Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Πώς οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας βαφτίζονται "προσλήψεις στο ΕΣΥ"

Η ενίσχυση του ΕΣΥ και οι προσλήψεις υγειονομικών αποτελούν την αγαπημένη επικοινωνιακή καραμέλα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 
Την ίδια στιγμή, στο ΕΣΥ γιγαντώνεται το κύμα φυγής του προσωπικού και τα νοσοκομεία αδειάζουν από εργαζόμενους κάθε ειδικότητας.
Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016 έφυγαν από το ΕΣΥ 7.695 εργαζόμενοι, ενώ τουλάχιστον 10.000 είναι καθ' οδόν προς την έξοδο καθώς έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Οι σημερινές εξαγγελίες των αρμοδίων υπουργών μετά από σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, για την κάλυψη 4.000 θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία μέσα στους επόμενους μήνες, έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα υποσχέσεων και «δεσμεύσεων» για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ. Μια λίστα χωρίς αντίκρισμα, όμως, καθώς η πραγματικότητα διαψεύδει με δραματικό τρόπο τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες.

Σημειολογικά αξίζει να αναφερθεί πως οι πρώτες εξαγγελίες για τις χιλιάδες προσλήψεις έγιναν την 1η Απριλίου 2015 από τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, επί υπουργίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Το σχέδιο που περίγραψε τότε ο Πρωθυπουργός περιλάμβανε την πρόσληψη 4.500 επαγγελματιών υγείας, δηλαδή γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με στόχο τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός διπλασίασε τις θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ! «Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 Νοσηλευτές και γιατρούς» διαβεβαίωνε ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Βαφτίζουν προσλήψεις τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Από τα πρόσφατα δεδομένα, πάντως, προκύπτει σαφώς ποσοτικό έλλειμμα 6.000 επαγγελματιών υγείας στις εξαγγελίες του τελευταίου μήνα, αλλά και ποιοτικό καθώς δεν πρόκειται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά 12μηνα κοινωφελούς εργασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, χαρακτήρισε «μαζικότατη ένεση προσωπικού» στο σύστημα υγείας την κάλυψη των 4.000 θέσεων. Στις λεπτομέρειες, βεβαίως, των λεγομένων του η εξαγγελία μπαίνει στη σωστή της διάσταση: οι 4.000 θέσεις αφορούν όλα τα νοσοκομεία, τις υγειονομικές δομές και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Υγείας, άρα εκ των πραγμάτων οι ανάγκες που θα καλυφθούν αριθμητικά θα είναι πολύ μικρές, με δεδομένη τη μεγάλη φυγή των εργαζομένων κυρίως από τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις αλλά για θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, που σημαίνει ότι σε λίγους μήνες ασθενείς και μόνιμο προσωπικό θα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το τέρας των ελλείψεων και των κενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι 4.000 προσλήψεις με κοινοτικά προγράμματα κοινωφελούς 12μηνης εργασίας είχαν εξαγγελθεί και στη ΔΕΘ αλλά ήταν 1.000 περισσότερες...

Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονταν μέχρι και το καλοκαίρι 500 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έληξαν. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον γιατί είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες εργασίας και επειδή δεν δικαιούται νυκτερινά, αργίες, υπερωρίες.

ΠΟΕΔΗΝ: Ψεύτικη η εικόνα των προσλήψεων του Μαξίμου

Τις ψεύτικες και μεγάλες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). « Τον Απρίλιο του 2015 ο κ. Τσίπρας έξω από το Υπουργείο Υγείας εξήγγειλε για την ενίσχυση του ΕΣΥ 4.500 προσλήψεις. Μάλιστα συγκλήθηκε κατ 'εντολή του σύσκεψη με τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή, τον συναρμόδιο Υπουργό κ. Κατρούγκαλο (Αν. Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης τότε, τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας των προσλήψεων» είχε αναφέρει ο κ. Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στη διάρκεια αυτής της σύσκεψης δεν υπήρχε ουσιαστικά θέμα «αφού ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε ότι για την καθυστέρηση των προσλήψεων ευθύνεται η έλλειψη κονδυλίων και μόνο».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατέγραψε και...ξέγραψε και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Στην εξαγγελία του κ. Τσίπρα ότι «θα πληρωθούν 985 κενές οργανικές θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων» απάντησε ότι η προκήρυξη αυτή είχε εγκριθεί από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση και μετά δύο χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να προσλάβει μόνο τους μισούς.

Στην υπόσχεση για «πλήρωση 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ» η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως το ΑΣΕΠ δρομολόγησε την προκήρυξη 1.660 θέσεων οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά δύο χρόνια και μόνο για τους μισούς λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Εξαγγέλθηκε επίσης η πρόσληψη 2.000 Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών με συμβάσεις (επικουρικοί) και ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, οι οποίες προφανώς δεν αποτελούν όχι μόνο τονωτικές ενέσεις, αλλά ούτε απλά...παυσίπονα για το ΕΣΥ. «Στα Νοσοκομεία θα έρθουν πολύ λιγότεροι από τους μισούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος εξαιτίας των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που προσφέρονται» εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ.

newslog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...