Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

Σε ανακοίνωση της παράταξης ΕΜΕΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΜΕΙΣ) - που βαφτίστηκε ανακοίνωση του ΕΚΕ - σχετικά με τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, η καταγραφή των πραγματικών γεγονότων βαφτίζεται μυθοπλασία και παραμύθι. Προς αποκατάσταση της αλήθειας τονίζουμε τα εξής:

1.Το αποτέλεσμα των εκλογών του συνεδρίου αποτυπώνει το συσχετισμό που καταγράφηκε ως αποτέλεσμα της δράσης της κάθε δύναμης τα χρόνια που προηγήθηκαν. Σε αυτά καταγράφεται η άνοδος των δυνάμεων της Ταξικής Ενότητας και η μείωση του κοινού ψηφοδελτίου που συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις του
εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. Το γεγονός αυτό είναι προφανές ότι δεν είναι

προϊόν προσθαφαιρέσεων. 

Είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Της γραμμής της ταξικής συνεργασίας και της γραμμής της ταξικής πάλης. Της γραμμής της συναίνεσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις και της γραμμής της ταξικής αδιαλλαξίας από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των εργατικών συμφερόντων. Της γραμμής που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως επαίτες, επιδιώκοντας να ξεγελάσει με ένα συσσίτιο τα στομάχια που τα αδειάζει το κυνήγι του κέρδους και να κλείσει στόματα με ψίχουλα, και της γραμμής που οργανώνει μαχητικά την ταξική αλληλεγγύη. 

Αλληλεγγύη όχι ως υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης, αλλά ενταγμένη στον αγώνα για την οργάνωση και κινητοποίηση της φτωχολογιάς, για το δυνάμωμα της διεκδίκησης από τον κρατικό μηχανισμό στέγης για τους άστεγους, φάρμακα, περίθαλψη, για να μην κόβεται σε κανένα λαϊκό σπίτι το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο, κανένα λαϊκό σπίτι να μη βγαίνει στο σφυρί των πλειστηριασμών. 

2. Η σύγκρουση αυτών των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα ονομάζεται από την πλειοψηφία του ΕΚΕ «υπονομευτική και διασπαστική» και ότι εξυπηρετεί την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. 

Αυτό και αν είναι μυθοπλασία και παραμύθι, ειδικά όταν ξεστομίζεται από τις δυνάμεις που έχουν γραμμή συμβιβασμού με την αντιλαϊκή πολιτική, συνδιαλλαγής με την εργοδοσία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που μετατρέπουν το ΕΚΕ σε ενεργό υποστηρικτή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου και έχουν ήδη οδηγήσει στην επέκταση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. 

Από τις δυνάμεις που ενώθηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο γιατί κινούνται στην ίδια γραμμή, που λέει ότι μπορούν να συνυπάρξουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων με τα εργατικά δικαιώματα, που προπαγανδίζουν τη λεγόμενη «επανεκκίνηση της οικονομίας» ως προϋπόθεση για να αμβλυνθεί η αντιλαϊκή πολιτική, την στιγμή που η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. 

Αυτή είναι η βάση της ενότητάς τους, η κοινή γραμμή των κομμάτων που εκπροσωπούν και κινείται στα πλαίσια των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ και της εξειδίκευσής τους από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και όταν μιλούν για υπονόμευση και διάσπαση, δεν απευθύνονται στις ταξικές δυνάμεις που έχουν διαλέξει το στρατόπεδο της ταξικής πάλης αλλά στους εργαζόμενους, με στόχο την απόσπαση της συναίνεσής τους στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής με άλλο περιτύλιγμα. 

3. Η Ταξική Ενότητα, οι δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ, έχει επιλέξει εξ αρχής τη γραμμή της ρήξης και της σύγκρουσης με την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του - ανεξαρτήτως απόχρωσης - και τους μηχανισμούς τους. Αυτή η γραμμή συνέβαλλε στη δημιουργία νέων σωματείων, στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων, στο δικαίωμα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, ενάντια στη φοροληστεία κ.α.

Αυτή είναι η βάση για να επιτευχθεί η πραγματική ενότητα των εργαζομένων στο έδαφος της οργάνωσης του αγώνα σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. 

Για αυτούς τους λόγους, παρά το κλείσιμο εργοστασίων στην περιοχή από το κυνήγι του κέρδους, γεγονός που επηρέασε το μέγεθος του σώματος του συνεδρίου, η Ταξική Ενότητα κατέγραψε άνοδο και σε ψήφους και σε ποσοστό. 

Οι ταξικές δυνάμεις είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με τις πρακτικές που θέλουν τους εργαζόμενους στη γωνιά να αναμένουν λύσεις από κάποιους πεφωτισμένους σωτήρες, χωρίς τη δική τους ενεργό συμμετοχή, οργάνωση και διεκδίκηση. 

Είναι σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση με τις πρακτικές που θέλουν σωματεία χωρίς συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων σε όλη τη θητεία τους, τις πρακτικές στο ίδιο το ΔΣ του ΕΚΕ με αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή του χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση, πρακτικές που ευθύνονται για τη μείωση των αντιπροσώπων, για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, το χαμηλό βαθμό οργάνωσης.

4. Για τις παραπάνω πρακτικές η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις δυνάμεις της πλειοψηφίας. Η πραγματικότητα αυτή δε φτιασιδώνεται με αλχημείες, νοθείες, διπλοψηφίες για να εξασφαλιστεί ευνοϊκότερος συσχετισμός, καρέκλες και χρηματοδότηση. 

Γι’ αυτό είναι θράσος να μιλούν περί «σθένους να αποκλείσουν αντιπροσώπους» όταν με συγκεκριμένα στοιχεία αποκαλύφθηκαν από την Ταξική Ενότητα διπλοψηφίες σε σωματεία. Το σθένος τους αφορά στην ενέργειά τους να κάνουν διπλοψηφίες, που αφορούσαν και μέλη του προηγούμενου και τωρινού ΔΣ του ΕΚΕ (τα στοιχεία που διαθέτει η Ταξική Ενότητα είναι ονομαστικά).

Η σαπίλα έφτασε στο αποκορύφωμα όταν επιχείρησαν να εκβιάσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ με την τακτοποίηση των οικονομικών των σωματείων που συσπειρώνονται σε αυτό. Όταν επιχείρησαν παζάρια για να μην αποκλειστεί αντιπρόσωπος του απερχόμενου ΔΣ με αντάλλαγμα την τακτοποίηση των οικονομικών των ταξικών σωματείων. 

Είναι αυτονόητο ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δε μπήκαν στη λογική της συνδιαλλαγής με τη σαπίλα και τον εκφυλισμό. 

Η υποκρισία για τα περί «ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος» αποκαλύπτεται όταν γίνεται επίθεση στην κλαδική οργάνωση των εργαζομένων, στα κλαδικά σωματεία, που αντικειμενικά μπορεί να εκφράσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ενότητα των εργαζομένων κάθε κλάδου ενάντια συνολικά στην εργοδοσία του κλάδου. Οργάνωση που στηρίζεται και έχει «πόδια» στους χώρους δουλειάς, στα επιχειρησιακά σωματεία, στις σωματειακές επιτροπές. Η υποκρισία είναι τέτοια καθώς οι ίδιοι έκαναν όργιο νοθείας σε κλαδικά σωματεία που έχουν την πλειοψηφία με εκατοντάδες διπλοψηφίες (Θερμαστές, Ηλεκτρολόγοι, Χειριστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Εύβοιας κ.ά.).

5. Η επίκληση δημοκρατικών λειτουργιών από την πλειοψηφία του ΕΚΕ μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Αλήθεια, πόσο δημοκρατική λειτουργία είχε το ίδιο το συνέδριο του ΕΚΕ, όταν η ίδια η διαδικασία εκφυλίστηκε με ευθύνη της παράταξης ΕΜΕΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, όταν οι αντιπρόσωποι που στήριξαν την πλειοψηφία απουσίαζαν και εμφανίστηκαν μόνο για να ψηφίσουν, όταν δεν έγινε καμία συζήτηση για τις εξελίξεις, τα προβλήματα της εργατικής τάξης του νομού;

Πόσο δημοκρατική είναι η αξίωση οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΔΣ να ακολουθούν την πολιτική και τη δράση της πλειοψηφίας, όταν μάλιστα αυτή κινείται στα όρια της διαχείρισης της εκμετάλλευσης και της φτώχειας; Τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εκπροσωπούν εργαζόμενους και σωματεία και αυτά έχουν κάθε δικαίωμα να διαφωνούν με την πλειοψηφία, να έχουν το δικό τους σχεδιασμό που δημοκρατικά αποφασίζουν σε ανοιχτά ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, λέξεις άγνωστες για την πλειοψηφία. 

Είναι προσβολή προς τους εκατοντάδες εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων να τους αποκαλούν «υδραυλική ουρά» και ότι ζουν στις δικές τους «κοινότητες παραισθήσεων». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, θα φροντίσουμε να τους πληροφορήσουμε για την άποψη της πλειοψηφίας για αυτούς, όπως και τους εργαζόμενους των σωματείων που ελέγχει η πλειοψηφία και δε τους ρώτησε ποτέ για τίποτα. 

Το ποιος ζει «στο δικό του γαλαξία» μπορεί να το διαπιστώσει η πλειοψηφία όταν βγάζει τις περίφημες ανακοινώσεις «προς όλα τα σωματεία της δύναμής μας» και κοιτάξει πόσο την ακολουθεί η εργατική τάξη.

6. Η εξέλιξη με το συνέδριο του ΕΚΕ μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους για να βγουν συμπεράσματα: Όχι άλλος χαμένος χρόνος! Όσο πιο γρήγορα το συνδικαλιστικό κίνημα ξεμπερδέψει με τις δυνάμεις της σαπίλας και του εκφυλισμού, τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, τόσο πιο σύντομα θα αναδειχθεί η ανεξάντλητη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους. 

Για να ανασυνταχθεί και να αναζωογονηθεί το κίνημα, για να βάλουν οι εργαζόμενοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, για να φουντώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Σε αυτό το μετερίζι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να αποκαλύπτουμε τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλους τους τομείς: πολιτικά – συνδικαλιστικά - οικονομικά… 

Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε την αντιπροσώπευση στο ΔΣ του ΕΚΕ, όχι για να γίνουμε συνένοχοι στη γραμμή της πλειοψηφίας, μοιράζοντας μαζί της καρέκλες και οφίτσια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...