Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Η στάση τού Δήμου Καρύστου πρός τον ΣΠΠΕΝΚ: Ουδέν σχόλιο.....

Αγαπητοί συμπολίτες της Νότιας Καρυστίας. Για πρώτη φορά δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας πρός τόν Δήμο Καρύστου στην οποία ζήτησε διάφορες πληροφορίες τις οποίες ο Δήμος όφειλε να γνωρίζει.

Η επιστολή αυτή, πήρε αρ. πρωτ. 15903 /14-12-2016 με κοινοποίηση πρός όλους τούς Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Καρύστου.

Επειδή κουραστήκαμε να περιμένουμε απάντηση, την δημοσιεύουμε και προκαλούμε τον ένθερμο υποστηρικτή των εταιριών κατασκευή Αιολικών Βιομηχανικών Σταθμών και Σύμβουλο της Συμπολίτευσης κύριο Γεώργιο Σαραβάνο, να απαντήσει εκ μέρους του Δήμου στην συγκεκριμένη επιστολή.

Άλλως θα εφαρμόσουμε το Νόμο περί ενδικων μέσων και διοικητικών κυρώσεων για την άρνηση από δημόσιους φορείς παροχής περιβαλλοντικών πληροφοριών σε πολίτες, που προβλέπεται καί στη συνθήκη τού Άαρχους(Εθνικής Εφαρμογής).

Κύριε Σαραβάνο, απαντήστε. 

Ακόμη και αν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις, απαντήστε: 

"Δεν γνωρίζω αυτά που μου ζητάτε."

Η αλήθεια σώζει, δεν είναι ντροπή.......

Βαρελά Βασιλική 
μέλος ΣΠΠΕΝΚ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πολιτών της 12/2/2016

Η επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Καρύστου και πρός όλους τούς Δημοτικούς Συμβούλους:

Πρός το Δήμο Καρύστου καί όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους
Τού Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)

Αιολικό Πάρκο στίς Πόρτες -Πλακωτά.

Επιπτώσεις από Αιολικά Πάρκα στη Ν. Καρυστία καί αίτηση γιά περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Όπως γνωρίζετε ξεκίνησαν οι εκσκαφές και η διάνοιξη δρόμων του Αιολικού Σταθμού Πόρτες-Κοκκινόχωμα-Λουμπάρδα -Πλακωτά που θα αποτελείται απο 20 Ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 26,65MW.

Η τοποθεσία εγκατάστασης του σταθμού δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέροςστην περιοχή. Βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Όχης,στους πρόποδες της κορυφής και κατά μήκος της οδού,που οδηγεί τους επισκέπτες στο Δημοσάρη και το χωριό Ρούκλια.

Στή θέση Πόρτες βρισκόταν το ιστορικής σημασίας Ανάθεμα και στα Πλακωτά σώζεται το Δρακότειχος,ένα ανεξερεύνητο αρχαιολογικό μνημείο.

Οί εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικά και η αλλοίωση του τοπιου είναι εμφανής και μάλλον μή αναστρέψιμη. Άλλωστε η τήρηση των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου δέν ελέγχεται, αφού το Δασαρχείο Αλιβερίου αδυνατεί να στείλει υπάλληλο γιά επίβλεψη,λόγω ελλείψεως προσωπικού. 

Σέ κοντινή απόσταση από τα Στεφάνια, βρίσκεται η πηγή της Λάλας της οποίας το νερό θολώνει από τις βροχοπτώσεις.Οι χωματουργικές εργασίες και οι τόνοι σκυροδέματος που απαιτούνται γιά τη θεμελίωση των α/γ είναι πιθανό να επηρεάσουν την πηγή της Λάλας. 

Όσον αφορά τη μεταφορά του ρεύματος θα προστεθεί μία ακόμα εναέρια γραμμή, όταν
η εμπειρία των πρόσφατων πυρκαγιών δείχνει ότι οι γραμμές μτφ σε μεγάλο ποσοστό είναι υπεύθυνες γιά τις πυρκαγιές.

Εξ ίσου σημαντικό με τα προηγούμενα,οι α/γ του συγκεκριμένου ΑΠ καθώς και του γειτονικού Λυκούρδι-Πλακωτά, θα είναι εντελώς ορατές απο την Κάρυστο λόγω εγγύτητας.Αυτό πλήττει τη φυσική αρμονία του τοπίου και περικυκλώνει την πόλη με τη θέα ανεμογεννητριών. 

Οι πληγές που γεννά ο συγκεκριμένος αιολικός σταθμός δεν είναι οι μόνες επειδή δυστυχώς, έπονται 19 Αιολικά (πάρκα), που θα συνδεθούν με την γραμμή υψηλης τάσης Πολυπόταμος- Πλατανιστός. Επιπλέον θα προστεθούν και τα 27 Αιολικά
(209 α/γ συνολικά) των εταιριών ENEL, TERNA, και RF ENERGY, που θα γίνουν σε όλη την έκταση της Όχης και του Καβοντόρου. 

Οι επεμβάσεις εγκατάστασης όλων των Αιολικών Σταθμών θα προκαλέσουν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα τινάξει στόν αέρα το φυσικό περιβάλλον,από επιστημονικά τεκμηριωμένες σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων και στο μέλλον του τόπου. 

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού έδειξαν μόνο μία από τις καταστροφικές ιδιότητες της λειτουργίας των Αιολικών Βιομηχανιών και των εναέριων γραμμών τους.

Με τη συσσώρευση των νέων Αιολικών, θα πολλαπλασιάζονται και οι επιπτώσεις.

Το τοπείο με τα σκάματα και τους δρόμους σε όλες τις κορυφογραμμές, θα αλλοιωθει οριστικά.

Ισως χαθούν και τα υπόγεια ύδατα, απο ρωγμές στο μητρικό πέτρωμα, όπως συνέβη στο Γιόρκσάιρ της Αγγλίας πρόσφατα.Ας μήν ξεχνάμε ότι η Κάρυστος υδρεύεται κυρίως αποαυτές τις πηγές του όρους Όχη που ενδέχεται να διαταραχθούν ανεπανόρθωτα.! 

Η Δημοτική αρχή του τόπου έχει χρέος να υπερασπιστεί το παρόν και το μέλλον των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,ζητούμε απαντήσεις στα πιό κάτω ερωτήματα:

α)Ελέγχετε την εφαρμογή της μελέτης επιπτώσεων και περιβαλλοντικών όρων του Α/Π Πόρτες-Κοκκινόχωμα-Λουμπάρδα-Πλακωτά;

Γνωρίζετε άν έχει εκπονηθεί από την εταιρία κατασκευής Υδρογεωλογική Μελέτη για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής; 

β)Σε ποιές ενέργειες έχετε σκοπό να προβείτε, γιά την υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς ρεύματος που θα παράγει το υπό συζήτηση Αιολικό πάρκο;
Γενικά ποιά είναι η αποψή σας γιά τη μεταφορά ρεύματος; Πιστεύετε ότι όλα τα καλώδια πρέπει να υπογειοποιηθούν; 

γ)Έχετε μελετήσει καθόλου τις ΜΠΕ των δεκάδων νέων Αιολικών υπό αδειοδότηση στην περιοχή μας; Ή μήπως εμπιστεύεστε απόλυτα τους μελετητές των εταιριών; 

δ)Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Δήμου και του Δασαρχείου Αλιβερίου, πάνω στο μείζον θέμα της διάνοιξης δρόμων μέσα σε δασική και προστατευόμενη περιοχή;Γνωρίζετε τις γνωματεύσεις του Δασαρχείου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα; 

ε)Νομίζετε ότι η εγκατάσταση περίπου 32 νέων Αιολικών σταθμών στην περιοχή της Ν.Καρυστίας θα ανεβάσει το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των πολιτών; Αν ναί παρακαλούμε να το δικαιολογήσετε.

Πρακαλούμε να μας απαντήσετε γραπτώς μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π.11764/653/2006-ΦΕΚ327Β/17-03-2006,που αφορά το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε περιβαλλοντική ενημέρωση. 

Με τιμή

Η Πρόεδρος
Χρυσή Μπερέτη

Ο Γραμματέας
Θανάσης Μπινιάρης

23 σχόλια:

  1. Ίσος ειναι πρώτη φορά που ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος κινείται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ προς την σωστή κατεύθυνση. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς,δεν είναι η μοναδική φορά που η Δημοτική αρχή του Δήμου Καρύστου δεν απαντά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kυρια Βαρελα,δε θα εμπαινα στον κοπο να απαντησω στην αστοχη και αβασιμη τοποθετηση σας καθως ουτε δημοσιος φορεας περβαλλοντικων πληροφοριων σε πολιτες ειμαι ουτε με φοβισατε με τα ενδικα μεσα σας.Παρεμβαινω ομως ως εκλεγμενος δυο φορες δημοτικος συμβουλος γιατι επιτελους η παραπληροφορηση σε βαρος του τοπου μας πρεπει να σταματησει.Αρχικα εχω να παρατηρησω τα εξης 1.Το συγκεκριμενο αιολικο παρκο ,οπως ολα αλλωστε,κατασκευαζεται καθως εγκριθηκε το πρωτοκολλο εγκαταστασης του.Αυτο σημαινει οτι ολες οι αρμοδιες υπηρεσιες εχουν αποφανθει για την αρτιοτητα και τη νομιμοτητα του.Αν εσεις τωρα θελετε να τις υποκαταστησετε η να τις διαψευσετε φερετε και το βαρος της αποδειξης.2Γνωριζετε καλα οτι ο Νομος επιτρεπει την υλοποιηση εργων ΑΠΕ σε δασικες καιπροστατευομενες περιοχες NATURA.3.Η υπογειοποιηση των δικτυων προβλεπεται να γινει οπου αυτο ειναι αναγκαιο και δυνατο.4.Ολοι γνωριζουν οτι για τις πυρκαγιες ευθυνεται ο διαχειριστης του δικτυου δηλ η ΔΕΗ και ειναι ευκολο να καταλογιστουν ευθυνες ωστε να υποχρεωθουν σε σωστη συντηρηση.Αποψη μου ειναι οτι η αιολικη ενεργεια ειναι μια μορφη ενεργειας φιλικης για το περιβαλλον και γι αυτο εχει υιοθετηθει απο τις πλεον προηγμενες χωρες παγκοσμιως.Ειδικα για την περιοχη μας το συνολο των σχεδιαζομενων ΑΠΕ θα αποφερει ανταποδοτικα οφελη πανω απο πεντε εκατμ/ρια ευρω.Ηδη σημερα ο δημος κερδιζει εξακοσιες χιλιαδες ευρω απο ΑΠΕ,τη στιγμη που η ΣΑΤΑ δεν υπερβαινει τις εκατον τριαντα χιλιαδες.Η κατασκευη τους θα δωσει πολλες θεσεις εργασιας και θα τονωθει το εισοδημα των ανθρωπων στα δυσπροσιτα χωρια της περιοχης και ενα κινητρο στους νεους να μεινουν στον τοπο τους.Με σωστο σχεδιασμο μπορουν να αποτελεσουν πολο ελξης οικολογικου τουρισμου και σχολικου η τεχνολογικου τουρισμου.Ειναι στο χερι μας να εκμεταλλευτουμε αυτες τις προοπτικες παντοτε με ευθυνη απεναντι στον ανθρωπο και το περιβαλλον.Σε μια παρατεταμενη περιοδο οικονομικης κρισης που θα διαρκεσει δεκαετιες ο Δημος Καρυστου και οι πολιτες του μονο να κερδισουν εχουν απο την αναπτυξη των ΑΠΕ.Γ.ΣΑΡΑΒΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οταν εκλεγονται συμβουλοι με μοναδικο σκοπο την διασφαληση των προσωπικων τους συμφεροντων οταν εκλεγονται συμβουλοι μαριονετες χωρις την παραμικρη στοιχειωδη καταρτιση τι περιμενει η τοπικη κοινωνια οταν εμφανιζονται σημαντικα προβληματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας επιστρέφω τη λάσπη.Προτιμώ ο άνθρωπος να έχει παιδεία και όχι κατάρτιση.Γ.Σαραβανος-Φιλολογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αξιοτιμε κυριε σαραβανο φενεται οτι αναγνωρισατε στον καθρεπτη του σχολιου μου τοειδωλο σας θα αναγκαστω να σας ενημερωσω οτι ποτε δεν φταει ο καθρεπτης δυστυχως φται το ειδωλο που εμφανιζεται......

      Διαγραφή
  6. Kυρια Βαρελα, διαβάζονταν ως δημότης της περιοχής την απάντηση του κ. Σαραβάνου ως γαιοκτήμων βουνών και όρων της Ν. Καρυστίας, θα ήθελα να σας ΣΥΓΧΑΡΩ για την δημοσιοποίηση ονομάτων όχι μόνο βεβαίως του κ. Σαραβάνου, άλλα ευελπιστώ και όλων εκείνων ονομαστικά που φέρουν τεράστια ευθύνη για την βιομηχανοποίηση της Καρυστίας. του Καβοντορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τερματισατε εκει στο σπενκ. Φοβαται ο καθε πολιτης να εκφραστει με την γκεμπελιστικη και προστυχη σπιλωση υποληψεων για οσους δεν συμφωνουν μαζι σας. Οποιος δεν συμφωνει με τις αποψεις τον κατηγορειται οτι εχει συμφεροντα.
    Γιώργο συγχαρητηρια για το θαρρος της γνωμης σου.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περίσσιο το θράσος να «ομολογούν» πλέον δημόσια ότι δεν τους νοιάζει τίποτα, και ότι δεν δίνουν λόγο σε κανένα, ''διδάσκοντας'' μάλιστα και περιβαλλοντικά μαθήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οταν εκλεγονται συμβουλοι δημοσιοσχεσητες που ασχολουνται μονο οπου υπαρχει η προσωπικη τους προβολη και οταν υπαρχουν ζητηματα κανουν οτι δεν ακουν οταν εκλεγονται συμβουλοι που δεν αρθρωνουν ουτε μια λεξη στην δειαρκεια της θητειας τους υπαρχουν ευθυνες που πρεπει να αναζητηθουν αναμεσα μας και οχι να βρισκουμε αλοθι σε αυτους που στην πραγματικοτητα αποδυκνειονται κατωτεροι των περιστασεων ας πεσουν οι μασκες..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσεχτε εκεί στον σπενκ μην σκισετε κανενα καλσον απο τα πολλά ένδικα μέσα που θα χρησιμοποιησετε! Όσο και να φωναζετε δεν θα παρετε Φράγκο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Δήμος έχει εδώ και δεκαετίες χωροθετησει και αποφασίσει για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.Εσείς τώρα το πήρατε χαμπαρι;Υπάρχουν επίσης ψηφίσματα που είναι ομόφωνα υπέρ των ΑΠΕ με προϋποθέσεις.Τέλος το γεγονός ότι ασχολείστε με τα πρόσωπα και όχι με την επιχειρηματολογία τους αποδεικνύει και το ποιον όσων κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά απαντήσεις επί των ερωτημάτων δεν πήραμε, παρά τα ίδια που ακούμε χρόνια και χρόνια από τις δυο παρατάξεις, παρά τις αλληλοκατηγορίες για συμφέροντα πριν τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συνεχίζεται στον σπενκ την λασπολογια και την σπιλωση ανωνυμα πλεον ! Οπως η κα κολλια πλεον δεν αναρτα τις θετικες εξελιξεις διοτι δεν συναδουν με την προπαγανδα. Βρηκατε την ευκαιρία με τους δασικους χαρτες και δημιουργησατε θέματα εκει που δεν υπήρχαν, παρ ολιγο να καψετε τον κοσμακη. Ευτυχως που το υπουργειο προχωραει σε βελτιωσεις διοτι θα ειχατε καταστρεψει κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. παγιο αιτημα της περιοχης ειναι να ισχυουν οσα περιγραφει ο χωροταξικος πολεοδομικος σχεδιασμος και να μην αγνοειται η τοπικη αυτοδιοικηση σε καθε νεα αδειοδοτηση εγκαταστασης αιολικου παρκου πρεπει να εχουμε ισχυρη φωνη ωστε να μην μας παρακαμτουν οι ισχυρες πιεσεις που ασκουνται με μεγαλο σεβασμο νοβας δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.b2green.gr/el/post/43805/dania-i-anagki-ilektrikis-energeias-mias-imeras-kalyfthike-apokleistika-apo-aioliki-energeia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. http://www.b2green.gr/el/post/43247/eletaen-i-alitheia-gia-to-etmear

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. http://www.b2green.gr/el/post/42233/inomeno-vasileio-i-aioliki-energeia-xeperase-ton-anthraka-gia-proti-fora-to-2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://www.b2green.gr/el/post/42191/ta-ollandika-trena-leitourgoun-pleon-apokleistika-me-aioliki-energeia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. http://www.b2green.gr/el/post/44153/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%8E%CE%BD%2C+%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%89%CE%BD%2C+%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC+%26+%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%B3%CE%B7%CF%82+%26+48+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_campaign=20170312_m138091326_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%8E%CE%BD%2C+%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%89%CE%BD%2C+%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC+%26+%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%B3%CE%B7%CF%82+%26+48+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_term=____CE_B4_CE_B9_CE_B1_CE_B2_CE_AC_CF_83_CF_84_CE_B5+_CF_80_CE_B5_CF_81_CE_B9_CF_83_CF_83_CF_8C_CF_84

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. και η άποψη της greenpeace σε σχέση με τα κυβερνητικά σχέδια τα οποία θέλουν τους καταναλωτές όμηρους των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.
    http://energypress.gr/news/greenpeace-aytos-einai-o-aneparkis-makroprothesmos-energeiakos-shediasmos-tis-kyvernisis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. re paidia pera apo to na malonoume den mporoume na moniasoume mia fora? anti na syzitame na kanoume kamia dentrofyteusi, kanena katharismo,kati. pera ap ola ta themata pou trexoun k apasxoloun olous mas me kapoio tropo, yparxoun dyo koina simeia pou tha eprepe na mas enonoun olous osous zoume edo. anadasoseis, katharismoi monopation/paralion ktl prepei na kathierothoun me kapoio tropo epitelous. oloi oi syllogoi, ta sxoleia kai aploi katoikoi prepei na kanoume oti mporoume. oxi genikotites, dyo, treis, pente fores ton xrono, pera apo prosopikes exthres kai misi na mazeuomaste oloi gia mia koini drasi. oso kai n akougetai outopiko, den yparxei allos dromos. diadoste to kai tha ginei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παράδειγμα προς αποφυγήν ο Δήμος Καρύστου τα ανταποδοτικά του κου Σαραβάνου είναι από το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρισμού της Εύβοιας και όλης της Ελλάδας. Τα αιολικά είναι μεγάλη απάτη. Φαίνεται πως άλλοι Δήμοι είναι βλάκες, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο στην περιοχή, θα την διαλύσουν για τις κάθε λογής προμήθειες
    http://www.altsantiri.gr/ellada/paros-fonazi-ochi-stis-anemogennitries-ikones-video/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...