Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Π.Ε.Ευβοίας: Δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, για το έτος 2015

Ανακοινώνεται ότι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «∆ήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας (www.minagric.gr), δηλώσεις συγκομιδής για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους αμέσως μετά τον τρύγο.
Η περίοδος υποβολής αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει 30 Νοεμβρίου 2015.


Οι παραγωγοί έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη, πλήρη και ορθή συμπλήρωση των στοιχείων που υποβάλουν. Μετά την λήξη της περιόδου υποβολής και τροποποίησης των δηλώσεων συγκομιδής (30 Νοεμβρίου), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντιγράφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης ∆ήλωσης Συγκομιδής.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής: 
α) οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους είναι μικρότερη του 1,0 στρέμματος και το παραγόμενο προϊόν τους δεν διατίθεται στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή, αλλά προορίζεται για αυτοκατανάλωση. β) οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής (δήλωση παραγωγής). Σε αντίθετη περίπτωση, (πώληση μέρους σταφυλικής παραγωγής) υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής). γ) οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής προορίζεται για άμεση μεταποίηση σε χυμό σταφυλιών. Σε περίπτωση όμως που μέρος της σταφυλικής παραγωγής δεν προορίζεται για χυμό σταφυλής ο παραγωγός υποχρεούται να υποβάλει δήλωση συγκομιδής.

∆εν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν σε αυτό το σύνολο της παραγωγής τους. Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.

Σε περιπτώσεις ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής, οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε.

Εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, οι υπόχρεοι για δηλώσεις συγκομιδής που δεν συμμορφώνονται με τα ανωτέρω, αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό αποθεματικό), για την τρέχουσα και την επόμενη αμπελουργική περίοδο. Ωστόσο η υπέρβαση των ημερομηνιών που έχουν οριστεί κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση των καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε ποσοστό 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης (άρθρο 18 Καν (ΕΚ) 436/2009).

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΤ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...