Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Το ΟΧΙ είναι χρέος μας στην ιστορία

Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο υποστήριξε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό, το απόγευμα της Τετάρτης και εν μέσω πολλαπλών πιέσεων από τους δανειστές και με τις τράπεζες ουσιαστικά κλειστές.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "χρέος στην ιστορία" και πως το ΟΧΙ θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε βεβαίως πως η κυβέρνηση ζητά μια οικονομικά βιώσιμη λύση και πως αν υπάρξει μια καλή πρόταση, η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί αμέσως. 

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του για δημοψήφισμα λέγοντας πως ενώ οι δανειστές είχαν προτείνει στην Ελλάδα συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης συνταγής και χωρίς ρύθμιση του χρέους, με την ανακοίνωση κινητοποιήθηκαν και "έπεσαν στο τραπζει καλύτερες προτάσεις για το χρέος". Ο πρωθυπουργός είπε πως "αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας".

Είπε πως "η λαϊκή βούληση είναι ισχυρότερη από τη θέληση μιας κυβέρνησης" και μίλησε για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία και για αυτό στην Ιρλανδία πάνω στη Συνθήκη της Λισαβόνας. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας εφαρμόζονται "άλλα μέτρα και σταθμά" είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισε το κλείσιμο των τραπεζών εκβιασμό αντίθετο με τις παραδόσεις της Ευρώπης που δεν τον περίμενε. "Μεταφέρουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση σε κάθε πολίτη ξεχωριστά", είπε.

Άμεση απεύθυνση στους συνταξιούχους

Αλλάζοντας το ύφος της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε β' πρόσωπο στους συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών. "Αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις και να μη γίνουν απλό φιλοδώρημα", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών κι εγγυήθηκε ότι θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του ώστε να μην κινδυνεύσουν οι μισθοί, οι συντάξεις κι οι καταθέσεις των Ελλήνων που, όπως είπε, δεν προτίμησαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Υποσχέθηκε πως η ταλαιπωρία αυτής της εβδομάδας θα είναι προσωρινή και πως τα πράγματα θα αλλάξουν.

Σας θέλουν συνένοχους στη διαιώνιση των μνημονίων

Αιχμηρός ήταν ο πρωθυπουργός εναντίον των οπαδών του ΝΑΙ που όπως είπε χαρακτηρίζουν πραξικόπημα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. "Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα" είπε με έμφαση κι ανέπτυξε τί σημαίνει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα:

"Καλώντας σας να ψηφίσετε ΝΑΙ, θέλουν να πείτε κι εσείς "ναι σε όλα" και να να γίνετε κι εσείς ένα με αυτούς, συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων", είπε ο πρωθυπουργός.

Αντιθέτως, για τον Αλέξη Τσίπρα "το ΟΧΙ δεν είναι απλά συνθημα αλλά όπλο για καλύτερο αποτελέσμα" και θα ασκήσει πίεση ώστε να να τερματιστεί η εποπτεία και η επιτροπία, να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να τιμωρηθοπύν οι θύλακες της διαπλοκής και να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση.

Μιλώντας για το "εγχώριο πολιτικό κατεστημένο" είπε πως "επιμένουν να συνδέουν το δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ" και πως "λένε εν γνώση τους ψέμματα". Υποστήριξε τη φιλο-ευρωπαϊκή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας πως ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014. 

Στη συνέχεια επιτέθηκε στους "υπερσυντηηρτικούς κύκλους" στην Ευρώπη λέγοντας πως "όσοι θέλουν μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ, είναι άτολμοι πολιτικοί που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι". Είπε πως κι οι ίδιοι κύκλοι "ζητούσαν δοτό πρωθυπουργό" και πως "οι δοτές κυβερνήσεις αποτελούν πραξικόπημα κι όχι τα δημοψηφίσματα".

Ο πρωθυπουργός έκλεισε το διάγγελμα εγγυόμενος ότι θα ψάξει τη λύση αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία κι ευχαριστώντας τους Έλληνες για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...