Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στην Χαλκίδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στην Χαλκίδα.Πλήθος κόσμου και νεολαίας είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο Πάρκου του Βούρκου για να παρακολουθήσει το πλούσιο πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που έγιναν και τις δύο μέρες.
Η 1η μέρα του Φεστιβάλ άνοιξε  με τους χορευτικούς συλλόγους
"Πανηπειωτικός Σύλλογος Εύβοιας και "Τα Βάβουλα", σύλλογο από την Μακρυκάππα.

Ακολούθησε ομιλία από τον Θέμο Βασιλείου, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ευβοίας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με συναυλίες από τον Αντωνίου Αλέξανδρο και τους "Altera Vita" και η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι από το σχήμα της μουσικής σχολής "Χρόνης Αηδονίδης".

Στο χώρο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην έκθεση αφιερωμένη στον Ριζοσπάστη: Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της Εργατικής Τάξης", έκθεση που θα λειτουργεί και σήμερα.

. Τη 2η ημέρα, το πρόγραμμα ξεκίνησε το πρωί με τουρνουά Μπασκετ «3 on 3».

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με τη σκυτάλη να παίρνει το παιδικό θεατρικό πρόγραμμα από παιδιά για παιδιά με τίτλο «Το καρναβάλι των ζώων».

Ακολούθησε αφιέρωμα με αφήγηση, τραγούδι και βίντεο για τα 130 χρόνια της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Την πολιτική ομιλία απηύθυνε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Ευρωβουλευτής του Κόμματος.
​ ​

Ακολούθησε συναυλία με τους ΕΚΜΕΚ και στη συνέχεια λαϊκό γλέντι με τη ρεμπέτικη ορχήστρα του «Εργαστηρίου καλλιτεχνικής παιδείας».


Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας 22-23-24 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

Στην ομιλία του ο Κ.Παπαδάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«To 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή συνεχίζει το ταξίδι του. Συναντιέται όπως κάθε χρόνο με χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα κι εδώ στη Χαλκίδα που ανανεώνουν και επιβεβαιώνουν τη σχέση τους με το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα στεκόμαστε σε όσους για πρώτη φορά κάνουν το βήμα και γνωρίζουν την ΚΝΕ, έρχονται σε επαφή με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ. Αυτή η σχέση δεν μπορεί να μείνει εδώ απόψε. Είναι ανάγκη να βαθύνει μπροστά στους αγώνες που έρχονται και πρέπει να είναι ακόμα πιο προσανατολισμένοι, ισχυροί και μαζικοί. Απέναντι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στη δουλειά, στις σπουδές συνολικά στη ζωή. Στα δικαιώματα της νεολαίας από την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μαζί, να δυναμώσουμε την πάλη για πραγματική μόρφωση, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, για την παιδεία των σύγχρονων αναγκών, για την εξασφάλιση του δικαιώματος της δουλειάς για όλους τους νέους και τις νέες σε σύγκρουση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα…

Σε δύο χρόνια συμπληρώνονται 100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παντού σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην Εύβοια αποδεικνύοντας ότι όποια πέτρα αυτής της χώρας κι αν γυρίσεις θα ξετυλιχτούν μεγάλα η μικρότερα κατορθώματα του λαού μας, απαράμιλλες μάχες και σκληρές αναμετρήσεις με παλικαριά, θυσία και προσφορά στην οργάνωση της ταξικής πάλης για να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας, για να ανατραπεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Τα 70χρονα του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που αναδεικνύει το ΚΚΕ με πολύμορφους εορτασμούς φέτος υπογραμμίζουν μια μεγάλη σύγκρουση με την αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, τους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους.  Διδασκόμαστε από τις νίκες και τις επιτυχίες από τα λάθη και τις παραλήψεις, αντιπαλεύουμε τις αδυναμίες για να γίνουμε καλύτεροι. Έχουμε την τιμή και την περηφάνια το Κόμμα μας να κουβαλά την ιστορία ζωντανή μέσα του, με τους συντρόφους μας που τα έζησαν, που θυμούνται και με τα συλλογικά κομματικά συμπεράσματα να εξοπλίζονται οι νέες γενιές για να συνεχίσουν ακλόνητα στον ίδιο δρόμο. Η αξία κι η εμβέλεια αυτών των εκδηλώσεων είναι μεγάλη. Καθόλου τυχαία σε κάθε τέτοια εκδήλωση λυσσομανούν τα αστικά ΜΜΕ συκοφαντώντας, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια.

Βλέπουν μακριά. Οι αστοί παίρνουν τα μέτρα τους γιατί τους προβληματίζει ότι το ΚΚΕ δεν έχει μόνο πλούσια αιματοβαμμένη ιστορία που στο διάβα του χρόνου δεν κατάφεραν να τη λερώσουν παρότι συστηματικά επένδυσαν σε αυτό με χρήμα κι επιτελεία. Διαπιστώνουν ότι το ΚΚΕ από  αυτή την ιστορία αντλεί πείρα και διδάγματα και πάνω από όλα διαθέτει σύγχρονη, επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, αυτού του συστήματος και της εξουσίας τους.  Καλά λοιπόν κάνουν κι ανησυχούν...

Συναντούμε καθημερινά κόσμο που παραμιλά από την καθημερινή αγωνία πώς θα βγουν τα έξοδα, τα χαράτσια, οι λογαριασμοί που τους έχουν βάλει από κάτω. Χρεοκοπημένα λαϊκά νοικοκυριά σιχτιρίζουν για την κατάσταση.  Όμως αυτό ασφαλώς και δεν φτάνει. Πολύ συχνά όταν ανοίγει η συζήτηση για το πως φτάσαμε ως εδώ η ευθύνη αποδίδεται σε λάθη και παραλήψεις, ανίκανων πρωθυπουργών, υπουργών και βουλευτών που είπαν ψέματα και ξεγέλασαν. Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί βαθύτερα ότι έγινε επιλογή από την αστική τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ, μια σοσιαλδημοκρατική δύναμη να στηριχθεί για να περάσει σκληρά αντεργατικά μέτρα «με σιγαστήρα» με τις λιγότερες αντιδράσεις, κερδίζοντας χρόνο για την αστική τάξη και παίζοντας  με το πόνο ενός λαού. Η ίδια η πορεία κι εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει όσους ακόμα ισχυρίζονται ότι επεδίωκε φιλολαϊκή πολιτική αλλά στριμώχτηκε από τον αρνητικό συσχετισμό και υπέκυψε. Γιατί μια απλή αναδρομή στους στόχους που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ή πριν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου αποδεικνύει ότι και τότε υπέράσπιζε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την καπιταλιστική αγορά, που ποτέ ούτε κατά διάνοια αμφισβήτησε. Το συσχετισμό δύναμης ο ΣΥΡΙΖΑ τον γνώριζε άριστα κι από πριν, ήταν όμως με τον αντίπαλο. Να γιατί χρειάζεται να έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια όταν εξετάζουμε κάθε πολιτική δύναμη. Ποια στάση έχει απέναντι στα μονοπώλια, την εξουσία τους, απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον ταξικό χαρακτήρα της στρατηγικής τους. Αλλιώς ο λαός όσο κι αν εξαπατήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, κι από τους προηγούμενους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα παραμένει εύκολο θύμα σε αυταπάτες, θα συνεχίσει να ακουμπά τη ζωή του σε ψεύτικες  προσδοκίες και διλλήματα, περιμένοντας την κάλπη για να αναθέσει και πάλι τα προβλήματα που μόνο ο ίδιος με την οργανωμένη πάλη του, με ισχυρό εργατικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία  και δυνατό ΚΚΕ μπορεί να λύσει. 

Η δε κυβέρνηση στις λεγόμενες Συνάξεις των ηγετών του Νότου μαζί με τους άλλους σφαγείς των εργατικών δικαιωμάτων όπως ο Ολαντ κι ο Ρέντσι όταν μιλούν για  «τερματισμό της λιτότητας» δεν αφορά καθόλου το λαό που θα συνεχίσει να δέχεται κατά ριπάς αντεργατικά μέτρα αλλά το κεφάλαιο και τις χρηματοδοτήσεις του. Σερβίρουν τώρα το παραμύθι ενός άλλου μίγματος διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας με χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, στήριξη των επιχειρηματιών. Η πραγματικότητα για τους εργάτες είναι όμως μια. Ανάλογα αντεργατικά αντιαασφαλιστικά μέτρα περνούν σε όλη την Ευρώπη, γενικεύεται η εργασία λάστιχο. Απολύσεις δεν έχει μόνο στο Μαρινόπουλο, την Ηλεκτρονική, τα Τσιμέντα Χαλκίδας, το Ζουρα αλλά και στις άλλες χώρες σε μεγάλα μονοπώλια στην Αlstom, την Caterpilar, τη Shell. Ήσυχο  κεφάλι  δεν έχεις ποτέ σε αυτό το σύστημα και σε ομίλους κολοσσούς να δουλεύεις η ισχύς αυτών δείχνεται πρώτα από όλα απέναντι στους εργάτες τους. 

Τα προαπαιτούμενα της 1ης αξιολόγησης για την υποδοση, τη 2η  αξιολόγηση του 3ου μνημονίου είναι ένα ακόμα ασήκωτο για το λαό πακέτο που περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις με οδηγό μάλιστα την επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων από τα Τσιμέντα Χαλκίδας. Ενώ μεθοδεύεται κι ο δραστικός περιορισμός-κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση που αποτελεί για το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα αιτία πολέμου. Πολύ περισσότερο που ένας ρουκετοπόλεμος αντεργατικών μέτρων εξαπολύεται αυτές τις μέρες…

Με ανάλογη βαρβαρότητα η κυβέρνηση επιτίθεται  στους μικροεπαγγελματίες κι αυταπασχολούμενους που τα συσσωρευμένα χρέη τους δεν αντιμετωπίζονται με το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών τους. Παρότι κι αυτά μπροστά στην νέα ...περήφανη διαπραγμάτευση ήδη μαζεύονται μέσα στην ίδια βδομάδα που εξαγγέλθηκαν, ο ίδιος ο Τσίπρας το ομολόγησε στη ΔΕΘ, πως στόχος του παγώματος δεν είναι η ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και η διαγραφή των χρεών τους, αφού αυτά παραμένουν ακέραια, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι αυταπασχολούμενοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους. Κι εδώ κριτήριο δηλαδή η εισπραξιμότητα. 

Τα ίδια και για τους μικρομεσαίους αγρότες, που αποκλείονται πλέον από επιδοτήσεις και ενισχύσεις, συκοφαντώντας τους κι από πάνω ότι τόσα χρόνια πληρώνονταν για να μην παράγουν, ότι κάθονταν και έπαιρναν τζάμπα λεφτά.Τωρα αφού τους τσακίζουν με την άγρια φορολογία, τους αποκλείουν από τις ενισχύσεις συγκεντρώνοντάς τες στους μεγάλοκαλλιεργητές και στους ομίλους μεταποίησης αγροτοκτηνοτροφικών προιόντων.

Δεν είναι όμως μόνο ότι τσακίζουν και χρεοκοπούν έναν ολόκληρο λαό αλλά κι ότι την ίδια στιγμή παρέχουν κάθε είδους προκλητικές χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο κατάλογος χρηματοδοτήσεων δεν έχει τέλος: Πρόγραμμα Δημόσιων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, Πακέτο Γιούνκερ που διπλασιάζεται, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τραπεζας επενδύσεων, και άλλες ρυθμίσεις, φοροαπαλλαγές. Άλλωστε από το σύνολο των φόρων μόνο το 5% έδωσαν βιομήχανοι κι εφοπλιστές το άλλο 95% το έβαλε ο λαός. Αυτό είναι το φιλικό περιβάλλον στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, των επενδύσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης που την ώρα που βογγά ο λαός ανακοινώνουν περιχαρείς ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία 11,5 δις, όλα δικά σου λεφτά από τα βάρβαρα μέτρα που σου επιβάλλουν καθημερινά. Τα πλεονάσματα που ακούς να γίνεται ο καυγάς πάνε όλα στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Την ώρα όμως που χορεύουν τα δίς απροστάτευτοι παραμένουν οι κάτοικοι, κι οι ρετσινάδες στη Βόρεια Εύβοια. Βλέπετε τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν δίνονται σε αποζημιώσεις ιδιωτών, δηλαδή στα πληγέντα από την πυρκαγιά λαϊκά νοικοκυριά. Ενώ κι η ΔΕΗ ούτε αυτή έχει αποζημιώσει τους πυροπαθείς από πυρκαγιές που με ευθύνη της προκλήθηκαν. Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό του λαού της Ευβοίας για να αποζημιωθούν 100% από το κράτος και να ανακουφιστούν όλοι οι πληγέντες…  

Πίσω από  τους καυγάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ κρύβεται η στρατηγική σύμπλευσή τους για την υπεράσπιση του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, την προώθηση των κατευθύνσεων της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, των μονοπωλιακών συμφερόντων.   Η ΝΔ αμήχανη βλέπει να της παίρνει τη δουλειά ο ΣΥΡΙΖΑ που σε αυτή τη φάση έχει αποσπάσει την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου για να βγάλει αυτός τη βρώμικη δουλειά. Έτσι η ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος από τη μεριά της στο όνομα δήθεν του ρεαλισμού, της αλήθειας, να συμβιβαστεί ο λαός με τα αντεργατικά μέτρα ενώ πλασάρει τα δικά της ψίχουλα σε άλλο περιτύλιγμα για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αν, εφόσον και σε ορισμένους. Σ αυτό το πλαίσιο κινούνται όλα τα αστικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι που προσπαθούν να αναστήσουν τη χρεωκοπημένη κεντροαριστερά, όπως και το κόμμα του Λεβέντη που είναι λαγός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλειοδοτώντας κάθε φορά για να επιταχυνθούν τα μέτρα που τσακίζουν το λαό.

Στην ίδια όχθη μαζί τους ανήκει κι η φασιστική, εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Οι φασίστες γαυγίζουν τάχα παραπονούμενοι για τα μνημόνια όμως συμφωνούν μέχρι κεραίας με τις ανάγκες του κεφαλαίου που τα επέβαλλαν και δε χάνουν ευκαιρία να καταθέτουν ερωτήσεις και να προτείνουν κάθε είδους διευκολύνσεις κι επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές ακόμα περισσότερες από όσες ήδη δίνει η κυβέρνηση. Να γιατί οι φασίστες πίσω από το γενικό κουκούλωμα «όλοι Έλληνες», κρύβουν το ότι οι μεν εφοπλιστές και βιομήχανοι, τα αφεντικά τους θησαυρίζουν και οι εργάτες, ο λαός δεινοπαθούν. Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πλήθος εγκληματικών ενεργειών μένουν ατιμώρητες, τα στελέχη της ΧΑ κυκλοφορούν ελεύθερα ενώ ο Δήμαρχος της Πάτρας σέρνεται στα δικαστήρια γιατί δεν τους παρείχε διευκολύνσεις. Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.       

Πολύ επιδέξια όλα τα αστικά κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ, προσδίδουν στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του προφίλ αριστεροσύνης για να εξαπατά το λαό. Εκτεθειμένοι όμως είναι κι όσοι π.χ η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κωνσταντοπουλου που αποτελούν κακοπαιγμένη επανάληψη της εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίζονται ότι η έξοδος ενός κράτους από την Ε.Ε πάντα μέσα στον καπιταλισμό με άλλο νόμισμα μπορεί να οδηγήσει τάχα σε φιλολαϊκές εξελίξεις. 

Το λέμε καθαρά, αποδέσμευση κάθε χώρας από την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία  για να είναι προς όφελος των λαών προυποθέση έχει να συνοδεύεται με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική, λαϊκή εξουσία…

Δεν είναι άλλη η πολιτική που τσακίζει μισθούς, ασφάλιση, δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα μας από αυτή που βομβαρδίζει δημιουργώντας πρόσφυγες, που τους διώκει και τους ορθώνει τοίχους στο ματωμένο διάβα τους. Είναι αλληλένδετα τα προβλήματα με την κοινή αιτία τους, το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο καπιταλισμός που γεννά, την ανεργία και τη φτώχεια γεννάει και τον πόλεμο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Οι αστικές δυνάμεις μαζί κι οι φασίστες της εγκληματικής ναζιστικής ΧΑ εμφανίζουν ως βολικό αντίπαλο τον πρόσφυγα και αφήνουν στο απυρόβλητο το καπιταλιστικό σύστημα που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και τον πρόσφυγα στον ξεριζωμό. Για παράδειγμα μπαίνει συχνά το ερώτημα "εδώ δεν έχουμε εμείς να φάμε θα περιθάλψουμε πρόσφυγες;" ή συμβαίνουν στα σχολεία όσα απαράδεκτα ενορχηστρώθηκαν στο Ωραιόκαστρο. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι με ευθύνη κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και της ΕΕ, τα νοσοκομεία και για τους Έλληνες και για τους πρόσφυγες είναι γυμνά από γιατρούς και προσωπικό, υποδομές και φάρμακα κι όλα αυτά γιατί θησαυρίζουν, οι όμιλοι της υγείας που λειτουργούν με βάση το κέρδος κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την προστασία της υγείας του λαού μας. Το πρόβλημα είναι ότι ζώντας μέσα σε άθλιες συνθήκες στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας η υγεία των προσφύγων έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ελλείψεις στα εμβόλια και για τα ελληνόπουλα και για τα προσφυγόπουλα. Το ζήτημα είναι ότι τα σχολεία, τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από καθαρίστριες που είναι τώρα άλλες απολυμένες, άλλες απλήρωτες για μήνες, σε εργολάβους. 

Το ζήτημα είναι λοιπόν, τι σύστημα υγείας, τι νοσοκομείο, τι κέντρο υγείας έχει ανάγκη ο λαός. Και βεβαίως ποια εξουσία με ποια οικονομία μπορεί να το εξασφαλίσει. Αν δεν σκεφτεί και πολύ περισσότερο δεν παλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση ο λαός μας ούτε ο ίδιος θα απολαμβάνει ουσιαστική περίθαλψη ούτε θα είναι σε θέση να στηρίξει κατατρεγμένους ανθρώπους που τους ξεσπιτώνει ο πόλεμος. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Ο άλλος οδηγεί στη βαρβαρότητα. Να τσακώνεσαι για το ποιος θα πάρει το μοναδικό κρεβάτι στη ΜΕΘ; Πρόκειται για αδιέξοδο. Μεθοδικά επιχειρείται να ριζώσει  σε εργατικές λαϊκές συνειδήσεις το μη χείρον βέλτιστο.

Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μπορεί να σκεφτεί κανείς και να αναλογιστεί πού θα ήταν σήμερα το ΚΚΕ, σε τι περιπέτεια θα είχε μπει αν άκουγε όσους του απεύθυναν τότε καλέσματα και έκανε το τεράστιο λάθος να ακολουθήσει το ΣΥΡΙΖΑ, να μπει σε αστική κυβέρνηση, με το κεφάλαιο στην εξουσία, για να κρατά όπως λέγανε τα ...μπόσικα. Τι θα έπρεπε να σας λέμε απόψε αν και με την έγκριση, την ανοχή ή τα στραβά μάτια του ΚΚΕ πέρναγαν όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Αν κάναμε τέτοιο ιστορικό λάθος και ακολουθούσαμε αυτούς που τους υποδείκνυε το κεφάλαιο και ισχυρίζονταν ότι θα κάνουν τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλι. Παρασύρθηκε τότε και καλοπροαίρετος κόσμος που κάτω από την πίεση, υπέκυψε, κάποιοι περίμεναν έστω λιγότερα μέτρα. Αποδείχθηκε πως το ΚΚΕ έθεσε ένα ασφαλές κριτήριο για να κρίνει ο λαός κάθε πολιτική δύναμη και το ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση τους απέναντι στο κεφάλαιο και την εξουσία του, απέναντι στα μονοπώλια. Χρειάζονται λοιπόν τώρα δεύτερες σκέψεις, να βγουν συμπεράσματα. Κανένας δε δεσμεύεται από την ψήφο του για να παλέψει, να οργανωθεί στο σωματείο του, να ακολουθήσει το ΚΚΕ και με τις επιφυλάξεις του, κύρια στην πάλη, εκεί θα βγάλει συνολικότερα συμπεράσματα. Σήμερα, μπορούμε να βάλουμε πιο γερές βάσεις για αυτή την προοπτική. Με την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, κόντρα στον εργοδοτικό –κυβερνητικό συνδικαλισμό της ταξικής συναίνεσης και υποταγής, με τη ζωντανή-μαζική λειτουργία και δράση σωματείων και μαζικών οργανώσεων, των λαϊκών επιτροπών. Την οργάνωση της αλληλεγγύης. 

Κανένας συμβιβασμός δεν πρέπει να υπάρξει με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Για αυτό επείγει η παρεμπόδιση νέων μέτρων και η ανάκτηση των απωλειών, για την επαναφορά του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις, την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φορομπηκτικών μέτρων, για το δικαίωμα στην πλήρη-σταθερή εργασία, για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια.    

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά πιστεύουμε στην δύναμη του λαού μας. Επιτρέψτε μας να υποστηρίξουμε ότι οι φίλοι  που λένε «ότι δεν γίνεται τίποτα» και μένουν στην άκρη στερώντας το κίνημα από πολύτιμες δυνάμεις πρέπει να το ξανασκεφτούν. Η στάση τους διευκολύνει τον αντίπαλο και οι ίδιοι υποτιμούν αυτό που έχει αποδείξει πολλές φορές η ιστορική πείρα, υποτιμούν την ανυπέρβλητη δύναμη της οργανωμένης λαϊκής πάλης που η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της και το κεφάλαιο υπολογίζουν κι ανησυχούν για αυτό και θέλουν να τελειώνουν με τις απεργίες, το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση. Ξέρουν καλά ότι εκεί θα κριθούν όλα, είναι ώρα να πιστέψει στις δυνάμεις του ο εργάτης.  

 Σ’ αυτό το δρόμο βρίσκεται η λύση. Στην οργάνωση, σε ένα πολύ γερό εργατικό κίνημα που συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα να αποτινάξει την εκμετάλλευση και αποτελεί τον κορμό μια μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που στις γραμμές της θα συγκεντρώνονται και θα προετοιμάζονται ισχυρές δυνάμεις της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών με λαϊκή προέλευση. 

Ισχυρή, Λαϊκή, κοινωνική  συμμαχία, που θα καταξιώνεται και θα πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις της κινητοποιώντας χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, δίνοντας τη μάχη καθημερινά για κάθε εργατικό, λαϊκό πρόβλημα.

Λαϊκή συμμαχία με αντιμονοπωλιακούς - αντικαπιταλιστικούς στόχους, με την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων του ΚΚΕ που σήμερα σε μη επαναστατικές συνθήκες, αποτελεί  το πρόπλασμα για τη διαμόρφωση του επαναστατικού εργατικού - λαϊκού μετώπου όταν διαμορφωθούν επαναστατικές συνθήκες.

Απέναντι σε όλα αυτά το πρόγραμμα του ΚΚΕ δείχνει ένα δρόμο ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Λύση για το λαό δεν είναι η εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων αλλά η εργατική - λαϊκή εξουσία. Η λαϊκή εξουσία μπορεί να θεμελιώσει την κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη κοινωνική παραγωγή. Να γιατί είναι το ψέμα ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει. Γιατί το ΚΚΕ επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει σε μια λαϊκή διακυβέρνηση που ο λαός δεν θα έχει πάνω από το κεφάλι του βιομήχανους κι εφοπλιστές. Κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια, μετατρέποντας σε κοινωνική ιδιοκτησία τον πλούτο που παράγεται. Με αυτό ως προϋπόθεση η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η μονομερή διαγραφή του χρέους θα ναι προς όφελος του. Με την πολιτική του πρόταση το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν παραπέρα οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού. Σκεφτείτε αυτό το σύστημα αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου μόλις το ένα τρίτο του συνόλου των υδάτινων πόρων που έχει αυτή η χώρα. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την σχεδιασμένη ανάπτυξη μιας κοινωνικοποιημένης οικονομίας. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, ακόμα και υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Γιατί μόνο μια τέτοια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει το άλυτο στον καπιταλισμό πρόβλημα της ανεργίας με τον κεντρικό σχεδιασμό και την κατανομή του εργατικού δυναμικού σε μια οικονομία που θα λειτουργεί με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες. Μόνο η σοσιαλιστική οικονομία και η εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις αφού θα έχει τελειώσει με το κριτήριο της καπιταλιστικής κερδοφορίας…

Το 2017 θα τιμήσουμε τα 100 χρόνια της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης που άνοιξε το δρόμο για μια νέα εποχή, την εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και χαιρετίστηκε από εκατομμύρια εργάτες, ανθρώπους του μόχθου σε όλο τον κόσμο. Αυτό και μόνο το σύστημα έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας, εξασφάλισε δωρεάν παιδεία και υγεία, τη σιγουριά για το μέλλον και τόσα άλλα που είναι άπιαστο όνειρο σήμερα στον καπιταλισμό. Παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν τότε σήμερα βγαίνει πείρα ότι αυτός ανατράπηκε γιατί παραβιάστηκαν οι αρχές οικοδόμησης του. Αυτές οι παρεκκλίσεις κι οι παραβιάσεις των αρχών του σοσιαλισμού απέτυχαν, όχι ο σοσιαλισμός…

Ο λαός έχουν δύναμη στα χέρια τους και αυτή η δύναμη μπορεί να απελευθερωθεί για το δικό τους συμφέρον. Αυτή τη θέση πρέπει να εξετάσουν, να μετρήσουν καλά η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία μας. Όχι μόνο αξίζει να εμπιστευτούν το ΚΚΕ αλλά και να ακουμπήσουν με ευθύνη τις ελπίδες τους. Στην τελική να εμπιστευθούν τις ίδιες τις δυνάμεις τους γιατί ο λαός θα είναι ο πρωταγωνιστής, σαν πιστέψει κι ο ίδιος στην αστείρευτη κι ακόμα αδοκίμαστη δύναμη του.

Η δύναμη του λαού είναι εδώ.

Η λύση είναι εδώ.

Στον αγώνα με το ΚΚΕ -Στην Κοινωνική Συμμαχία για τη Λαϊκή Εξουσία​


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...