Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Πωλείται αέρας κοπανιστός

Πολύς αέρας, ελάχιστη αιολική ενέργεια... για τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Βιογεωχημεία που υπολογίζουν εκ νέου ότι χρειάζεται πολύ άνεμος για την παραγωγή λίγης ενέργειας, ανατρέποντας παλαιότερες έρευνες.
O αέρας πνέει ανεξάντλητα πάνω από στεριά και θάλασσα. Ωστόσο....
το 2014 μόλις το 3% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως προερχόταν από την εκμετάλλευση του αέρα σε αιολικά πάρκα. Στη Γερμανία, η οποία κρατά τα ηνία παγκοσμίως στον τομέα, το ποσοστό αυτό ανήλθε κατά το ίδιο διάστημα στο 9,7%.

Τα στοιχεία προέρχονται από πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε το γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer. Στο μεταξύ, ερευνητές από το επίσης γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βιογεωχημεία σε συνεργασία με αμερικανούς και γάλλους ερευνητές προσπάθησαν να υπολογίσουν in concreto την απόδοση της αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης η χρήση του αέρα ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι νομίζαμε μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες μπορούσαν να παραχθούν έως και επτά watt ανά τετραγωνικό μέτρο, η πρόσφατη έρευνα χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών στο ένα watt.

Πολύπλοκος ο ακριβής υπολογισμός

«Όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες τοποθετούσα, τόσο λιγότερη ενέργεια παρήγαγε καθεμιά μεμονωμένα», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Άξελ Κλάιντον στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ενέργεια που παράγει η ανεμογεννήτρια μπορεί να φτάσει το ένα watt ανά τ.μ. «Όσο μεγαλύτερο είναι ένα αιολικό πάρκο, τόσο περισσότερες παραμέτρους πρέπει να εξετάσουμε», εξηγεί ο γερμανός ειδικός. Για παράδειγμα πώς επιβραδύνεται η κίνηση του ανέμου μέσα στις ανεμογεννήτριες. Δεύτερον θα πρέπει να εξεταστούν και οι γενικότερες συνθήκες στη γύρω ατμόσφαιρα.

Για τις μετρήσεις οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια έκταση 100.000 τ.μ. στο Κάνσας των ΗΠΑ με ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις το 26% της φυσικής αιολικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διαδικασία αυτή όμως ο άνεμος χάνει περίπου το 40% της αρχικής, φυσικής του αξίας. Σύμφωνα με τον Κλάιντον παρόμοια αναμένεται να είναι τα μεγέθη που αφορούν την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Επίσης από την έρευνα καθίσταται σαφές ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε επιφάνεια γης ή θάλασσας να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με τη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος στη Γερμανία μπορεί π.χ. να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα 14% της συνολικής επιφάνειάς της.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 49.0000 τ.μ, ενώ κάποιες από τις περιοχές που περιλαμβάνει δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην πράξη επειδή έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενες περιοχές.

Deutche Welle - Κάριν Γέγκερ / Δήμητρα Κυρανούδη

1 σχόλιο:

  1. to diavases i etsi to kopanas edw mesa? ti douleia exoun 100Ktm sto notio evoiko? i erevna einai gia evrias klimakas aiolika parka....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...