Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Παράδοση υλικής βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Ριτσώνα

Επίσκεψη στο στρατόπεδο στη Ριτσώνα όπου σε άθλιες συνθήκες διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν σωματεία που συσπειρώνονται στη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.
Κατά την παραμονή στο χώρο έγινε συζήτηση με τους πρόσφυγες και μετανάστες, παραδόθηκε η υλική βοήθεια που με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων είχε συγκεντρωθεί το προηγούμενο χρονικό
διάστημα.

Παράλληλα μοιράστηκε ανακοίνωση που επισήμαινε τους υπεύθυνους για αυτήν την κατάσταση και καλούσε σε οργάνωση της πάλης και κοινό αγώνα για όλες τις πλευρές της ζωής.



Η ανακοίνωση ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:



«Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκεστε εγκλωβισμένοι στην Ριτσώνα. 


Το ΠΑΜΕ σας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Είμαστε στο πλευρό σας από την πρώτη στιγμή, οργανώνοντας την αλληλεγγύη μέσα από τα σωματεία.

Τα βάσανα και οι ταλαιπωρίες που σήμερα ζείτε είναι αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Η ΕΕ που συμμετέχει στο μακέλεμα των λαών, έχει ευθύνη για τον ξεριζωμό σας. Προκλητικά ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, που το 2015 δήλωσε ότι μπορεί να υποδεχτεί 800.000 προσφύγων και ανέστειλε τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Δεν το έκανε από ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, το έκανε γιατί ο σύνδεσμος των Γερμανών βιομηχάνων και τα μεγαλύτερα μονοπώλια της Γερμανίας το ζήτησαν. Σήμερα που κάλυψαν τις ανάγκες τους, συζητάν για επαναπροωθήσεις κι ας υπάρχουν οικογένειες που μόνο το ένα μέλος έχει καταφέρει να φτάσει στη Γερμανία. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών, συμμετέχει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν σας δέχτηκε από μεγαλοψυχία. 

Εφαρμόζει την συνθήκη του Δουβλίνου για να σας εγκλωβίσει στις πύλες της ΕΕ. Για τις «υπηρεσίες» της πήρε 700εκ ευρώ (300 φέτος και από 200 για 2017 και 2018). Το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή τη χρηματοδότηση το δίνει στις ΜΚΟ, δηλαδή σε επιχειρήσεις που κερδίζουν από το δράμα σας. Έτσι απαλλάσσεται η ίδια από κάθε ευθύνη από τον τομέα υποδοχής, περίθαλψης, φροντίδας, φιλοξενίας και διάσωσης. 

Μην συμβιβάζεστε με αυτή την κατάσταση. Διεκδικείστε ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Διέξοδος για κανένα εργαζόμενο δεν υπάρχει ούτε στη Συρία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Γερμανία, ούτε σε καμία καπιταλιστική χώρα όσο περιμένουμε παθητικά.

Το μέλλον βρίσκεται στον ενωμένο μας αγώνα.

Είμαστε στο πλευρό σας. Η κινητοποίηση των συνδικάτων, η έκφραση της αλληλεγγύης από την πρώτη στιγμή που βρεθήκατε στον καταυλισμό συνέβαλλε στην απομόνωση ρατσιστικών και φασιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν οι λαοί να τρώγονται μεταξύ τους για να μην παλεύουμε την αιτία των προβλημάτων τους που είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά κρίσεις, φτώχια, πολέμους και προσφυγιά.

Σας καλούμε να οργανώσετε την πάλη σας μέσα από επιτροπές αγώνα. Να συντονίσετε τη δράση σας με τα σωματεία των Ελλήνων εργαζομένων. 

Αξιοποιήστε τις δυνάμεις σας, με συλλογικό αγώνα, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά σας. Δεν οδηγούν πουθενά κινήσεις απελπισίας, που ενθαρρύνονται από διάφορες δυνάμεις που εμφανίζονται ως «φίλοι», αλλά στην πραγματικότητα οδηγούν στην συκοφάντηση του αγώνα σας και αξιοποιούνται από την κυβέρνηση αλλά και από ρατσιστικές δυνάμεις για να στρέψουν τον ελληνικό λαό εναντίον σας.


Καλέσαμε και καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία, να στηρίξουν τα αιτήματα για:

· οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής. Άμεση καταγραφή των αναγκών, αλλά και των αιτημάτων των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ποιοι εντάσσονται στις προβλέψεις για οικογενειακή επανένωση, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας, κ.ά).

· άμεση μετεγκατάσταση από τη Ριτσώνα σε ανοιχτό, αποκλειστικά δημόσιο και προσωρινό χώρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Εσωτερικών. 

Σε αυτό να παρέχεται ανθρώπινη στέγαση, οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. 

Όσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ο χώρος στην Ριτσώνα ακόμα και με την εγκατάσταση container δεν πρόκειται να γίνει ανθρώπινος. 

· εκπαίδευση των παιδιών του καταυλισμού και όλων των προσφύγων με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, με τα ίδια κριτήρια εγγραφής που ισχύουν στα υπόλοιπα σχολεία (εμβολιασμοί, βεβαίωση γιατρού κλπ). Να εξασφαλίσει το κράτος μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας αυτά τα κριτήρια ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί. Ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος.»

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
Γραμματεία Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...