Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Πάγωμα χρεών: Τι προβλέπει το σχέδιο για όσους χρωστούν στα ταμεία

«Πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που θα επιδείξουν συνέπεια στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ έχασε τη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ την ίδια ώρα αδυνατεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί λογαριασμοί να
δεσμεύονται. 


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ημερήσια, το σχέδιο προβλέπει πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. 

Προυπόθεση για το πάγωμα είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών η οποία θα εξασφαλίζει στον οφειλέτη ασφαλιστική ενημερότητα. Η ενημερότητα θα είναι μικρής διάρκειας ( ίσως δίμηνη) ώστε να ελέγχεται αν καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση οι τρέχουσες εισφορές .

Οι οφειλές δε θα διαγραφούν αλλά θα παραμείνουν στο σημερινό τους ύψος μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το Δεκέμβριο του 2018.

Το «πάγωμα» πέρασε από τους δανειστές αλλά ακόμα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης , η νέα ρύθμιση για τις παγωμένες οφειλές η οποία θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Η νέα ρύθμιση αν εγκριθεί από τους θεσμούς θα προβλέπει αριθμό δόσεων αλά κάρτ καθώς θα στηρίζεται στην εισφοροδοτική δυνατότητα και στο συνολικό προφίλ του οφειλέτη . Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη, για παράδειγμα, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν.

Δηλαδή για παράδειγμα 60χρονος ψιλικατζής , συνεπής στην πληρωμή εισφορών επί 20 χρόνια εδώ και 5 χρόνια οφείλει στον ΟΑΕΕ και μπαινοβγαίνει σε ρυθμίσεις. Δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ και έχει τρία παιδιά 

Στον διακανονισμό θα ληφθεί υπόψη ότι για τις ανάγκες του πρέπει να διαθέσει 660 ευρώ το μήνα ( όριο φτώχειας) και θα οριστεί ένας αριθμός δόσεων ύψους 50-100 ευρώ το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...