Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

"Το Ποτάμι"..είναι...

Ποτάμι είναι κίνημα για την αξιοκρατία, την πάταξη του κομματικού κράτους, την διαύγεια και τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς και την εξυγίανση του δημόσιου τομέα και βίου, την αρχή των ίσων ευκαιριών για παιδεία, υγεία, εργασία, την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ισοπολιτεία.

Ποτάμι είναι η επιτακτική ανάγκη των πολιτών για ριζική «ανατροπή» του βραδυκίνητου, διεφθαρμένου Κράτους, για αποκομματικοποίηση του Δημοσίου, για ριζική αλλαγή και αναβάθμιση του
απαξιωμένου, παρηκμασμένου, παρωχημένου και αναποτελεσματικού πολιτικού συστήματος, για ανάπτυξη και ευημερία σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα.

Ποτάμι είναι η δύναμη που κρύβει ο καθένας μας μέσα του, χωρίς να τη γνωρίζει και αναδύεται όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι. Και τότε, γίνεται ορμή, κινητήριος μοχλός διεκδίκησης και αγώνα για όλα τα πιο πάνω ζητούμενα για μας τους Έλληνες, αυτονόητα και δεδομένα για όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.

Ποτάμι είναι το ηθικό πλεονέκτημα που απλώνεται στην κοινωνία, ως χέρι στήριξης στους πολίτες που δεν θέλουν πια να ανέχονται όλα τα παραπάνω, στους πολίτες που θέλουν μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και τη χώρα, στους πολίτες που δεν θέλουν να ξενιτευτούν, σ’αυτους που θέλουν επιτέλους να ακουσθούν.
Ας το θέσω με παραδείγματα:

Ποτάμι είναι ο επαγγελματίας που υπηρετεί (δικηγόρος, μηχανικός κ.λ.π.) στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού και αρνείται τις προκλήσεις της διεφθαρμένης διοίκησης, να προτείνει τρόπους παράκαμψης ή παραβίασης της νόμιμης διαδικασίας σε δημόσιο διαγωνισμό ή παραλαβή έργου, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Ποτάμι είναι και οι υπάλληλοι στις παραπάνω υπηρεσίες, που αρνούνται να παρακάμψουν το νόμο.

Ποτάμι είναι όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα ευσυνείδητα, ήσυχα και αποτελεσματικά και δέχονται τα ειρωνικά σχόλια των συναδέλφων τους, διότι χαλάνε «την πιάτσα».

Ποτάμι είναι οι γονείς εκείνοι που αντιδρούν στις καταλήψεις των σχολείων, στις συνεχείς απουσίες καθηγητών, στα πολλά «κενά» στις ώρες διδασκαλίας, στο θεσμό των φροντιστηρίων.

Ποτάμι είναι οι φοιτητές που φοιτούν πραγματικά, που διαβάζουν, που παρακολουθούν τις παραδόσεις στα αμφιθέατρα και συμμετέχουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα ενεργά και με παρουσία και συμμετοχή.

Ποτάμι είναι οι δάσκαλοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων, που σε πείσμα της επικρατούσας αντίληψης, επιτελούν πραγματικό και ουσιαστικό έργο.

Ποτάμι είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας που εργάζεται σκληρά, χωρίς πλάτες κομματικές και πετυχαίνει να αναδειχθεί με την αξία του, την δουλειά του και τα προσόντα του.

Ποτάμι είναι και ο απλός εργάτης που χάνει τη δουλειά του όχι γιατί είναι ανάξιος αλλά γιατί κάποιος άλλος έχει «μπάρμπα στην Κορώνη».

Ποτάμι είναι οι πολίτες που χωρίς δεύτερη σκέψη δίνουν χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες.

Ποτάμι είναι και ο αστυνομικός, λιμενικός κ.λ.π. που δεν «τα παίρνει», αλλά κάνει με αυτοθυσία τη δουλειά του προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην κοινωνία και στη χώρα.

Ποτάμι είναι όλοι εκείνοι οι πολίτες που βρίσκονται ανάμεσά μας και ασφυκτιούν, όμως δεν έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σ’ αυτό το αναποτελεσματικό Κράτος και στο νοσηρό πολιτικό σύστημα, γιατί δεν βρίσκουν στήριγμα σε θεσμούς, φορείς ή πολιτικά κόμματα και αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους. Όμως δεν είναι.

Ποτάμι είναι ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, είναι το ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ της χώρας, που αποκτά «φωνή» και αναδεικνύεται μέσα από ένα πολιτικό κόμμα, που λέγεται ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Το κόμμα ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ οφείλει να ανοιχθεί στην κοινωνία και να φέρει κοντά του όλους αυτούς τους πολίτες, είμαι σίγουρη ότι είναι πολλοί και περιμένουν... Για το λόγο αυτό το κόμμα ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι η χρήσιμη πολιτική δύναμη στη χώρα. Σαν τέτοια έχει στο DNA της την κουλτούρα των συνεργασιών και συμμαχιών, διότι πιστεύει ακράδαντα στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην υγιή λειτουργία της δημοκρατίας, η οποία απαιτεί συγκλίσεις και όχι αποκλίσεις, συμβιβασμούς έντιμους και αποτελεσματικούς προς το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών και της χώρας και όχι στείρες αντιπαραθέσεις και αντιπαραγωγική κριτική.

Μαθήματα δημοκρατικής συνείδησης παρέδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την σύντομη επίσκεψή του στη χώρα μας, με την βαθιά φιλοσοφημένη κουβέντά του ότι, παρά τις τεράστιες αντιθέσεις και διαφορές που τον χωρίζουν με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump, θα συνεργαστεί μαζί του για το καλό της δημοκρατίας, των πολιτών και της χώρας του.

Μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και των αρχών που το διέπουν, το Ποτάμι ως πολιτικό κόμμα, με αντιπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πλούσια κοινοβουλευτική δράση, οφείλει να συνεργασθεί με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στη βάση κοινών σημείων και πολιτικών, θέτοντας τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η συνεργασία ή συμμαχία. Οι συνεργασίες αυτές μπορούν να επιτευχθούν στα πλαίσια της νομοθετικής δράσης, όπως για παράδειγμα, στις παρεμβάσεις για τη Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (αναμένεται μέχρι σήμερα η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση). Οι συνεργασίες αυτές μπορούν να ανακόψουν τις ολέθριες πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία οδηγεί τη διοίκηση σε πρωτοφανή επίπεδα αναξιοκρατίας και κομματισμού.
Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές φωνές, οι οποίες κάθε μέρα πληθαίνουν μέσα στην κοινωνία που είναι Ποτάμι στη νοοτροπία και στη στάση ζωής.

Η δουλειά μας είναι να ενωθούμε με τις φωνές αυτές. Μην περιμένουμε έναν Ομπάμα να μας πετάει στα μούτρα μας ότι αξίζουμε πολλά περισσότερα από αυτά που έχουμε και ότι διεκδικούμε τα ελάχιστα.

* Η Ευαγγελία Μιμίκου είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...