Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Προσπάθεια ένταξης για «Γαλάζια Σημαία» το 2017 η ακτή «Μάρμαρα»

Στην προσπάθεια μας να εντάξουμε την παραλία Αετού «Μάρμαρα» στις ακτές του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» μεταξύ άλλων απαιτείται να υπάρξουν περιβαλλοντικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να διοργανώνονται από τον υπεύθυνο διαχειριστή της ακτής.

Στις 18/8/2016 στην παραλία «Μάρμαρα» διοργανώσαμε ομιλία- συζήτηση με ομιλητή τον Γιάννη Σχίζα, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας
και θέμα: «Όρος Όχη- Πανίδα- Χλωρίδα της Νότιας Εύβοιας». Στην εκδήλωση μοιράστηκε στους συμμετέχοντες και τους λουόμενους έντυπο υλικό.

Σήμερα επιλέξαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους του δήμου μας, μέσω διαδικτύου και με έντυπο υλικό για την ανακύκλωση ως ανάγκη και υποχρέωση.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ?
Η εναλλακτική διαχείριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα βασίζεται στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων όπως αυτή απεικονίζεται στην παρακάτω πυραμίδα. Όσο ψηλότερα βρίσκεται μία επιλογή για την διαχείριση των αποβλήτων τόσο περισσότερο επιθυμητή είναι.

Η βασική λογική της στρατηγικής είναι ότι τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά έναν πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη. Αυτός είναι ο λόγος που η απόρριψη τους σε χώρους υγειονομικής ταφής πρέπει να είναι η τελευταία διαθέσιμη επιλογή. Από την άλλη, κάθε επεξεργασία αποβλήτων όσο περιβαλλοντικά φιλικά και αν είναι, καταναλώνει ενέργεια και πόρους, καταλήγοντας στο ότι η πρόληψη από την παραγωγή αποβλήτων δίνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράγεται ποτέ! Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στον σχεδιασμό της πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων.

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ
Η επανάχρηση περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη χρήση προϊόντων και συστατικών. Η επανάχρηση επίπλων και ρούχων που διαφορετικά θα απορρίπτονταν έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη (πέρα από τα περιβαλλοντικά) καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσφέρει αγαθά σε πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δραστηριότητα να τα αγοράσουν. Παραδείγματα επανάχρησης είναι το γέμισμα των μελανοδοχείων εκτυπωτών , η επισκευή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η μεταποίηση παλιών ρούχων, η ανακαίνιση επίπλων κ.α.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Τα περισσότερα από τα απορρίμματα που πετάμε ανακυκλώνονται. Η ανακύκλωση απαιτεί την ευθύνη του παραγωγού για το προϊόν που παράγει αλλά και την υπευθυνότητα του πολίτη για το διαχωρισμό των αποβλήτων και την απόρριψη/παράδοση τους στους αντίστοιχους κάδους/αποδέκτες ανάλογα με το είδος τους.
Τι υλικά ανακυκλώνουμε?
1. ΧΑΡΤΙ 2. ΓΥΑΛΙ 3. ΠΛΑΣΤΙΚΟ 4. ΧΑΡΤΟΝΙ 5. ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ 6. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ 7. ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΣ 8. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΑΠΟΡΡΙΨΗ
Η απόρριψη σε χώρους υγειονομικής ταφής είναι η τελευταία λύση στην ιεραρχία διαχείρισης των αποβλήτων. Από την ταφή τους παράγεται το μεθάνιο, ένα πανίσχυρο αέριο του θερμοκηπίου. Η αποσύνθεση των αποβλήτων απελευθερώνει επικίνδυνες χημικές ουσίες που μποΥποχρεωτική ανακύκλωση στην πηγή.

Υποχρεωτική ανακύκλωση στην πηγή.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος μας θα πρέπει να εφαρμόσει αυτό που γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή υποχρεωτική ανακύκλωση από την πηγή(σπίτια, μαγαζιά, επιχειρήσεις κ.α.) με άμεσα οικονομικά οφέλη για τους πολίτες, ώστε να μειωθούν τα υπολείμματα που οδηγούνται στις χωματερές.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ
Η ανάκτηση αφορά κυρίως την αποτέφρωση αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ατμού και θέρμανσης για οικιακή χρήση. Η διαδικασία αυτή, αν δεν γίνει σωστά, εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και γι αυτό πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
ρούν να ρυπαίνουν έδαφος και νερό.

Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

* Υποσημείωση:
Τα κείμενα είναι από την ιστοσελίδα του ελληνικού οργανισμού ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.)


1 σχόλιο:

  1. Με αφορμή την παραπάνω ανάρτηση και πριν προχωρήσουμε στο απόλυτο, δηλαδή πλήρης ανακύκλωση των απορριμμάτων με απόλυτη ευθύνη των δημοτών Κ.Τ.Λ. ας μας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνος, να εναποθέτουμε στους μπλε κάδους τα ανακυκλώσιμα η όχι; γιατί όλοι οι δημότες είναι μπερδεμένοι μιας και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
    Όσο αφορά τις γαλάζιες σημαίες, καλό είναι να σηματοδοτηθούν όπου υπάρχουν οι προυποθέσεις.
    Δεύτερο εύλογο ερώτημα. Ο βιολογικός σταθμός καθαρισμού λυμάτων του οποίου τα επεξεργασμένα λύματα καταλήγουν στην θάλασσα ΄΄Περιοχη λειβαδάκι΄΄ απέναντι από την Αγία πελαγία λειτουργεί υπεύθυνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες; Ελέγχεται για την ποιότητα των λυμάτων που καταλήγουν στην θάλασσα; Αντέχει την ποσότητα των λυμάτων που καταλήγουν σε αυτόν; (γιατί σίγουρα οι ποσότητες που καταλήγουν σε αυτόν λόγω αύξησης της επέκτασης του δήμου είναι μεγαλύτερες).
    Χωρίς να γίνομαι ειδήμονας θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι τα βασικά εύλογα ερωτήματα των δημοτών.
    Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω και επικαλούμαι την ιδιότητα σας σαν ΄΄Διαχειριστή της ακτής΄΄ να μου απαντήσετε όπου και αν μπορείτε στα παραπάνω ερωτήματα με επίσημα έγγραφα, όπως άλλωστε κάνατε και για το θέμα της γαλάζιας σημαίας και της ανακύκλωσης και σίγουρα είναι μια ελπιδοφόρα προσπάθεια και σας συγχαίρω για αυτό. Αν πάλι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τον Δήμο, ελπίζω να ενημερωθούν οι ιθύνοντες διαβάζοντας τα παραπάνω, είτε ενημερώνοντας από εσάς και απαντήσουν.

    Με εκτίμηση

    Αντώνιος Ρουκλιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...