Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Κατάργησαν το ασυμβίβαστο καναλάρχη-εργολάβου

Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, καταργήθηκαν και οι τελευταίες προβλέψεις για το ασυμβίβαστο εκδοτών και εργολάβων, που είχαν μείνει στην ελληνική νομοθεσία.
Η αρχική ρύθμιση για τον «βασικό μέτοχο», όπως είχε προχωρήσει
επί της πρώτης κυβέρνησης Κ. Καραμανλή στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, είχε ανατραπεί με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είχαν, όμως, απομείνει στο ελληνικό δίκαιο δύο άρθρα του νόμου 3669 του 2008 σε σχέση με τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα -ώστε «να τηρείται το γράμμα του νόμου»-, τα διοικητικά συμβούλια τεχνικών εταιρειών που ελέγχονται από επιχειρηματικές οικογένειες οι οποίες έχουν στην κατοχή τους και μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι διαφορετικά από τα Δ.Σ. των εκδοτικών τους επιχειρήσεων. Ετσι, για παράδειγμα, με τη νέα ρύθμιση η οικογένεια Καλογρίτσα θα μπορεί να συμμετέχει στα Δ.Σ. τόσο του τηλεοπτικού σταθμού που δρομολογεί μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας, όσο και των τεχνικών εταιρειών που ελέγχει.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του πολυνομοσχεδίου, εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιρειών είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση πως αν καταργηθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο του 2008 (με την εξαίρεση των άρθρων για τα μητρώα εργοληπτικών επιχειρήσεων), τότε καταργείται και το ασυμβίβαστο, καθώς και η διάταξη που προβλέπει πως δεν μπορούν να αναλαμβάνουν έργα οι υπεράκτιες εταιρείες κ.λπ.

Τελικά, τα απομεινάρια του «βασικού μετόχου» αποσύρθηκαν από το ελληνικό δίκαιο. Στο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκαν τα άρθρα 24 και 262 «περί συγκρούσεως συμφερόντων», τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνουν το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 375 του νόμου 4412/2016 (147 A'/08.08.2016) για τις δημόσιες συμβάσεις, με τον οποίο ενσωματώνονται δύο κοινοτικές οδηγίες στο ελληνικό δίκαιο, προβλέπεται πως καταργείται ολόκληρος ο νόμος 3669/2008, «πλην των άρθρων 80 έως 110, τα οποία παραμένουν σε ισχύ μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του άρθρου 83.

Ειδικά η υποχρέωση δημοσίευσης περίληψης της διακήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, που προβλέπεται στο άρθρο 15 του ως άνω νόμου, καταργείται µε την επιφύλαξη της παρ. 10 του άρθρου 379. Ειδικά η υποχρέωση δημοσίευσης περίληψης της διακήρυξης στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, καταργείται µε την επιφύλαξη της παρ. 12 του άρθρου 379». Τα άρθρα 80 έως 110 που παραμένουν σε ισχύ αφορούν στα εργοληπτικά πτυχία των τεχνικών εταιρειών.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...