Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Καμια αίτηση αποζημίωσης στο Ευρωπαϊκό «Ταμείο Αλληλεγγύης» για τις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια!

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαιτούσε: Άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης
και των Περιφερειακών Ταμείων της ΕΕ.

Άμεση στήριξη των ρετσινοπαραγωγών. Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν να καταβληθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Γενναία αποζημίωση για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι ρετσινοπαραγωγοί περνούν στην ανεργία.

Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής ώστε να ξαναγίνει δάσος αλλά και να μην πληγεί η περιοχή με τις πρώτες βροχοπτώσεις.

 Άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονα κάθε είδους μέσα πυρόσβεσης, προσωπικού και υποδομών.

Με μεγάλη κυνικότητα απάντησαν ότι: «Τα προληπτικά μέτρα ή η αποζημίωση πληγέντων ιδιωτών δεν είναι επιλέξιμα»!

Με λίγα λόγια λένε ότι τα 25.000 στρέμματα πευκοδάσους και οι άνεργοι πλέον ρετσινοπαραγωγοί δεν συνιστούν σημαντική απώλεια για την ΕΕ ώστε να ασχοληθεί μαζί τους, πολύ περισσότερο και να τους αποζημιώσει.

Την ίδια στιγμή  χορηγούνται δις ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το πακέτο Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης κλπ.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης παραδέχεται ότι ακόμα κι αν τελικά αποζημίωνε η ΕΕ τους πληγέντες θα επρόκειτο τελικά για ψίχουλα ενώ την ίδια ώρα ψεύδεται αφού ισχυρίζεται ότι οι αποζημιώσεις της «δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος ή τις ζημιές που καλύπτονται από την ασφάλιση του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)» γιατί είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ όταν, αν κι εφόσον, αποζημιώνει αφορά ελάχιστα και ελάχιστους σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

Αναφέρεται, μάλιστα,  στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης. Τόσες μέρες έχουν περάσει και η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να καταθέσει αίτημα για διεκδίκηση αποζημιώσεων! Φαίνεται δεν θέλει  να ενοχλήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ!

Έχουν τεράστια ευθύνη τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που χρόνια τώρα, αλλά και  μετά την πυρκαγιά, έχουν φλομώσει στο ψέμα τους εργαζόμενους της περιοχής για την περιβόητη «Ευρώπη της αλληλεγγύης» και το «Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η ΕΕ  είναι και θα είναι ένωση του κεφαλαίου για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του που προϋποθέτει τσακισμένα  δικαιώματα για τους  λαούς.

Αλλά και οι  υπουργοί και βουλευτές  των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που βρέθηκαν στα καμένα και χτυπούσαν στην πλάτη τους πληγέντες δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις , μόλις τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν, έπιασαν πάλι δουλειά για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής! Η απάντηση δόθηκε στους ρετσινοπαραγωγούς διά στόματος του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων υπουργών και θυμίζει την παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Ούτε λίγο, ούτε πολύ είπαν ότι η αποζημίωση στους πληγέντες ρεστινοπαραγωγούς θα δοθεί από το Δεκέμβρη του 2017 και μετά, ενώ για όσους «γλίτωσαν» από τη φωτιά η επιδότηση μειώνεται από 0,45/κιλό σε 0,35 το κιλό!

Οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες, οι ρετσινάδες και από αυτή την εξέλιξη μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Δε χωρά άλλη αναμονή! Όσοι παρουσιάζονται ως σωτήρες το μόνο που σώζουν είναι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μονόδρομος είναι η οργάνωση του αγώνα, η κοινή δράση και συμμαχία του λαού διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ  

Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του σωματείου των ρετσινάδων.    
"Συνάδελφοι,

Το Δ. Σ. και μέλη του Σωματείου μας, είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές με τους Υπουργούς κ. κ. Σκουρλέτη, Τσιρώνη και Αποστόλου και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη.

Διαπίστωση όσων συμμετείχαμε, είναι ότι το ψέμα και η κοροϊδία κυριαρχούν στην αντίληψή τους απέναντι στην καταστροφή που έχουμε υποστεί και στα αιτήματα που τους υποβάλαμε. Αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο μετά τη μεγάλη φωτιά, όταν όλοι οι παραπάνω αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης, αφού παρέλασαν από την περιοχή μας υπόσχονταν ότι η αποκατάσταση των καταστροφών της πυρκαγιάς (αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση ξυλείας κ. ά.) θα γινόταν από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής και θα αποζημιωθούν οι συνάδελφοι που έχασαν δέντρα και παραγωγή.

Μάλιστα ο κ. Αποστόλου έλεγε ότι η οικονομική ενίσχυση όλων των συναδέλφων, θα είναι τουλάχιστον ίδια με την περσινή και μας διαβεβαίωνε ότι "σαν πατριώτης" θα βοηθούσε. Τελικά μας άφησε μόνους και αβοήθητους, με συνέπεια ο κλάδος των ρητινοπαραγωγών στην Εύβοια, που καλύπτει το 85% της πανελλαδικής παραγωγής, να οδηγείται σε μαρασμό, γιατί η τιμή που ανακοινώθηκε για το 2015 είναι 0,35 λεπτά / κιλό αντί 0,45 λεπτά / κιλό (όσο πέρσι), όπως υποσχέθηκαν. Αυτά βέβαια ίσχυσαν όσο ήταν τα κανάλια εδώ, γιατί όταν τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν και τέλειωσε η φιέστα τους, τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και την αποκατάσταση των καμένων δεν δόθηκαν στους Δασικούς Συνεταιρισμούς και οι αποζημίωση των συναδέλφων ρητινοπαραγωγών που έπαθαν ζημιά, θα δοθεί τον Δεκέμβρη του 2017 και βλέπουμε.... Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες λοιπόν (υπουργοί, βουλευτές κλπ) μπορούν να "κοιμούνται ήσυχοι", γιατί εφαρμόζουν την αντιλαϊκή τους πολιτική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συνάδελφοι,

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης οδηγούν τον κλάδο μας σε αφανισμό.

Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Αυτό το κάλεσμα να φτάσει σε κάθε χωριό της Εύβοιας και σε όλους τους ρετσινάδες. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας στους ψεύτες και την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Απαιτούμε:

· Οικονομική ενίσχυση ρητίνης 0,50 λεπτά / κιλό.
· Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων.
· Κανένας εργολάβος μέσα στα καμένα. Να δοθούν τα έργα στους Δασικούς Συνεταιρισμούς.
· Η διαχείριση της ξυλείας να γίνει αποκλειστικά από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και να δοθούν ξύλα για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
· Να ξεκαθαρίσει τώρα η κυβέρνηση τη θέση της, για το μέλλον της ρητινοκαλλιέργειας, διαφορετικά θα μας βρουν μπροστά τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...