Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

"Παγώνει" για ένα χρόνο ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Ο συγκεκριμένος φόρος είχε «παγώσει» για δύο χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραταθεί το «πάγωμα» και για το 2017. 
Παρ’ όλα αυτά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συμπεριέλαβαν την πρόβλεψη
για την είσπραξη των 24 εκατ. στον προϋπολογισμό, οπότε μέχρι το τέλος του χρόνου θα φανεί αν η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου θα προχωρήσει τελικώς στην επιβολή του φόρου ή αν θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για το νέο «πάγωμα», ανοίγοντας όμως τρύπα 24 εκατ. στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο φόρος υπεραξίας βαραίνει τον πωλητή και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης ακινήτου μείον τιμή κτήσης». Η απόπειρα ενεργοποίησής του προ διετίας απέτυχε, καθώς πέραν της κρίσης στην κτηματαγορά που εξαφάνισε τις υπεραξίες, εντοπίστηκαν και πολλά τεχνικά προβλήματα εφαρμογής. Τα προβλήματα αυτά παραμένουν και σήμερα, οπότε είναι αμφίβολο αν τελικώς θα ενεργοποιηθεί ο φόρος, παρά την πρόβλεψη είσπραξης εσόδων που συμπεριελήφθη στον προϋπολογισμό.

Πρακτικά αν δεν μεσολαβήσει νέα ρύθμιση ο φόρος από την 1η Ιανουαρίου 2017 ενεργοποιείται. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί, καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξει νέα διάταξη με την οποία ο φόρος θα παραμένει παγωμένος για τουλάχιστο ένα ακόμα έτος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...