Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η Χαλκίδα απέκτησε εφαρμογές Smart City

Το δρόμο προς την «έξυπνη πόλη» δείχνει πλέον η Χαλκίδα, όπου εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν πιλοτικά «έξυπνα» συστήματα στάθμευσης (Smart Parking), φωτισμού (Smart Lighting) και μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (Air Quality Monitoring), καθώς και μια ενιαία πλατφόρμα διαχείρισής τους.

Το έργο, που υλοποίησαν από κοινού ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco, η ΚΑΥΚΑΣ και η OTS, αποδεικνύει στην πράξη πώς η υιοθέτηση «έξυπνων» τεχνολογιών συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων μιας
πόλης.

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, δήλωσε σχετικά: «Με την πολύτιμη συμβολή σημαντικών εταίρων, η Χαλκίδα κάνει ένα μεγάλο βήμα ώστε να αποτελέσει πρότυπο «πράσινης» & «έξυπνης» πόλης, για όλη τη χώρα. Το έργο αυτό αποδεικνύει ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της ενεργειακής ζήτησης. Είμαστε υπερήφανοι που η πόλη μας δείχνει το δρόμο προς το μέλλον.»

«Η νέα ψηφιακή εποχή μας δίνει τα εργαλεία για να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας με την τεχνολογία. Με την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στη Χαλκίδα, ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco, η OTS και ο ΚΑΥΚΑΣ, δείχνουμε στην πράξη πώς μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας πιο λειτουργικές, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να μειώσουμε λειτουργικά κόστη και να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Αξιοποιώντας τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο», δήλωσε ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος.

«Έξυπνες» λύσεις για στάθμευση και φωτισμό με ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης 

Η λύση «έξυπνης» στάθμευσης, σε συνδυασμό με το mobile application που αναπτύχθηκε από την OTS και είναι διαθέσιμο για συσκευές Android και iOS, δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ενημερώνονται για τα σημεία όπου υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν σε αυτές, αλλά και να καθοδηγηθούν σε άλλη θέση σε περίπτωση που η αρχική καταληφθεί. 

Η εφαρμογή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου εύρεσης θέσης στάθμευσης και κατ’ επέκταση στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την εκπομπή ρύπων. 

Παράλληλα, επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τις θέσεις στάθμευσης, έχοντας εικόνα τόσο για το χρόνο στάθμευσης κάθε οχήματος, όσο και για κάθε στάθμευση που παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ.

Τα συστήματα «έξυπνου» φωτισμού τεχνολογίας SSL/LED της ΚΑΥΚΑΣ, αντικατέστησαν τα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας και έχουν ήδη συμβάλλει σε εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 60%. 

Μέσω της ασύρματης διαχείρισής τους, παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και προγραμματισμού της λειτουργίας και συντήρησής τους από απόσταση, καθώς και της δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού, αποσκοπώντας στην μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση, την ασφάλεια αλλά και την οπτική άνεση των πολιτών.

Τα δεδομένα των «έξυπνων» λύσεων συγκεντρώνονται, μέσω δικτυακών υποδομών, σε Cloud υποδομές του Ομίλου ΟΤΕ και καταλήγουν στην πλατφόρμα Smart & Connected Digital Platform της Cisco. 

Μέσω της πλατφόρμας γίνεται η διαχείριση των «έξυπνων» λύσεων, καθώς και η ενοποίηση, αποθήκευση και απεικόνιση των δεδομένων από τις εφαρμογές, μέσω ενός ενιαίου περιβάλλοντος προβολής (dashboard). Η Smart & Connected Digital Platform έχει τη δυνατότητα μελλοντικής ενσωμάτωσης περισσότερων έξυπνων λύσεων. 

Σύστημα μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων για καλύτερη ποιότητα ζωής

Το σύστημα μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων, που έχει εγκατασταθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ, χρησιμοποιεί αισθητήρες υψηλής ποιότητας για την ανίχνευση επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα και τριών τύπων μικροσωματιδίων. Θα μετρά επίσης θερμοκρασία, υγρασία και ατμοσφαιρική πίεση. 

Έτσι, η Δημοτική Αρχή θα μπορεί να σχεδιάσει καλύτερα και να υλοποιήσει δράσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...