Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Επιστολή-Απάντηση στην κα Βαρελά Βασιλική για τις Α.Π.Ε


Αγαπητή κ. Βαρελά, Φαίνεται πως η ανταλλαγή επιχειρημάτων μας έχει εξάψει την φαντασία σας και θέλετε να μάθετε ποιος είμαι και από πού είμαι. Θα σας πω λοιπόν τα εξής:

Μπορεί να είμαι από την Κάρυστο, μπορεί και να μην είμαι… Μπορεί να ταξιδεύω από τόπο σε τόπο και να περνώ μέρος της ζωής μου σε διάφορα μέρη. Γνωρίζω πάντως τη Νότια Καρυστία πολύ καλύτερα από όσο φαντάζεστε… 

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι άβολο να μου απαντάτε χωρίς να γνωρίζετε ποιος είμαι. Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία των επιχειρημάτων μας. Εφόσον δεν υπάρχουν προσβολές και επικρατεί ένας γόνιμος διάλογος, τα υπόλοιπα περισσεύουν.

Κατανοώ πως έχετε έρθει σε δύσκολη θέση γι’ αυτό και ολισθαίνετε σε περίεργα μονοπάτια. 

Πώς μπορείτε να γράφετε πως φοβάμαι να γράψω το όνομά μου, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μεταβιβάσει αυξημένες αρμοδιότητες στα αιολικά πάρκα; 

Έχετε αποδείξεις; Και εγώ σας λέω πως η γη είναι επίπεδη… 

Επίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι γυμνή από έσοδα και αρμοδιότητες, καθώς το κράτος τη θέλει υπό αυστηρή εποπτεία και επιθυμεί διακαώς τον έλεγχο όλης της φορολογικής ύλης για ευνόητους λόγους. 

Οπότε, τι ακριβώς έχει μεταβιβάσει; Αυτό που δεν έχει. Από την άλλη, βλέπετε πως τα επιχειρήματά μου είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αφού, όπως λέτε, συμπίπτουν οι απόψεις μου με τον Δήμο (διαπιστώνω ότι έχετε τεταμένες σχέσεις) και τις εταιρείες, γιατί να τους φοβάμαι; Δυστυχώς ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σεβασμός της αντίθετης άποψης. Χρόνια παγιωμένα συμφέροντα, δογματικές και ιδεολογικές προκαταλήψεις σε όλους τους τομείς με το προσωπείο διαφόρων φορέων στοχοποιούν όποιον κοιτά μπροστά και μιλά για κάτι διαφορετικό. 

Επειδή λοιπόν έχω διαπιστώσει πως αυτό είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επειδή έχω δει ιδίοις όμμασι να συμβαίνει αυτό και στην Κάρυστο, δεν πρόκειται να δώσω άλλα στοιχεία μου τα οποία δεν αφορούν και κανέναν άλλωστε. Κατανοώ όμως πως είναι λίγο παράξενο το «ανώνυμος», όποτε, αν θέλετε, μπορείτε να με αποκαλείτε κύριο Αίολο...

Στο δια ταύτα τώρα. Μου μιλήσατε για τους δρόμους (που έγιναν λόγω ανεμογεννητριών) και εγώ σας είπα πως μπορούν να ανοίξουν ορίζοντες στα απομονωμένα μέρη σε τουρίστες ή ακόμη και σε κάποιον που θέλει να μείνει εκεί. 

Εσείς μου αναφέρατε πως θα πηγαίνει ο κάθε τρελός τουρίστας και θα βάζει φωτιές… Τρελοί υπάρχουν παντού και πάντως στους τουρίστες είναι οι λιγότεροι πιστέψτε με. Δε χρειάζεται να σχολιάσω κάτι άλλο.

Με κατηγορήσατε πως παρουσιάζω τους κατοίκους σαν ιθαγενείς. Ακόμα και με αυτούς που διαφωνώ κάθετα δε θα τους χαρακτήριζα ποτέ έτσι. Απεχθάνομαι μετά βδελυγμίας τις γενικεύσεις… Εσείς για τους τουρίστες όμως δυστυχώς δεν το αποφύγατε…

Μου μιλάτε για τον ορειβατικό τουρισμό σαν να ζούμε στη Γαλλία. Κάθε χρόνο στον Δημοσάρη οι ίδιοι και οι ίδιοι πάμε… Δεν έχετε καταλάβει πως ο Έλληνας χωρίς αυτοκίνητο δεν πάει ούτε στο μπάνιο. 

Από την άλλη, οι δρόμοι κάνουν περισσότερο προσβάσιμο το βουνό και στον πιο απλό επισκέπτη, σε σχολεία, ιδρύματα και προσφέρουν μια πολύπλευρη εικόνα του τόπου, καθώς δεν το σκέφτεται πολύ κάποιος να κάνει κάτι διαφορετικό. 

Άμα θέλετε να δείτε προβλήματα με αυτού του είδους τουρισμού, μπορείτε να μιλήσετε με τους οικολόγους της Πτολεμαΐδας. Επίσης ο τουρισμός της Καρύστου είναι στα σπάργανά του ακόμη σε σύγκριση με άλλα μέρη που έχω επισκεφτεί. Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσει τα αιολικά προς αυτή την κατεύθυνση και δε θα χάσει…

Σας εξήγησα πως μπορείτε να επωφεληθείτε από τα μερίσματα των εταιρειών μήπως και αυτό σας βοηθήσει στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ (που φυσικά δεν πάει στην τοπική αυτοδιοίκηση) του εξοχικού σας. 

Δεν μου απαντήσατε. 

Κατανοώ πως η έλλειψη οικονομικής παιδείας στην Ελλάδα είναι μία από τις αιτίες των δεινών μας όμως σας προτείνω κάτι άλλο που έχω δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντί να πιέζετε το Δήμο να αφήνει ανθρώπους στην ανεργία και να εμμένετε στη μηδενιστική αντίληψη που επικρατεί στη χώρα μας, θα μπορούσατε να ασκήσετε πίεση να ιδρυθεί μια πολυμετοχική εταιρεία από τους κατοίκους στη Νότια Εύβοια και έτσι να δημιουργηθεί το πρώτο δημοτικό – κοινοτικό αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και να περάσει η Κάρυστος σε άλλο επίπεδο.

Έχετε κατανοήσει τι διακυβεύεται εδώ;

Ο τόπος πάει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα με δύναμη στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να αποκτήσει μοχλούς πίεσης που μπορούν να τον ευνοήσουν πολλαπλά.

Ανοίγεται δρόμος σε πολλά νέα παιδιά, αλλά και ανθρώπους από άλλα μέρη (κάτι που συμβαίνει ήδη) να έρθουν στην περιοχή για να βρουν εργασία. 

Τα χωριά, αλλά και η ίδια η Κάρυστος, μπορεί να γλιτώσει την παρακμή και τον μαρασμό προς τον οποίο κινούνται τα περισσότερα μικρά μέρη. Τα επιπρόσθετα οικονομικά οφέλη για τον τόπο και τη χώρα θα είναι εντυπωσιακά (κατανάλωση, εργασία, ασφαλιστικές εισφορές, ανταποδοτικά τέλη, χορηγίες, ενεργειακή αυτονομία, κ.ά). Φυσικά, αυτό είναι ένα κομμάτι του παζλ. 

Χρειάζονται πολλά ασυζητητί και σωστή προσέγγιση και συνεργασία από τους τοπικούς φορείς… Μια άλλη πρόταση, για παράδειγμα, θα ήταν η δημιουργία πρότυπου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, που τόσο πολύ πολέμησαν κάποιοι, λίγο παραπάνω, σε μια όμορη περιοχή... 

Αλλά τώρα ειλικρινά, πιστεύετε πως δε θα υπάρξουν αντιδράσεις; 

Δείτε τι γίνεται στη Ζάκυνθο. Μας πειράζουν όμως και οι παράνομες χωματερές… Γενικώς, δεν ξέρουμε τι θέλουμε!

Συμφωνώ απόλυτα για τα υπόγεια καλώδια και παρότι το κράτος δυσκολεύεται να συντηρήσει τα υπάρχοντα, οι εταιρείες έχουν προσφερθεί με ιδία κεφάλαια και προχωρούν σε υπογειοποιήσεις κάνοντας ουσιαστικά τη δουλειά που άλλοι πρέπει να κάνουν. 

Είναι αδύνατο όμως να αντικατασταθεί όλο το υπάρχον δίκτυο, αν θέλουμε ηλεκτρισμό. Και μάλιστα η περισσότερη ζημιά γίνεται από παλιές γραμμές που δίνουν ρεύμα σε σπίτια. 

Η Κάρυστος είναι εκ των ων ουκ άνευ πως έχει επιρρέπεια σε φωτιές, οπότε επανέρχομαι στους δρόμους που και ευκολότερα δίνουν πρόσβαση στα πυροσβεστικά και λειτουργούν σαν αντιπυρικές ζώνες.

Κατά την άποψή μου το μέλλον ανήκει στις Α.Π.Ε. Σε μερικά χρόνια ο λιγνίτης θα λειτουργεί μόνο σαν καύσιμο έκτακτης ανάγκης. Τα Αραβικά Εμιράτα έχουν θέσει σαν στόχο την παραγωγή του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. 

Η Κίνα τοποθετεί δύο ανεμογεννήτριες την ώρα. Ο Τραμπ συνειδητοποίησε πως οι εργαζόμενοι πλέον στην Αμερική στις Α.Π.Ε. είναι εξόχως περισσότεροι από αυτούς στα ορυκτά καύσιμα.

Η παγκόσμια τάση είναι ξεκάθαρη και δεν είναι καλό να εθελοτυφλούμε.

Η Κάρυστος έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει και να γίνει πρωτοπόρος στη νέα εποχή. Από αυτό έχει να κερδίσει πολλά και να χάσει λίγα. Μία απλή εξίσωση είναι. Ξέρετε όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και το μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκαιο. 

Πάντως θέλω να σας πληροφορήσω πως οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ σας… Και κάτι ακόμη. Καλό είναι να φιλοξενούνται στα Βlogs όλες οι απόψεις και να μην υπάρχουν μονόπλευρες τοποθετήσεις πάνω σε ένα ζήτημα. 

Στη ζωή υπάρχει λόγος και αντίλογος και έτσι προχωρά η κοινωνία μπροστά μέσα από τις ζυμώσεις…

Ευχαριστώ το Νότιο Ευβοϊκό για τη δημοσίευση και για τις δημοσιεύσεις των σχολίων μου στις αναρτήσεις…

Με εκτίμηση
Κ. Αίολος

Μια φωτογραφία από την αγαπημένη μου Ιταλία…
Παράξενη ομορφιά

1 σχόλιο:

  1. Αυτό που έχει σημασία είναι ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός...

    Δαιμονοποιούνται μαζικά οι ανεμογεννήτριες, όπως και οι επιχειρηματικότητα ή οι επενδύσεις. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να εξετάζουμε με νηφαλιότητα και ηρεμία...

    Και φτάνει πολλές φορές στο σημείο του κομικοτραγικού να βλέπουμε να καταγγέλονται τα πάντα, θεωρίες συνωμοσίας που μιλάνε για το πώς θάφτηκαν ιδέες που θα μας έδιναν (άφθονη ενέργεια) και όταν έρχονται οι ανεμογεννήτριες που φέρουν ενέργεια του μέλλοντος, πάλι ξυπνά η συνωμοσία.

    Δε γίνεται να μας φαίνονται ρομαντικοί και όμορφοι οι ανεμόμυλοί και κακάσχημες οι ανεμογεννήτριες..Καταλαβαίνω και το επιχείρημα κάποια μέρη να μένουν παρθένα...Αυτό όμως δε γίνεται να το επιβάλλουμε παντού και πάντα...

    Ανθρώπινη ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς καμία παρέμβαση στη φύση..Το θέμα είναι πως θα υπάρχει ισορροπία σε αυτό. Όσοι επιθυμούν μηδενική παρέμβαση, τουλάχιστον να αποδεχθούν πως θα ζουν σαν τους πρωτόγωνους...Δίχως ρεύμα, αυτοκίνητα, σπίτια, νοσοκομεία....Και ό,τι άλλο ο σύγχρονος άνθρωπος γεύεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...