Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Έρχονται ριζικές αλλαγές και στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Ριζικές αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ αναμένονται να προβλέπει η ισχύσουν από το 2018 και το σενάριο θέλει να απορροφηθεί το πολυτεκνικό επίδομα, από το ειδικό επίδομα στήριξης τέκνων, για να εξοικονομηθούν έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως 

Πρόκειται για μέτρο που, αν τελικά γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, θα εφαρμοστεί από το 2018 και μετά, όμως αποτελεί πρόταση των δανειστών, στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης της επιδοματικής – προνοιακής πολιτικής της
χώρας.


Στην ουσία οι δανειστές, έκαναν ένα βήμα πίσω για τα μέτρα του 2017 και επέτρεψαν τη λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με κονδύλια απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επέτρεψαν όμως κάτι τέτοιο να επαναληφθεί από το 2018 και μετά. 


Αντίθετα, στο κείμενο συμφωνίας που έχουν ετοιμάσει, τονίζουν ρητά ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και αναμόρφωση οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ζητούν παρεμβάσεις και στα αναπηρικά επιδόματα. 

Εννοείται ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού προνοιακής πολιτικής, ενδιαφέρει τους θεσμούς, αλλά βραχυπρόθεσμα, νοιάζονται περισσότερο για το σκέλος της εξοικονόμησης δαπανών, που μπορεί να προκύψει με πιο… άμεσες παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο συγχώνευσης των δύο παραπάνω επιδομάτων, ενώ παράλληλα προωθείται η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, που θα συγκεντρώσει όλα τα επιδόματα υπό την “ομπρέλα”, ενός και μόνο φορέα.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, η συνολική ετήσια δαπάνη για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε το τρέχον έτος στα 675 εκατ. ευρώ. Τα επιδόματα αυτά χορηγούνται σε περίπου 770 χιλιάδες δικαιούχους, από τους οποίους 100.000 είναι τρίτεκνοι και 25.000 είναι με τέσσερα τέκνα και άνω. 

Η δαπάνη γι’ αυτές τις δύο ειδικές κατηγορίες δικαιούχων φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι ένα ποσό που θεωρούν οι θεσμοί ότι μπορεί να περικοπεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μέσω της απορρόφησης του επιδόματος για πολύτεκνους.

Επισημαίνεται ότι το ειδικό επίδομα στήριξης τέκνων είναι μια μηνιαία επιδότηση που για κάθε παιδί μπορεί να ανέλθει έως τα 40 ευρώ, για εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Για εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ, το επίδομα είναι 27 ευρώ ανά τέκνο και υποχωρεί στα 13 ευρώ, για εισόδημα από 18.001 ευρώ, έως 27.000 ευρώ. Αντίστοιχα το επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες είναι ένα ποσό 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε τέκνο που χορηγείται σε τρεις δόσεις.

Παράλληλα το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου προγραμματίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ να καταβάλουν την δ’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα επιδόματα αυτά να χορηγηθούν στους δικαιούχους, πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, παρά το γεγονός ότι το χρονικό όριο, βάσει νόμου, είναι η 20ή Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Ημερησια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...