Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η Σφυριχτή Γλώσσα του χωριού Αντιά έφτασε μέχρι την Ιαπωνία

Σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, για τρίτη φορά προβάλλεται η Ελλάδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μέσα από την μοναδικότητα της Σφυριχτής Γλώσσας του χωριού Αντιά που βρίσκετε στον Κάβο Ντόρο της Εύβοιας.

Τον Ιούνιο ο δημοσιογράφος του BBC Eliot Stein επισκέφτηκε τα Αντιά όπου έκανε ρεπορτάζ και δημοσίευσε ένα μικρό video καθώς και μία σειρά άρθρων με θέμα την Σφυριχτή
Γλώσσα .


Στης 29 Αυγούστου μετά από πολυήμερες συνομιλίες με τον Πρόεδρο του συλλόγου Απανταχού Αντιωτών και του Κέντρου Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας Παναγιώτη Τζαναβάρη ,επισκέφτηκε το χωριό ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κος Prambas ανταποκριτής του Αμερικάνικου τηλεοπτικού σταθμού BPS.

Το εν λόγω ρεπορτάζ που ήταν διαρκείας 8,5 λεπτών παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού . Ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την ιστορία της Σφυριχτής Γλώσσας, τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε προσωπικό επίπεδο από τον ίδιο με αποτέλεσμα να αναφερόμαστε πλέων για μία γλώσσα που διασώθηκε. 

Επίσης τονίστηκε η αδιαφορία που δείχνουν το υπουργείο πολιτισμού και ο Δήμος της περιοχής ο οποίος εμφανίζετε μόνο όταν αντιληφτεί μικρόφωνο και κάμερα, προσπαθώντας να ιδιοποιηθεί το θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τον χρόνο και το χρήμα που διέθεσαν άλλοι.

Μετά από πολύμηνες προετοιμασίες στης 21 και 22 Νοεμβρίου 2017 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στα Αντιά τηλεοπτικό συνεργείο από την Ιαπωνία, το οποίο έκανε μία ξεχωριστή παραγωγή για το μεγάλο Ιαπωνικό κανάλι Japan Voice .

Στης 21 έγιναν γυρίσματα τεσσάρων ωρών , με θέμα την Σφυριχτή Γλώσσα όπου συμμετείχαν , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Τζαναβάρης ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Κωνσταντίνος Γιαννακάρης, ο Παναγιώτης Μπουρνουσούζης ο Γιάννης Τσίπας και ο Γιάννης Αποστόλου . 

Η Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ήταν για το Χωριό Αντιά μία ξεχωριστή ημέρα γεμάτη ζωή και πλημμυρισμένη από Ιαπωνική κουλτούρα, αφού η παραγωγή αποφάσισε να κάνει ένα εορταστικό κλείσιμο του οδοιπορικού της στην Ελλάδα στο χωριό που επικοινωνεί σφυριχτά, τα Αντιά .

Για τον σκοπό αυτό οι Ιάπωνες έκαναν κάτι πολύ πρωτότυπο. Διέθεσαν χρόνο και χρήμα όπου σε συνδυασμό με τις στοχευμένες ενέργειες του κυρίου Λαγόνικου που είχε τον γενικό συντονισμό και την βοήθεια των μελών του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, συγκεντρώθηκαν στα Αντιά πάνω από 120 άτομα όπου συμμετείχαν στην αποχαιρετιστήρια γιορτή που είχε διοργανωθεί. 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευή του Iαπωνικού εδέσματος Tackoyaki καθώς και ένα κωμικό θεατρικό δρώμενο το οποίο στην συνέχεια επανέλαβαν μικροί και μεγάλοι από το κοινό .

Στην συνέχεια οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον πλούσιο μπουφέ προκειμένου να γευτούν τα Tackoyaki και ντόπια προϊόντα, όλα προσφορά των Ιαπώνων φίλων μας ,εκτός από τους υπέροχους λουκουμάδες της Κυριακούλας Γιαννακάρη και τις ζηλευτές τηγανίτες της Ασημίνας Σκοπελίτη και Ευαγγελίας Γιαννακάρη που ήταν δική τους προσφορά .

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν στους συντελεστές της εκδήλωσης αναμνηστικά δώρα με τοπικά προϊόντα που επιμελήθηκε και προσέφερε το αξιέπαινο μέλος του συλλόγου κυρία Μαρία Τσαπέπα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Τζαναβάρης και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Κ. Γιαννακάρης, ευχαριστούν θερμά το καστ της παραγωγής και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της πετυχημένης εκδήλωσης ,καθώς και όλους αυτούς που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους στέλνοντας παράλληλα από τα Αντιά ένα εγκάρδιο μήνυμα αγάπης στον Ιαπωνικό λαό .

Παράλληλα με τους Ιάπωνες στης 22 Νοεμβρίου ήταν στα Αντιά και το τηλεοπτικό κανάλι STAR κεντρικής Ελλάδος το οποίο κατέγραψε την εκδήλωση και παράλληλα πήρε συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Τοπικού και τον Πρόεδρο του Συλλόγου σχετική με την Σφυριχτή Γλώσσα , καθώς και από τους Ιάπωνες συναδέλφους τους .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...