Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Κοινή Συνέντευξη Τύπου ΥΠΑΑΤ-ΥΠΕΝ σχετικά με την ΚΥΑ για τα σχέδια βόσκησης

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για την υπογραφή της ΚΥΑ σχετικά με το περιεχόμενο των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης

Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
σχετικά με την υπογραφή από τον Αν. ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Τσιρώνη και τον Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αριθ. 1058/71977/03.07.2017 (ΦΕΚ 2331 Β’) με θέμα «Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’)».


Στην Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου, καθώς και οι αρμόδιοι επιστημονικοί σύμβουλοι του ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΝ, Ρήγας Τσιακίρης και Γιάννης Καζόγλου αντίστοιχα.

Ο Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι μία ιστορικής σημασίας στιγμή, γιατί ένα πρόβλημα δεκαετιών, που κορυφώθηκε όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τους βοσκότοπους το 1987 πριν από 30 χρόνια, βαίνει προς τη λύση του, με τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών. 

Το περίφημο οικοσύστημα των ελληνικών δασών, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια συντηρούσε τους προγόνους μας, θα αποκατασταθεί, αφού θα λυθούν προβλήματα είτε βόσκησης είτε εγκατάλειψης και υποβόσκησης και επιτέλους θα επανέλθει η νομιμότητα στον ταλαιπωρημένο χώρο της κτηνοτροφίας. 

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά και μόνο μία παραγωγική δραστηριότητα η οποία εξέθρεψε επί χιλιάδες χρόνια τους Έλληνες, αλλά είναι και ζωτικό εργαλείο για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές ενώ αποκαθιστά το μεσογειακό οικοσύστημα που είναι μικτό, ανθρωπογενές και φυσικό ταυτόχρονα.

Θέλω να ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θεωρώ ότι με αυτή την καλή συνεργασία και με τη Γενική Διεύθυνση δασών και τις υπηρεσίες του δικού μας Υπουργείου, σπάμε μία φεουδαρχική λογική η οποία υπήρχε επί δεκαετίες στην χώρα και την οδήγησε στην οπισθοδρόμηση, είτε μεταξύ επιστημονικών ειδικοτήτων είτε μεταξύ διοικητικών υπηρεσιών είτε ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και την πολιτεία. 

Η πολιτεία είναι μία και οφείλει να παρέχει στον πολίτη τις υπηρεσίες είτε αυτές εκπορεύονται από ευθύνες του υπουργείου του κεντρικού κράτους, είτε από συναρμοδιότητες υπουργείου, περιφέρειας και δήμων. Όλοι μαζί ενωμένοι γυρνάμε σελίδα για τη χώρα μας».

Ο Σωκράτης Φάμελλος, σε γραπτή δήλωσή του, επεσήμανε ότι: «Με την ΚΥΑ των προδιαγραφών των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης καθορίζονται οι όροι σύνταξης των μελετών αυτών, οι οποίες έχουν θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. 

Οι συγκεκριμένες μελέτες ρυθμίζουν το σημαντικότατο θέμα της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπου ασκείται εκτατική και ημι-εκτατική κτηνοτροφία, και ικανοποιούν το γενικότερο πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης για τη διαχείριση του δασικού και αγροτικού χώρου. 

Με γνώμονα την ανάπτυξη και στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, επιλύουμε ένα γόρδιο δεσμό δεκαετιών και μια καθυστέρηση της χώρας μας. Αποδεικνύουμε ότι περιβάλλον και ανάπτυξη είναι συνυφασμένα, ότι στη χώρα μας υπάρχει και η γνώση και η βούληση να γίνουν τα πράγματα σωστά, δημιουργώντας πρόοδο με συνέπεια στους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. 

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους φορείς των κτηνοτρόφων, ώστε να πετύχουμε και διαθεσιμότητα, αλλά και βελτίωση των βοσκήσιμων γαιών. Ουσιαστικά, τίθενται οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μέτρα υποστήριξης του πρωτογενή τομέα, που λαμβάνει η κυβέρνηση. 

Τέλος, τίθενται οι βάσεις για την άμεση και ουσιαστική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αφού η βόσκηση είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για τη μείωση της καύσιμης ύλης, ενώ με την κατάλληλη κατανομή των λιβαδικών μονάδων θα μειωθεί καθοριστικά η ανάγκη της δημιουργίας μέσω καύσης ικανοποιητικών βοσκήσιμων γαιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...