Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Θα πούμε το Νερό ...νεράκι στην Κύμη! - Μέρος 1ο

Παρακολούθησα τη συνεδρίαση του ΔΣ της 14 Δεκ. 2016, του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, μετά μεγάλης προσοχής, την αποθήκευσα και την είδα πάλι προκειμένου να είμαι βέβαιος για αυτά που αρχικά άκουσα. Ατελείωτα νούμερα και τρόποι ανάλυσης αλλά τα ουσιαστικά που κράτησα ήταν τα παρακάτω:

1ον. Ένας άνθρωπος κουρασμένος και αμήχανος, που μέχρι να έρθει η ώρα του θέματος της ΔΕΥΑΚΑ, "καθόταν σε καρφιά" κατά την λαϊκή έκφραση, υπέφερε όταν έφθασε η στιγμή να παρουσιάσει την εισήγησή του , σε σημείο να ανησυχήσουμε για την υγεία
του.

Οι ερωτήσεις ήταν καταιγιστικές, οι απορίες αμείλικτες και οι απαντήσεις δεν υπήρχα, αλλά και όπου υπήρχαν δεν έπεισαν ούτε αυτόν που απαντούσε! 

Ήταν ορατό. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος είχε δουλέψει το θέμα, αλλά είχε κάνει λάθος επιλογές και προϋποθέσεις.

Ενσωματωμένη εικόνα 1 2ον. Η πρόταση ήταν σαφώς φορομπηχτική για το σύνολο των Δημοτών και κατά μια πρόχειρη αξιολόγηση προβλέπει αυξήσεις 63%, συγκρίνοντας τα σημερινά έσοδα σε σχέση με τα προβλεπόμενα έσοδα της πρότασης.Είναι δε κατά της Κύμης καταστροφική προβλέποντας για το τετράμηνο:

α. για 40κμ νερού αύξηση 5% στα οικιακά τιμολόγια και 41 % σε καταστήματα.( περίπου ένα καζανάκι τουαλέτας την ημέρα κατά άτομο)

β. για 80κμ νερού αύξηση 57% στα οικιακά τιμολόγια και 98 % σε καταστήματα.

γ. για 150κμ νερού αύξηση 97% στα οικιακά τιμολόγια και 156 % σε καταστήματα.

3ον. Παραδόξως το ενιαίο τιμολόγιο με τις νέες τιμές, προβλέπει "καπέλο" 25,81% στην Δ.Ε. Κύμης, επειδή έχει μεγάλο κόστος άντλησης του νερού! Τα χωριά που μεταφέρουν τα απορρίμματα στην Κύμη πληρώνουν περισσότερο τέλος από ο΄τι ή Κύμη;

Τότε γιατί να πληρώνει η Κύμη περισσότερο για το νερό; Ενιαίο τιμολόγιο για τα απορρίμματα αλλά όχι για το νερό; Η Κύμη είναι σε άλλο Δήμο;

4ον. Ουδείς εκπρόσωπος της Δ.Ε. Κύμης εκ της συμπολίτευσης, υποστήριξε τα συμφέροντα των Δημοτών πλην του κ. Ευάγγελου Αμπελιώτη, ο οποίος και καταψήφισε την πρόταση και είχε είδη προτείνει την αναβολή και επανεξέταση του θέματος και καμία άλλη ουσιαστική πρόταση δεν παρουσιάσθηκε.

5ον. Εν αντιθέσει η αντιπολίτευση υποστήριξε τα προβλήματα όλων των Δημοτών όλου του Δήμου, που σε περίοδο κρίσεως θα υποχρεωθεί να πληρώσει τις άκαιρες επιλογές.Ιδιαίτερα δε για την Κύμη, ο Δ. Θωμάς ήταν άπαικτος, σωστά προετοιμασμένος και γνώστης της κατάστασης και δεν μπόρεσαν να του απαντήσουν ή να ανατρέψουν κανένα επιχείρημά του,

ΣΧΟΛΙΑ:

1ον. Στις τοποθετήσεις τους οι Αντιδήμαρχοι θύμιζαν το ανέκδοτο όπου δύο δικηγόροι στο δικαστήριο ανταλλάσσουν απόψεις, ένας λευκός και ένας μαύρος, και λέει ο μαύρος: Κύριε συνάδελφε τα επιχειρήματά σου δεν ευσταθούν και ο λευκός του απαντά: Ναι, αλλά εσύ είσαι μαύρος! Έτσι και εχθές όλοι, μα όλοι όταν έφθαναν σε κρίσιμο σημείο έλεγαν το γνωστό ανέκδοτο : Ο Θωμάς φταίει για όλα! 

2ον. Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ήταν συντριπτικά και δεν υπήρχε δυνατότητα απόρριψης από την συμπολίτευση. Κατηγορούσαν το Θωμά που χρέωνε τα αντλιοστάσια στο Δήμο και δεν κατηγορούσαν τους αντίστοιχους Δημάρχους Αυλώνος και Ταμυναίων που έκανα το ίδιο πράγμα.

3ον. Αν και ως μέλος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας θα έπρεπε να έχουμε ερωτηθεί σχετικά με τις προτάσεις της ΔΕΥΑΚΑ, δεν είχαμε καμία τοποθέτηση ως Συμβούλιο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αλλά αν λάβω υπόψη μου την αντίδραση των αιρετών της συμπολίτευσης της Δ.Ε.Κύμης στην προηγούμενη ανάρτηση με θέμα "το νερό, νεράκι" ούτε αυτοί γνώριζαν τι προέβλεπε η πρόταση. Πίστευαν ότι είναι υπέρ της Κύμης. Αμ δε!

Για όποιον αμφιβάλει για τα παραπάνω έχω όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του, από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μέχρι την πρόταση/απόφαση.

Αγγελος Μαργέλης
πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...