Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Μεγάλος κίνδυνος για τα Καβοντοροχώρια η εγκατάσταση αιολικών πάρκων - Δείτε το video

Τα χωριά του Καβοντορο Πρινιάς, Σχιζαλι, Αντιάς θα είναι περικυκλωμένα από ανεμογεννήτριες αν κατασκευασθούν όλα αυτά τα αιολικά πάρκα που έχουν ήδη ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΕΙ από το Υπουργείο Ενέργειας.
Οποιοσδήποτε οικισμός απέχει λιγότερο από 2 χλμ από αιολικό πάρκο κινδυνεύει από ζημιά ανεμογεννήτριας αν κάτι δεν πάει καλά....


Πόσο απέχει η κοντινότερη ανεμογεννήτρια του πάρκου Jasper από οικισμό Καρύστου?

Παρακαλώ τον Δήμο Καρύστου να το γνωστοποιήσει στους πολίτες.

Αναφέρω παρακάτω αντιγραφή από μελέτη ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥ έργου της εταιρίας RF - Energy:
Χωριό Πρινιά: Απόσταση 330 μέτρα από Ανεμογεννήτρια (Α/Γ) αρ.5 Αιολικό Πάρκο( Α.Π) Καλαμακι 2.
Χωριό Σχιζαλη : Απόσταση 530 μέτρα από Α/Γ αρ.5 , Α.Π. Καλαμάκι.
Χωριό Αντιάς : Απόσταση 520 μέτρα απο Α/Γ αρ.2 , Α.Π. Κορακοβραχος 2.
Χωριο Ευαγγελισμός : Απόσταση 510 μετρα από Α/Γ αρ. 5 , Α.Π. Μιλζα.
Χωριό Επανωχώριον : Απόσταση 580 μέτρα από Α/Γ αρ.5 ,Α.Π. Ομαλιές 2.
Χωριό Καλλιανός : Απόσταση 520 μετρα από  Α/Γ αρ.1 , Α.Π. Μολιζέζα 1.
Χωριό Αγαθό         : Απόσταση 510 μετρα από Α/Γ αρ.4 , Α.Π. Μολιζέζα 2.

Εταιρία ENEL- Κοπελούζος
Απο σελ.387 Παράρτημα 2 ,Χάρτες - Σχέδια της Μελέτης Περιβαλλοντος 2016 εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS A.E.:

Το αιολικό πάρκο Ανατολή κατά μεγάλο μέρος απέχει λιγότερο από 1 χλμ από τους οικισμούς Σχιζαλι και Πρινιάς.
Το αιολικό πάρκο Κερασιά απέχει κατά μεγάλο μέρος λιγότερο από 2 χλμ από τον οικισμό Κόμητο.
Οι μισές ανεμογεννήτριες του παρκου Πλατανιστός απέχουν λιγότερο από 1 χλμ από τον οικισμό Πλατανιστός.

Εαν το νομικό πλαίσιο επιτρέπει ανεμογεννήτριες σε απόσταση 500 μέτρων από τους οικισμούς, πρέπει  σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές ατυχημάτων από ανεμογεννήτριες, να αλλάξει επειγόντως.

Αν γίνει κάποιο ατύχημα τα επόμενα χρόνια η μήνες, η ποινική ευθύνη θα βαρύνει πολλούς.

Παρακαλώ τον Δήμο Καρύστου και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που φέρουν ευθύνη για την αδειοδότηση  αυτών των αιολικών σταθμών στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας,να επιληφθουν του θέματος πριν να ειναι πολύ αργά. 






















Δείτε στο  video τι ζημιές μπορούν να προκαλέσουν τα αιολικά πάρκα, και πόσο σημαντική είναι η απόσταση τους από κατοικήσιμες περιοχές!



Βαρελά Βασιλικη
μέλος  του ΣΠΠΕΝΚ

3 σχόλια:

  1. Ξεχασες να αναφέρεις ότι θα σταματήσουν να γεννανε τα πρόβατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε
      Ειναι παράξενο αλλά χωρίς πλάκα είχε βάση αυτό που εγραψες.
      Για τις γεννήσεις προβάτων δηλαδή...
      Μπράβο σου!
      Το παρακάτω άρθρο αποδεικνύει του λόγου το αληθές:

      1600 αποβολές παραμορφωμένων εμβρύων σε φάρμα εκτροφής 4500 μίνκ στη Δανία.Ολα δείχνουν τις διπλανές ανεμογεννήτριες.


      Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων είναι μια δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί πολύ στη Δανία, αλλά και στη δική μας Δυτική Μακεδονία, στις περιοχές της Καστοριάς και της Σιάτιστας. Όσα λοιπόν μαθαίνουμε για τις φάρμες της Δανίας ενδιαφέρουν άμεσα και τη χώρα μας, αφού η βιομηχανία της γούνας φέρνει παραδοσιακά στη χώρα μας πολύτιμο συνάλλαγμα.

      Κάποιοι βέβαια «οικολόγοι της συμφοράς», πριν λίγα χρόνια, άνοιξαν τα κλουβιά σε κάποιες φάρμες, με αποτέλεσμα τα βιζόν να ξεχυθούν ελεύθερα σε ξένο γι’ αυτά περιβάλλον και, όσα επιβίωσαν, πλέον ρημάζουν τα οικοσυστήματα στις γύρω περιοχές. Όπως λοιπόν αναφέρει Δανέζικη ιστοσελίδα , προβλήματα εμφανίστηκαν σε μια φάρμα εκτροφής 4.500 μινκ στο Tiphedevej, κοντά στο Vildbjerg.

      Πέρυσι το φθινόπωρο εγκαταστάθηκαν σε μικρή απόσταση, μόλις 328μ., τέσσερις μεγάλες ανεμογεννήτριες Vestas V112, ισχύος 3MW και ύψους 140μ. η κάθε μία, όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία. Στην αρχή παρατηρήθηκε αλλαγή στη …συμπεριφορά των ζώων, έγιναν πολύ πιο επιθετικά απ’ ό,τι συνήθως , με αποτέλεσμα να αλληλοεπιτίθενται, να καταστρέφεται η γούνα τους και κάποια να πεθαίνουν.

      Το θέμα έφτασε τον περασμένο Ιανουάριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Δανέζικης Βουλής, αλλά η Vestas είναι πολύ μεγάλη εταιρεία, πολύ σημαντική για τη Δανία και το θέμα σταμάτησε εκεί. Το Μάιο ωστόσο, στην ίδια φάρμα, παρατηρήθηκε μεγάλο ποσοστό αποβολών και πρόωρων γεννήσεων παραμορφωμένων εμβρύων.

      Η πιο συχνή παραμόρφωση ήταν η έλλειψη ματιών. 1600 νεκρά έμβρυα σε σύνολο 4500 εκτρεφόμενων ζώων κι αφού έχει προηγηθεί η επιθετική συμπεριφορά των ζώων, με τις επιπτώσεις στα γουνοδέρματα, σημαίνουν οικονομική καταστροφή για τη φάρμα. Ο τοπικός κτηνίατρος στην αναφορά του επισημαίνει ως πιο πιθανή αιτία τις ανεμογεννήτριες, σύστησε εξετάσεις για plasmacytosis, έστειλε 3 νεκρά ζώα σε Ειδικό Εργαστήριο του Glostrup και σύστησε να σταλούν παραμορφωμένα νεογνά και έμβρυα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.

      Ως η αιτία για τα περιστατικά στη φάρμα των μινκ θεωρείται η ακουστική πίεση, που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες, ιδίως στο χαμηλό, υποηχητικό φάσμα συχνοτήτων, που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον άνθρωπο, αλλά ενοχλεί πολύ τα ζώα. Το αποτέλεσμα είναι προβλήματα στην υγεία, αλλαγή συμπεριφοράς, παραμορφώσεις, πρόωρες γεννήσεις ή αποβολές. Τα περιστατικά καταγράφονται από το World Council for Nature , μια οικολογική οργάνωση-«ομπρέλα», με μέλη οικολογικές οργανώσεις από διάφορες χώρες, που θεωρεί ότι οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Friends of the Earth έχουν χάσει το δρόμο τους, έχουν μπλέξει με την πολιτική, ωφελούνται οικονομικά από τις σχέσεις τους με επιχειρήσεις κι έχουν ξεχάσει την οικολογία.

      Πριν 4 μήνες αναρτήσαμε το βίντεο με το»ατύχημα» του γύπα στην Κρήτη, όταν έκανε το λάθος να πετάξει πάνω από ανεμογεννήτρια. Τώρα, τα μηνύματα που έρχονται απ’ τη Δανία, είναι πολύ ανησυχητικά και σε πρώτη φάση θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και στην Ελλάδα, αφενός να γίνουν μελέτες συμπεριφοράς των ζώων κοντά στις ανεμογεννήτριες κι αφ’ ετέρου,προληπτικά, να αποκλειστεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε φάρμες γουνοφόρων ζώων. Η βιομηχανία της γούνας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια των πολιτικών που στήνουν παντού αιολικά.

      Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/08/1600-4500.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite !
      Διαδώστε το!

      Βασιλική Βαρελά

      Διαγραφή
  2. Τόσα Χρόνια τα δικα μας γιατί δεν ψοφησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...