Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Θρανία» στους αγρούς για τους έλληνες γεωργούς

Τεράστιο ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει αγρότες από όλη τη χώρα προκειμένου να... κάτσουν στα θρανία και να επιμορφωθούν σχετικά με την εισαγωγή καινοτομίας στις εκμεταλλεύσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα «Σχολεία Αγρού», το οποίο
αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων έχει ξεπεράσει τα 80 άτομα που για την ώρα «σηκώνει» το έργο. Έως σήμερα τουλάχιστον 95 αγρότες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιστρέψουν στα θρανία, τα οποία αυτή τη φορά θα «στηθούν» στα χωράφια τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» η δρ Χρυσάνθη Χαρατσάρη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από τους καλλιεργητές βάμβακος και ρυζιού. «Αυτή την εποχή αναζητούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των γεωργών. Η πρώτη εικόνα που έχουμε, είναι ότι η βασική τους ανάγκη επικεντρώνεται στην φυτοπροστασία», αναφέρει η ερευνήτρια.

Έτσι, με δεδομένο το γεγονός ότι οι καλλιέργειες, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης (ένα στάδιο πριν από τη βιολογική γεωργία), το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών με λιγότερα φυτοφάρμακα.

Μόλις οι επιστήμονες καταλήξουν στις εκπαιδευτικές ανάγκες των γεωργών, θα ξεκινήσει τον Απρίλιο η εκπαίδευση των γεωπόνων πάνω στις νέες μεθόδους, ώστε τον Μάιο να μπουν στα χωράφια για να διδάξουν. Τα μαθήματα θα προγραμματίζονται ανάλογα με τα προβλήματα που θα προκύπτουν κάθε φορά στις καλλιέργειες και θα είναι δωρεάν για τους αγρότες.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τα μαθήματα στον αγρό είχαν ξεκινήσει το 1989 σε καλλιέργειες ρυζιού στην Ινδονησία και τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και σε χώρες τις Λατινικής Αμερικής.

Επιμόρφωση για 4.900 αγρότες

Συνολικά, περισσότεροι από 4.900 αγρότες αναμένεται να επιμορφωθούν στο πλαίσιο των Ερευνητικών Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), τα οποία υλοποιούνται από τα Ινστιτούτα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας.

Για την υλοποίηση καινοτόμων σχεδίων εφαρμοσμένης έρευνας στον αγροτικό τομέα, αλλά και τη διάδοση τεχνογνωσία θα αξιοποιηθούν 164 πτυχιούχοι θετικών επιστημών, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, διαφόρων ειδικοτήτων. Καθένας από αυτούς τους επιστήμονες υποχρεούται να επιμορφώσει τουλάχιστον 30 αγρότες για τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

Τα έργα -εκτός από το «Σχολείο Αγρού»- θα υλοποιούνται στις υποδομές του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της εργασίας σε όλα τα επίπεδα του πρωτογενούς τομέα της αγροτικής οικονομίας με την ανάπτυξη, μεταφορά και διάδοση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, καθώς και πρακτικών εφαρμογών έρευνας.

Οι στόχοι των έργων αυτών θα παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη, σε ειδική ημερίδα του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα μιλήσουν ο υπουργός Εργασίας κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, η αναπληρωτής υπουργός κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ο υφυπουργός κ. Παναγιώτης Σγουρίδης.

Η παρουσίαση διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...