Bουλευτές Εύβοιας

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Βράβευση της Σκύρου στους 100 καλύτερους πράσινους προορισμούς

Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις έλαβε η Σκύρος καθώς βραβεύτηκε ως ένας από τους 100 κορυφαίους πράσινους προορισμούς στον κόσμο, ανάμεσα σε 155 υποψηφίους από 57 Χώρες στον διαγωνισμό «TOP 100 SUSTAINABLE DESTINATIONS» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Εstoril της Πορτογαλίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στα βραβεία ήταν οι υποψήφιοι να πληρούν τα 15 βασικά κριτήρια του Προτύπου των «Green Destinations». Όλοι οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν από ειδικούς από την ομάδα των

«Green Destinations Top 100» και από τα μέλη της ειδικής επιτροπής του πάνελ του Top 100 που περιλαμβάνει περισσότερους από 60 ειδικούς στο βιώσιμο τουρισμό.


Η εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το ετήσιο συνέδριο / φεστιβάλ «GREEN FEST» στο Εstoril του Δήμου Cascais της Πορτογαλίας που διήρκησε τρείς ημέρες, όπου κατά την διάρκεια των εργασιών του δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκομένους εκπροσώπους του Δήμου να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις συνεργασίας τόσο με εκπροσώπους άλλων προορισμών όσο και με φορείς τεχνογνωσίας για καλές πρακτικές που θα ενδιέφεραν την Σκύρο.

Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός για την αειφορία καθώς προσελκύει 4.000 έως 6.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στην βράβευση συμμετείχε από την Ελλάδα μόνο ο Δήμος Σκύρου παρουσία του Δημάρχου Σκύρου κ.Χαζηγιαννάκη Ε.Μιλτιάδη , ο οποίος παρουσίασε τις πράσινες πρακτικές του Δήμου ως ομιλητής στην ενότητα «Παγκόσμιος Τουρισμός–Επιτυχημένα παραδείγματα αειφόρων προορισμών», με θέμα:«Σκύρος: Ένα ταξίδι προς ένα βιώσιμο τρόπο ζωής». Τον Δήμαρχο συνόδευσε στο συνέδριο ο Συντονιστής Αειφορίας για τον Δήμο Σκύρου στο πλαίσιο του «TOP 100», Δρ. Ιωάννης Παππάς.

Μετά την τελετή βράβευσης ο κ.Δήμαρχος τόνισε πως :«η βράβευση της Σκύρου είναι μια σημαντική αναγνώριση όλων των προσπαθειών όλων αυτών των χρόνων από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι συνετέλεσαν στο να αναγνωριστεί η Σκύρος ως ένας μοναδικός προορισμός στο Αιγαίο. 

Η συνεργασία πολλών ανθρώπων, η στόχευση σε ένα όραμα ανάπτυξης με σεβασμό στο άνθρωπο και το περιβάλλον φέρνουν πάντα αποτελέσματα και θα συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους να επισκεφτούν την Σκύρο για να δουν από κοντά έναν προορισμό που σέβεται το επισκέπτη, προστατεύει την βιοποικιλότητα και στηρίζει την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό. 

Η Σκύρος θα συνεχίσει πιο εντατικά το έργο αυτό και γρήγορα θα παρουσιάσουμε νέα αποτελέσματα, που θα στηρίζουν την αυθεντική εμπειρία του επισκέπτη αλλά και την τοπική κοινωνία και κουλτούρα».





Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 στο παλιό Παλάτι του Βασιλιά της Πορτογαλίας στο Cascais, όπου δόθηκε δεξίωση προς τιμήν όλων των παρευρισκομένωνκαθώς οι νικητές του διαγωνισμού «TOP 100 SUSTAINABLE DESTINATIONS» βρίσκονται ως ειδικοί καλεσμένοι στο «GREEN FEST».

Ανάμεσά στους παρευρισκομένους ήταν ο Υπουργός Τουρισμού της Δημοκρατίας του Κονγκό, ο πρόεδρος του «GREEN DESTINATION» παγκοσμίως και διοργανωτής όλου του συνεδρίου Albert Salmon, η Αντιπρόεδρος του «GREEN DESTINATION», εκπρόσωποι Χωρών, υπουργοί τουρισμού, εκπρόσωποι δήμων, περιφερειών, πάρκων και προστατευόμενων περιοχών

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, το πρωί, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο της πόλης Torres Vedras μιας από τις νικήτριες πόλεις του «TOP 100» στο παλιό Δημαρχείο της πόλης.

Η Σκύρος λόγω της ιδιαίτερης φυσικής της ομορφιάς και της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, βρίσκεται ήδη σε παγκόσμιες λίστες περιβαλλοντικής προστασίας, όπως το NATURA 2000.Σε συνδυασμό δε με την ως άνω διάκριση, το "πράσινο" νησί μας μπαίνει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. 

Εκ του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου