Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ρίχνει η κυβέρνηση

Σε οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης» προχωράει η κυβέρνηση με την ένταξη διάταξης στο νομοσχέδιο για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για κλείσιμο του εργοστασίου,
έπειτα από μήνες ψεύτικων υποσχέσεων στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, σε συνέχεια της πολιτικής απαξίωσής του από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων το εργοστάσιο δε λειτουργεί και δεν έχει διοίκηση από τον Οκτώβριο του 2013, ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οδηγεί στο κλείσιμο ένα εργοστάσιο που διαθέτει καλό τεχνολογικό εξοπλισμό, σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, έχει έμπειρο και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό εργοστάσιο, το μοναδικό στην Ελλάδα, που έχει την ικανότητα να παράγει και να τροφοδοτεί τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με κράνη, αλεξίσφαιρα, στολές ΡΒΧΠ, στολές παραλλαγής, εξαρτύσεις κ.ά. 

Η πολιτική που πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο και τους φορτώνει νέα αντιλαϊκά βάρη, επιτείνει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που είναι ιδιαίτερα οξυμμένο με μεγάλα ποσοστά στην περιοχή της Κύμης και στο νομό της Εύβοιας. 

Είναι η ίδια πολιτική που εμπλέκει τη χώρα στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, παίρνοντας μάλιστα τα εύσημα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα για τα δισεκατομμύρια που δαπανά η χώρα σε μονοπωλιακούς ομίλους ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που εντάσσονται στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. 

Για να χρυσώσει το χάπι και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, η κυβέρνηση βαφτίζει «οριστική λύση για τους εργαζόμενους της Ηλεκτρομηχανικής» τους λεκτικούς ακροβατισμούς της διάταξης που εισάγει στο νομοσχέδιο, χωρίς να διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι «δύναται να μεταταχθούν» σε τυχόν κενές θέσεις άλλων οργανισμών «ή εάν υπάρχουν, σε συνιστώμενες θέσεις σε υπηρεσίες (…) εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες στους φορείς αυτούς».

Δηλαδή, η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τριγώνια. Απ’ τη μια το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και από την άλλη τη συναίνεση των εργαζομένων σε μια τέτοια εξέλιξη, χωρίς καν να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλειά, αξιοποιώντας την απόγνωση στην οποία έχουν επέλθει έπειτα από 15 μήνες απληρωσιάς.

Ακόμα και αν υπάρξουν θέσεις εργασίας για ορισμένους εργαζόμενους της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, αυτές θα σημαίνουν στην ουσία ξεσπίτωμά τους από την περιοχή, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζονται οι όροι εργασίας, ο τύπος της σύμβασης, το ύψος της μισθοδοσίας και άλλα δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρομηχανικής. 

Γι’ αυτό και αποτελεί πρόκληση η διαφήμιση της εξέλιξης αυτής από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της στην Εύβοια, ως λύση υπέρ των εργαζομένων καθώς και το εργοστάσιο κλείνει και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να ζουν στην ανασφάλεια.

Το ΚΚΕ με ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα και καλεί σε κινητοποίηση των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής και του λαού της περιοχής για να διεκδικηθεί: 

· Η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με παραγγελίες για αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στολές χημικού - βιολογικού πολέμου, στρατιωτικού ιματισμού / εξαρτύσεων και άλλα σχετικά υλικά.

· Η άμεση πληρωμή των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα από το Υπουργείο.

Οι δυνατότητες που έχει το εργοστάσιο της Ηλεκτρομηχανική Κύμης και απαξιώνονται από το δρόμο ανάπτυξης που ωφελεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και διεθνής, αποδεικνύουν ότι η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, όπως και αν αυτές αυτοπροσδιορίζονται. 

Η Ηλεκτρομηχανική Κύμης έχει θέση στην πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας, που θα έχει αποστολή τη άμυνα της χώρας και τη διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας, αποδεσμευμένη από τις συμμαχίες του πολέμου.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να σταματήσουν οι δεσμεύσεις και εξαρτήσεις σε πολεμικό υλικό και εξοπλισμούς από άλλες χώρες που εντάσσονται στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά και να ζουν οι εργαζόμενοι με ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...