Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Τη χρηματοδότηση του φράγματος για την άρδευση του κάμπου Ωρεών-Ιστιαιάς-Ασμηνίου ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου

Το θέμα της χρηματοδότησης της οριστικής μελέτης του φράγματος μεταξύ Μονοκαρυάς και Μηλεών επί του ποταμού Ξηριά φέρνει στη Βουλή ο Σίμος Κεδίκογλου με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Όπως υπογραμμίζει, ο Δήμος μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου είχε διερευνήσει το ζήτημα της άρδευσης του παραγωγικού κάμπου Ωρεών-Ιστιαιάς-Ασμηνίου, στη Β. Εύβοια καταλήγοντας στη σύνταξη προμελέτης του φράγματος, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί
κανένα ενδιαφέρον και δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη ως προς τη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης. 


Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Ο κάμπος Ωρεών-Ιστιαιάς-Ασμηνίου, στη Β. Εύβοια είναι εξαιρετικά παραγωγικός και με εδάφη κατάλληλα για ποικιλία καλλιεργειών από δημητριακά έως ζωοτροφές και κηπευτικά ακόμη και δενδρωδών. 

Η πλήρης αξιοποίηση του κάμπου απαιτεί άρδευση. Σήμερα ένα μικρό μέρος του κάμπου αρδεύεται από γεωτρήσεις - τα υπόγεια ύδατα είναι άφθονα πλην όμως το κόστος της άρδευσης είναι απαγορευτικό. Το υπάρχον δίκτυο χρειάζεται συντήρηση και εκσυγχρονισμό (με την εγκατάσταση υποσταθμού κ.λ.π). 

Μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Δήμος (καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου) διερεύνησε το θέμα της άρδευσης και κατέληξε στη σύνταξη προμελέτης φράγματος μεταξύ Μονοκαρυάς και Μηλεών επί του ποταμού Ξηριά και άρδευση με βαρύτητα.

Η μελέτη υποβλήθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (απέσπασε μάλιστα και επαίνους από 4ετίας) μέχρι σήμερα, όμως, δεν χρηματοδοτήθηκε το επόμενο στάδιο της οριστικής μελέτης.

Είναι αυτονόητο όταν έχουμε οριστική μελέτη, έχουμε και ευκαιρίες χρηματοδότησης, με φορέα το Δήμο ή άλλο Νομικό Πρόσωπο.

Παρά το γεγονός ότι το έργο είναι ιδιαιτέρως γνωστό στα ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου και εκδηλώνουν την έκπληξή τους , ο φάκελος του έργου έχει καταχωνιασθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του Υπουργείου το θέμα, όταν μάλιστα η πεδιάδα αυτού του κάμπου μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στη διατροφική αλυσίδα της χώρας και ιδίως στους ελλειμματικούς τομείς (γάλακτος, κρέατος, κηπευτικών), αλλά και ως μία επιβράβευση του Δήμου και για την πρωτοβουλία του και για τη διάθεση σημαντικής πίστωσης;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...