφές δεν είναι φυσικό αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων αλλά προαναγγελθέν έγκλημα της πολιτικής που εφαρμόστηκε και τα προηγούμενα χρόνια από τις
κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και από τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 


Είναι πραγματικά ειρωνεία να επικαλούνται κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι την κακοκαιρία, τις ευθύνες κάποιων που έχτισαν σε ρέματα, για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την έλλειψη έργων υποδομής, αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων, ακόμα και τα λειψά μέσα σε υποδομή και προσωπικό για να βοηθήσουν σε αυτές τις δύσκολες ώρες, την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία των ανθρώπων από τα φυσικά φαινόμενα. 

Στην Εύβοια υπάρχει τεράστια πείρα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχαν ως συνέπεια τις καταστροφικές πλημμύρες του 2009 από την υπερχείλιση του Λήλαντα ποταμού. Κι όμως από τότε, όχι μόνο δεν ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται ο νομός, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, δε δόθηκαν αποζημιώσεις σ’ αυτούς που έχασαν το βιος τους. 

Πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2016 είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λίμνη και την Κάρυστο. Και πάλι κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό – αντιδιαβρωτικό έργο δεν ξεκίνησε, πέρα από ελάχιστες μικροπαρεμβάσεις. Όπως και με τις καταστροφές στην Κύμη από την έντονη χιονόπτωση του προηγούμενου χειμώνα. 

Να γιατί ανησυχούμε με κάθε κακοκαιρία. Να γιατί ανησυχούμε όταν η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ανακοινώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και ο μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Τα ίδια έλεγαν και για την περίπτωση της Κύμης. Εκτός αν οι αρμόδιοι εννοούν ως μέτρα τις οδηγίες προς τους κατοίκους του νομού.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και οι Δήμοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι οι έντονες καιρικές συνθήκες. Η σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης. Γνωρίζουν πολύ καλά την άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης καθώς ζούμε σε σεισμογενή περιοχή. 

Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο στους χιλιάδες οικοδόμους που μαστίζονται από την ανεργία. Όμως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα». Δεν προβλέπονται στα μνημόνιά τους και τα «προαπαιτούμενα». Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.

Να μην επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με την ίδια τη ζωή μας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή την πολιτική αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να χάσουν και ό, τι τους έχει απομείνει. 

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. 

Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. 

Ø Να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο Λήλαντα ποταμό, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή του κύρια στα τελευταία χιλιόμετρα και πιο ειδικά κοντά στη θάλασσα που το πλάτος του μειώνεται αισθητά.

Ø Να γίνουν τα απαραίτητα έργα διευθέτησης των χειμάρων που έχουν προκαλέσει αρκετές φορές ζημιές σε αρκετές κατοικημένες περιοχές στο νομό. 

Ø Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικα, αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις της πυρόπληκτης Λίμνης.

Καλούμε τους κατοίκους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας των περιουσιών και της ίδιας τους της ζωής. Να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος, ΤΩΡΑ να οργανώσουμε την πάλη μας, τις δυνάμεις μας για τη λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...