Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Προς κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων

Έρχεται ρύθµιση, η οποία θα απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής φόρου (ή τέλους) επιτηδεύµατος, αγρότες και λοιπούς επαγγελµατίες, που δραστηριοποιούνται σε κοινότητες µε πληθυσµό κάτω των 500 κατοίκων, αλλά λογίζονται ως… δήµοι επειδή έτυχε να βρίσκονται
πλησίον µιας µεγάλης πόλης, αν και µικρές πληθυσµιακά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Agrenda

Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στην υπ’ αριθµόν 1188/29-8-2016 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Γρεβενών του Συνασπισµού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χρήστου Μπγιάλα, σχετικά µε το τέλος επιτηδεύµατος σε χωριά κάτω από πεντακόσιους κατοίκους.

«Είναι κάτι που έχουµε εντοπίσει σαν πρόβληµα και κάτι που θέλουµε να αντιµετωπίσουµε, γιατί πρόκειται πραγµατικά για µια αδικία. ∆ιερευνούµε πώς ακριβώς θα λύσουµε, για να µην υπάρχουν αδικίες και κάτι στο οποίο θα δώσουµε σίγουρα λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σηµειωτέον πως η συγκεκριµένη αδικία ισχύει ακόµη και σήµερα και αφορά χιλιάδες αγρότες και µικρο-επαγγελµατίες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές µε µικρό πληθυσµό.

Παρατηρείται δηλαδή το φαινόµενο οι κάτοικοι µιας κοινότητας που µπορεί να έχει µόλις πενήντα κατοίκους, να χρεώνονται µε τέλος επιτηδεύµατος και δίπλα της, οι συνάδελφοί τους, ν’ απαλλάσσονται, επειδή έτυχε να µένουν σ’ ένα χωριό µε τετρακόσιους, τετρακόσιους πενήντα κατοίκους.

Υπάρχει και σήµερα δυνατότητα απαλλαγής

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σε κάθε περίπτωση βάσει εγγράφου της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων, «σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή επιβολή του τέλους επιτηδεύµατος ή όχι, οι υπόχρεοι φορολογούµενοι µπορούν, εφόσον διαπιστώσουν λάθη, να υποβάλουν στην εφορία τους αίτηση για νέα εκκαθάριση, ώστε να ελεγχθούν τα πραγµατικά περιστατικά».

Έτσι, µετά από έλεγχο των πραγµατικών περιστατικών, µπορεί να διαγραφεί το τέλος επιτηδεύµατος.

«Υπάρχει και αυτή η δυνατότητα η οποία περιγράφεται µέσα στο συγκεκριµένο έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση, είναι στα θέµατα τα οποία θα εξετάσουµε και θα αλλάξουµε, γιατί δεν θέλουµε να έχουµε τέτοιες άδικες φορολογικές ρυθµίσεις», κατέληξε απαντώντας στον κυβερνητικό βουλευτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Έρχεται εγκύκλιος για το ασφαλιστικό των αγροτών

∆εν αλλάζει κάτι ως προς την επαχθή διάταξη στο νόµο Κατρούγκαλου που προβλέπει περικοπή των αγροτικών συντάξεων κατά 60%, εφόσον συνεχίζουν οι αγρότες να εργάζονται (αφορά νέους συνταξιούχους). Ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει τις στρεβλώσεις που δηµιουργούνται στο σύστηµα για παραγωγούς, που παίρνουν ιδιαίτερα χαµηλές συντάξεις.

Τα παραπάνω άφησε να εννοηθούν ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο αρµόδιος υφυπουργός εξήγησε πως δεν µπορεί να αλλάξει ο νόµος 4387 που περικόπτει τις συντάξεις, εφόσον κάποιος εξακολουθήσει να εργάζεται, ώστε να αντιµετωπίζονται διαφορετικά οι αγρότες αλλά µακροπρόθεσµα θα βοηθηθούν, γιατί παρότι δεν είχαν τις ίδιες εισφορές, θα αυξηθεί η σύνταξή τους, για να φτάσει στο επίπεδο της εθνικής. Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως οι αγρότες είναι «δεµένοι» µε τη γη τους, αλλά χρειάζεται να γίνουν µεταβιβάσεις να περάσουν τα χωράφια τους στη νέα γενιά, στα παιδιά τους που θα µπορούν να καλλιεργήσουν και τόνισε ότι το προσεχές διάστηµα έρχεται σχετική εγκύκλιος που θα ρυθµίζει θέµατα σχετικά µε την ασφάλιση των αγροτών.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...