Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Νεόπτωχοι 20 έως 29 ετών

Νέοι εργαζόμενοι με ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα ανησυχητικά στοιχεία για τους εργαζόμενους με αμοιβές 200-300 ευρώ τον μήνα και το φαινόμενο με τις προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης που συνεχώς πληθαίνουν, παρουσιάζει το ρεπορτάζ της
εφημερίδας «Τα Νέα». 

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η νέα γενιά εργαζομένων διαμορφώνεται με κοινά χαρακτηριστικά την ευέλικτη σχέση απασχόλησης και μισθούς χαρτζιλίκι» και πως πρόκειται για εργαζόμενους κυρίως μεταξύ 20 και 29 ετών, κατηγορία στην οποία η ανεργία φθάνει το 37,7%. 

Ο καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης τονίζει στα «ΝΕΑ» ότι δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και αμοιβές από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ πιο κάτω από 4.500 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. 

«Επομένως», καταλήγει ο Σάββας Ρομπόλης, «εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες οι οποίες σήμερα αποτελούν την κατηγορία των φτωχών (άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη κι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας 200 έως 250 ευρώ), έρχεται προοδευτικά με αυξανόμενη τάση να προστεθεί άλλη μια κατηγορία φτωχών που θα είναι οι εργαζόμενοι - φτωχοί.

Δηλαδή θα εργάζεται κάποιος και ταυτόχρονα θα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας». Η ραγδαία επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην ελληνική αγορά εργασίας είναι η αιτία του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερο από 50% των νέων προσλήψεων αφορά εργασιακές σχέσεις με εκ περιτροπής απασχόληση, ωράρια - λάστιχο και μισθούς πείνας. Το τρίπτυχο «μισή δουλειά - μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ» είναι ο κανόνας που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό κάτω των 800 ευρώ.

Από τη σύγκριση των ευρημάτων της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού των ετών 2009 και 2016 παρατηρείται ότι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με πολύ χαμηλές καθαρές μηνιαίες αποδοχές.

Πηγή: www.lifo.gr  με πληροφορίες από tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...