Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ξέμειναν από ρευστό οι τράπεζες

H επαναφορά των καταθέσεων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.
Βέβαια απολύτως ξεκάθαρο πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Αλλωστε έχουν πρόσφατα ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν υποστεί πολύ σκληρούς ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ό,τι αφορά το ύψος και την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Είναι όμως διαφορετικό θέμα η επάρκεια κεφαλαίων και πολύ διαφορετικό θέμα η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Και μπορεί η επάρκεια να είναι σε πολύ καλό επίπεδο, οι απώλειες όμως καταθέσεων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ το τρίμηνο που προηγήθηκε έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα σχέδια των τραπεζών για τη χρηματοδοτική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Ομως η επιστροφή των παραπάνω καταθέσεων θα εξαρτηθεί από ένα πλήθος παραγόντων, με κυρίαρχο την ομαλοποίηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους δανειστές, το προσεχές χρονικό διάστημα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...