Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΣτΕ: Αποζημίωση για μεταφορά συντελεστή δόμησης

Νέα απόφαση σχετικά με τον συντελεστή δόμησης αλλάζει τα δεδομένα, σε ένα ζήτημα που χρονίζει και δεν έχει επιλυθεί νομικά εδώ και δεκαετίες. 
Σύμφωνα με νέα απόφαση του ΣτΕ, ιδιοκτήτες δικαιούνται να ζητήσουν αποζημίωση

από το Δημόσιο σε περίπτωση μεταφοράς συντελεστή δόμησης. 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι ιδιοκτήτες είχαν στην κατοχή τους τον τίτλο Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης αλλά λόγω των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ -που επί σειρά ετών έκριναν αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο - δεν μπορούσαν να τον αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό που συνέβαινε ήταν από τη μια το κράτος να παίρνει περιουσία πολιτών και από την άλλη τους ακύρωνε τον τίτλο που τους έδινε ως αντάλλαγμα.  

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Στράτος Παραδιάς της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρει: "Πραγματικά πολύ σημαντική απόφαση, η οποία ουσιαστικά ορίζει το αυτονόητο. Δεν μπορεί μια υπηρεσία του κράτους να δεσμεύει την περιουσία των πολιτών και η νομοθετική εξουσία να καθορίζει ότι μπορεί να μεταφερθεί ο συντελεστής δόμησης ενός οικοπέδου – που θεωρούμε το συντελεστή δόμησης σε κάποιο άλλο και στη συνέχεια μια άλλη υπηρεσία του ίδιου του κράτους να λέει ότι οι τίτλοι μεταφοράς συντελεστή δόμησης είναι άχρηστοι και δεν μπορούν να μεταφερθούν πουθενά. Παράλληλα πάντα, ένας άλλος νόμος του κράτους να λέει ότι οι τίτλοι φορολογούνται ακόμη και με φόρο ακίνητης περιουσίας. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι η επιστροφή στη λογική".

"Η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης από παντού είχε κριθεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο πολεοδομικό, με το οποίο το κράτος και κυρίως οι δήμοι που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν ένα κεντρικό κομμάτι και να το κάνουν πλατεία έλεγαν στον πολίτη “δώσε μου το οικόπεδό σου – εγώ δεν έχω λεφτά να σου δώσω, αλλά θα σου δώσω τους τίτλους ΣΜΔ και αυτό που εσύ θα μπορούσες να το χτίσεις εδώ και εγώ θα το κάνω πλατεία, θα πας να το χτίσεις παραπέρα”. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν γινόταν και έπεφταν οι πολίτες θύματα ενός κράτους-απατεώνα", προσθέτει.

Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...