Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Το Επιμελητήριο Εύβοιας στην 40η Γ. Σ. του ΕΟΑΕΝ

Στις εργασίες της 40ης Γενικής Συνέλευσης – Συνέδριο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 21-23 Οκτωβρίου στη Λήμνο, συμμετείχε το Επιμελητήριο Εύβοιας εκπροσωπούμενο από τα Μέλη του ΔΣ κυρίες Ανδρομάχη Κολούτσου και Βασιλική Ρόγκα, οι οποίες μετά από πρόταση τους επέτυχαν το επόμενο Συνέδριο του ΕΟΑΕΝ να διεξαχθεί από το Επιμελητήριο Εύβοιας στην Σκύρο.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχόμενων δράσεων του Φορέα για την τουριστική προβολή του νομού μας. 

Η όλη εκδήλωση συνέστησε ένα σημαντικό γεγονός για την νησιωτική επιχειρηματικότητα της χώρας, αφού όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, τέθηκαν
καίρια θέματα για την νησιώτικη επιχειρηματικότητα μέσα από εξαιρετικές παρουσιάσεις επιφανών καθηγητών πανεπιστημίων, όπως, ο ΑΤΛΑΣ των νησιών της Ελλάδας, οι υφιστάμενες υποδομές και οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιωτικών Δήμων, η οικονομία των βιοτικών πόρων διατροφής στην εποχή μετά την κρίση. 

Στα επιτυχή αποτελέσματα της Συνέλευσης καταλυτικά συνέβαλε ημερίδα που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ : ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ». 

Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε και η ημερήσια διάταξη της ΓΣ αυτή καθ’ αυτή, δεδομένου ότι συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα που αφορούν άμεσα τις επιχειρήσεις των νησιών μας, όπως, η προσφυγή του ΕΟΑΕΝ στο ΣτΕ για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο Κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η Διασύνδεση Επιμελητηρίων-ΕΟΑΕΝ για την παροχή δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης για τραπεζικά θέματα, η Έκδοση Επετειακού Λευκώματος-Οδηγού των Εξαγωγικών επιχειρήσεων των νησιών στην αγγλική γλώσσα κλπ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ θετικό γεγονός για τις επιχειρήσεις των νησιών και ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, αποτελεί η πρωτοβουλία του ΕΟΑΕΝ για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με την ΕΕΔΕ και με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου. 

Μνημόνια που φιλοδοξούν μέσα από την συνεργασία του ΕΟΑΕΝ με εξειδικευμένους σε θέματα επιχειρηματικότητας Φορείς να προωθήσουν στοχευμένες πρωτοβουλίες που θα προάγουν την νησιώτικη επιχειρηματικότητα σε σημαντικούς αναπτυξιακού χαρακτήρα τομείς. 

Πιο συγκεκριμένα : α) Μνημόνιο Συνεργασίας του ΕΟΑΕΝ με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως / ΕΕΔΕ, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, μέσω κοινών πρωτοβουλιών όπως, δημιουργίας δικτύων, προγραμμάτων επιμόρφωσης, προώθηση Πιστοποιήσεων, θεματικών εκδηλώσεων για τη διάχυση της γνώσης, διεξαγωγή ερευνών και μελετών, διαχείριση και υλοποίηση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων κλπ. β) Μνημόνιο Συνεργασίας του ΕΟΑΕΝ με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου / Enterprise Greece, (αρμόδιος εθνικός φορέας υπό την εποπτεία του Υπ. Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού για την προώθηση της ελληνικής εξωστρέφειας) με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών των επιχειρήσεων - μελών των νησιωτικών Επιμελητηρίων, μέσω κοινών δράσεων και συνεργιών όπως συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών – συνεδρίων – σεμιναρίων - ενημερωτικών εκδηλώσεων, ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, υποστήριξη σε επίπεδο τεχνογνωσίας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...