Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Το θέμα των Αιολικών πάρκων στο Δήμο Καρύστου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή της Καρύστου, στον κλάδο της αιολικής ενέργειας από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ (Μυτιληναίος), ΕNEL (Κοπελούζος) και RF Energy (Ρέστης- Φειδάκης), με 20 νέα αιολικά πάρκα και 222 ανεμογεννήτριες.....

ισχύος περίπου 500MW. Θα προστεθούν στα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 254MW που αποτελούν το 12,4% της συνολικής ισχύος (2.053MW) των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για επενδύσεις που έχουν ως στόχο να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι να υπηρετήσουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών για  επαρκή και φθηνή κατανάλωση, δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.   

Υπάρχει ανησυχία σε πολλούς κατοίκους   για την μεγάλη επέμβαση που απαιτείται να γίνει στα βουνά της περιοχής με πιθανές συνέπειες: την αποσάθρωση του εδάφους και τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προβλήματα με πηγές της περιοχής που υπάρχει κίνδυνος να χαθούν από τις εκρήξεις κατά τη διάνοιξη των δρόμων, από το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος που μόνο πέρυσι το καλοκαίρι προκάλεσε 12 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή Καρύστου-Μαρμαρίου.

Την ανησυχία αυτή εκμεταλλεύονται διάφορες πλευρές που τα συμφέροντά τους είτε συμβαδίζουν, είτε αντιτίθενται με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Τελευταία οι αντιθέσεις αυτές εκδηλώνονται με αφορμή το νόμο της Κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες. Ενός νόμου που δεν έχει σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών αλλά αντίθετα την αλλαγή χρήσης γης και τη συγκέντρωσή της ώστε να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο (εταιρείες ΑΠΕ, ξενοδόχοι κλπ) για επενδύσεις. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκοτόπια χαρακτηρίζονται ως δασικά.

Έτσι, από τη μία βρίσκονται οι εταιρίες αιολικής ενέργειας παρασέρνοντας με το μέρος τους και όσους προσβλέπουν να αποκομίσουν κάποιο όφελος από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Από την άλλη βρίσκονται όσοι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην περιοχή, βασικά όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Βέβαια ,τα απανωτά ρεκόρ κερδών στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών σχέσεων, στα χαμηλά μεροκάματα, στην ανασφάλιστη εργασία, την κατάργηση του εποχικού επιδόματος ανεργίας. Επίσης, τα ρεκόρ αυτά δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τους μικρούς επιχειρηματίες του κλάδου, όπως είναι οι περισσότεροι στην περιοχή μας, που δουλεύουν μερικούς μήνες την καλοκαιρινή σεζόν και με αυτούς προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα του προηγούμενου έτους. 

Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα» αλλά ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δηλαδή, αν ο κλάδος της ενέργειας θα έχει ως σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών και της εγχώριας παραγωγής.

Η πρόσθετη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας δε γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, με σημαντικές συνέπειες και το περιβάλλον της περιοχής.

Το κυνήγι του κέρδους και η προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί, θα βάλουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την ασφάλεια ορεινών χωριών, λόγο κατολισθήσεων, όσο και πηγές που βρίσκονται στην Όχη, με πιθανές συνέπειες για την ποιότητα και την επάρκεια της υδροδότησης της Καρύστου. Θα επιφέρουν άλλο ένα σημαντικό πλήγμα, μετά και τις πυρκαγιές, στο οικοσύστημα στης περιοχής.

Για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, διεκδικούμε να υπογειοποιηθεί άμεσα το δίκτυο σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς τις ΔΕΗ. Να συντηρηθεί και να ανανεωθεί το δίκτυο μεταφοράς ώστε να μην αποτελεί αιτία για καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές το καλοκαίρι του 2016.

Η πάλη των κατοίκων και των φορέων της περιοχής πρέπει να στρέφεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, καθώς αυτή θα γίνει το μέσο για πιο άγρια εκμετάλλευση τόσο των εργαζομένων του κλάδου όσο και των εργαζομένων-πελατών. Να διεκδικεί πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

12/7/2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

5 σχόλια:

  1. Άσε μας κουκλίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα αιολικά αυτά δεν είναι "επενδύσεις". Είναι αδρά επιδοτούμενη τοποθέτηση πραγμάτων που είναι ενεργειακά άχρηστα, αλλά πρέπει να τα εξάγουν οι Γερμανοί και ψάχνουν για κορόιδα να πληρώνουν. 500 MW κοστίζουν περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 80% (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ) πάνε κατ' ευθείαν στους Γερμανούς. Τα αποπληρώνουμε ΕΜΕΙΣ μέσα από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ. Για αυτά τα 500 MW οι "επενδυτές" θα πάρουν με το καλημέρα, το 40% ή 300 εκατομμύρια, ΠΡΟΣΘΕΤΗ επιδότηση από τα διάφορα πακέτα της ΕΕ. Αυτά τα 300 εκατομμύρια είναι το κίνητρο των "επενδυτών". Τι θα πάρουμε εμείς εκτός από τους φουσκωμένους λογαριασμούς για την αποπληρωμή αυτών των "επενδύσεων"? ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Τα 500 αιολικά μεγαβάτ δεν μετράνε ΟΥΤΕ για 50 όσον αφορά στην επάρκεια ισχύος. Θα εγχέουν όταν φυσάει, και θα πρέπει να παίρνουμε το ρεύμα είτε το χρειάζεται το δίκτυο είτε όχι. Συν θα πρέπει να καίνε παράλληλα συμβατικές μονάδες ΑΕΡΙΟΥ. Τα αιολικά είναι δικαιολογία για να καίμε αέριο (που φυσικά δεν έχουμε και που είναι πανάκριβο). Την ζημιά στα βουνά δεν την αναφέρω καν. Η μεγάλη ζημιά είναι στην τσέπη μας και στην εθνική οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο που τα εβγαλες αυτα τα συμπερασματα; Ασυναρτησιες γράφεις.

      Διαγραφή
  3. O Δημήτρης Παυλάκης "ανώνυμε" ξέρει πολύ καλά τι γράφει και έχει δίκιο. Και γράφει έχοντας το θάρρος να υπογράφει την άποψή του. Εσύ όμως καλύπτεσαι στην ανωνυμία σου. Όπως και τόσοι άλλοι δήθεν προοδευτικοί και ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον.
    Υπάρχουν βιβλία, ιστότοποι και μελέτες που εξηγούν το γιατί είμαστε αρκετοί άνθρωποι κατά της απάτης των Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων.
    Στο Δίκτυο Αιγαίου (ανάμεσα σε πολλούς άλλους) ή στο Επιμελητήριο Πςεριβάλλοντος ή και στο http://epppo.pblogs.gr/ αναζήτησε κάποιες απαντήσεις (τεκμηριωμένες και όχι λόγια του αέρα).
    Δημ. Δ. Σουφλέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...