Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τοποθέτηση της Κούλας Βρανά στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου

Λόγω ανωτέρας βίας δεν μπορώ σήμερα να παρευρίσκομαι στην έκτακτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Γι αυτό καταθέτω γραπτά τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν στο Δήμο Καρύστου:

Όπως ενημερωνόμαστε ο κ. Μπακογιάννης επισκέπτεται όλους τους Δήμους με πρόσχημα τη διαβούλευση για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας. Ο πραγματικός στόχος είναι με τη συμφωνία των Δήμων να συγκεντρωθούν έργα, υποψήφια για ένταξη στο ΕΣΠΑ και να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της

περιφέρειας.

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Κάθε αναπτυξιακός σχεδιασμός αντικειμενικά απαντά στο ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιόν; 

Ανάπτυξη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ή ανάπτυξη με σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αυτό δηλαδή που ονομάζουν ανταγωνιστικότητα;

Η παράταση του κ. Μπακογιάννη επιλέγοντας να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτές τις επιχειρηματικές απαιτήσεις προχωρά σε διαβούλευση για την εξειδίκευση του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.

Εδώ πρέπει να πούμε πως επαληθεύεται η κριτική μας προς τον «Καλλικράτη» ως κρατική μεταρρύθμιση με σκοπό την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο, την προσπάθεια για ποιο άμεση διασύνδεσή του με την τοπική διοίκηση.

Αυτός ο σχεδιασμός συμβαδίζει με την πολιτική της ΕΕ, όπου μέσω των κοινοτικών κονδυλίων όπως το ΕΣΠΑ, ΣΕΣ τώρα, συγκεντρώνει λεφτά από τους εργαζόμενους όλων των χωρών της ΕΕ με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων που εξυπηρετούν το επιχειρηματικό κέρδος. Αυτά είναι τα έργα που χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμα. 

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου κοινοτικά κονδύλια κατευθύνονται σε έργα όπως σχολεία, βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση απορριγμάτων γίνονται με μορφή ΣΔΙΤ ή η μετέπιπτα λειτουργία τους στηρίζεται σε ανταποδοτικά τέλη. Πάλι ως κριτήριο είναι το κέρδος και πάλι ο εργαζόμενος καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Εκτός από τον παραπάνω σχεδιασμό η Περιφέρεια, ως διαχειριστής των προγραμμάτων – έργων, προσβλέπει και στο ποσό που αναλογεί για το οποίο βεβαίως δε γίνεται λόγος…

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε πως κάθε κονδύλι που υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί καθώς αποτελεί χρήματα του λαού. Έτσι, με κριτήριό μας την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, θέλουμε να προβάλουμε σήμερα την ανάγκη για κάποια από τα απαραίτητα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε στο Δήμο μας:

1) Ο δρόμος Πόρτο Λάφια – Πολυπόταμος. Έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 15 χρόνια και τώρα έχει πάλι σταματήσει καθώς το παράτησε και η τρίτη εταιρία που το είχε αναλάβει. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στο έργο δεν έχουν πληρωθεί ακόμη αρκετά μηνιάτικα ενώ οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν υποστεί απαλλοτριώσεις δεν έχουν αποζημιωθεί.

2) Η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός στο Μαρμάρι. 

3) Η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός στα Νέα Στύρα.

4) Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου. Παρ’ ότι πρόσφατα ξεκίνησε και πάλι η κατασκευή του τονίζουμε πως πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί, να μη ξανασταματήσει.

5) Η βελτίωση-ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου εντός της Καρύστου, του Μαρμαρίου και των Ν. Στύρων. Κάποια σημεία είναι επικίνδυνα ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των μοτοσικλετιστών.

Επίσης, είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι δομές που απευθύνονται άμεσα στις λαϊκές οικογένειες όπως:

1) Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Στην Κάρυστο ο υπάρχον παιδικός σταθμός δεν επαρκεί για τις ανάγκες, ενώ σε Μαρμάρι και Στύρα δεν υπάρχει καθόλου.

2) Να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, να ενισχυθούν και με επιχορήγηση της Περιφέρειας.

Ακόμη, δε μπορούμε σήμερα, ημέρα απεργίας στα δημόσια νοσοκομεία, να μην αναφερθούμε και την κατάσταση που υπάρχει στο Νοσοκομείο Καρύστου. Το ΕΚΑΒ καλύπτει μόνο μια βάρδια την ημέρα και με παραχώρηση προσωπικού του Νοσοκομείου προβλέπεται για το μήνα Μάη να καλυφθούν περίπου οι μισές βάρδιες. 

Επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Παρότι δεν είναι αρμοδιότητα ούτε του Δήμου, ούτε της Περιφέρειας θεωρούμε πως πρέπει απ’ όλες τις πλευρές να υπάρξει πίεση για να βρεθεί άμεσα λύση.

Τέλος, στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όσο αφορά τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας θέλουμε να θέσουμε το κρίσιμο ζήτημα των προληπτικών μέτρων για τον καταρροϊκό πυρετό καθώς και την πρόσληψη επαρκούς αριθμού κτηνιάτρων μιας και οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι της περιοχής σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να πληρώσουν ιδιώτη κτηνίατρο.

Επειδή ξέρουμε πως η γνωστή απάντηση όποτε θέτουμε τα ζητήματα αυτά είναι πως «δεν υπάρχουν λεφτά» είτε «να δούμε τι θα βάλουμε σε προτεραιότητα γιατί όλα δε γίνονται» και άλλα τέτοια ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες στο δήμο μας, αλλά και σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δε γίνεται να κάνουν έκπτωση στις ανάγκες τους. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να ζούμε με βάση της δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας και όχι με αυτές των παππούδων μας.

Επίσης, όταν πρόκειται για έργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες ποτέ τα λεφτά δε φτάνουν όμως η Περιφέρεια ούτε στις περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων και Περιφερειών αντιστάθηκε, ούτε διεκδικεί αυτά που χρωστούνται από το κράτος αλλά και συμφώνησε να κατατεθούν τα χρηματικά διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης.

Η Δημοτική Σύμβουλος
Κούλα Βρανά

3 σχόλια:

  1. Άκουσον άκουσον. Αντί ο κ. περιφερειάρχης μαζί με το δήμαρχο, περάσουν από τα μαγαζιά για να συζητήσουν τα προβλήματα του κοσμάκη, πήγαν για καφέ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να προσεχει που θα φυγει για χαλκιδα μην τον πλακωσει ο δρομος στην Αγια Βαρβαρα..κατα τα αλλα το τουνελ μας μαρανε...αθανατη ελληνικη λεβεντια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...