Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ομιλία Πρατσόλη στο τακτικό Συνέδριο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

Στο Τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα στις 11 και 12 Νοεμβρίου, παραβρέθηκε ο Τάσος Πρατσόλης, με τις ιδιότητες του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Χαλκιδέων και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στην Διοικητική Μεταρρύθμιση που πρόκειται να γίνει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτικά, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:


«με το νόμο 3852/2010 ή όπως είναι ευρύτατα γνωστός, με το νόμο του «Καλλικράτη», όχι μόνο δεν έγινε πράξη η δυνατότητα «να σκεφτόμαστε οικουμενικά και να δρούμε τοπικά», δηλαδή να υιοθετήσουμε ένα σύγχρονο, καλοσχεδιασμένο, ευέλικτο, δυναμικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, αλλά αντίθετα σφραγίστηκε και επικυρώθηκε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως του «φτωχού συγγενή» της Κεντρικής Διοίκησης. 

Επίσης παγιώθηκε ο Δημαρχοκεντρικός χαρακτήρας, κάτι που οδήγησε στην εγκατάλειψη της προσπάθειας να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα συναινέσεων, δεν επέτρεψε την όλο και μεγαλύτερη έκφραση των δυνάμεων που εκπροσωπούνται με την ουσιαστικότερη συμμετοχή των συμβούλων στα πεπραγμένα των Δήμων σε βάρος της δημοκρατίας αλλά και της αποτελεσματικότητας.

Για να αντιστραφεί αυτό και να αρθούν οι συνέπειες των συγκεκριμένων επιλογών, χρειάζεται η συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» από άλλο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει έμφαση σε θέματα δημοκρατίας, λαϊκής συμμετοχής αλλά και αποτελεσματικότητας».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...