Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Στο ΣτΕ η "απελευθέρωση'' στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού διατυπώθηκε  η υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου , στην διάρκεια της συζήτησης τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες "απελευθερώνεται" το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου


Η κυβερνητική πλευρά στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι το φάρμακο είναι εμπορικό προϊόν και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η θέση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ξανθού , οποίος είχε στηλιτεύσει τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, τόνισαν την αντισυνταγματικότητα των αποφάσεων , επιχειρηματολογώντας σύμφωνα με την εμπειρία που έχει μεταφερθεί από την PGEU και αφορά την αντιστροφή των «απελευθερώσεων» σε όσες χώρες έχουν εφαρμοσθεί. Παράλληλα ανέφεραν  πως από τις πληροφορίες που έχουν από τους Ευρωπαίους συναδέλφους, μελέτες (BALOG) καταδεικνύουν ότι οι «απελευθερώσεις» δεν συνέτειναν στην μείωση των τιμών αλλά ούτε και στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων , που ευαγγελίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου της πολιτείας που ανέφερε «όσον αφορά τον επιχειρηματικό και τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού δεν σχολιάζω» ενώ σε άλλο σημείο απαντώντας στο νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ που διατύπωσε την άποψη πως στην Γερμανία δεν υπάρχει απελευθέρωση είπε «ας πρωτοτυπήσουμε». Η απάντηση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου του ΠΦΣ ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτα τα λεγόμενα αυτά μετά το πέρας της συνεδριάσεως .

Η ολομέλεια ζήτησε από τις δυο πλευρές να καταθέσουν τα Υπομνήματα τους μέχρι τις 21 Οκτωβρίου .

Εξερχόμενος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο πρόεδρος του πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, στηλίτευσε την υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι για πρώτη φορά από συστάσεως του υπουργείου υγείας το Φάρμακο χαρακτηρίζεται εμπορικό καταναλωτικό προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και αναμένουμε την απόφασή της»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...