Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

«Διορθώνονται» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Η σύσταση επιτροπών ανά την ελληνική επικράτεια με στόχο την άμεση «διόρθωση» των αντικειμενικών αξιών σε επίπεδα που θα πλησιάζουν τις πραγματικές, θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών υλοποιώντας τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Ο προσδιορισμός των νέων αξιών αποκτά χαρακτήρα «κατεπείγοντος» καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί η συνολική αξία των ακινήτων και να προσδιοριστεί η φορολογητέα ύλη του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Οι επιτροπές, στις οποίες θα υπάρχει συμμετοχή και παραγόντων από την «αγορά» και όχι μόνο εφοριακών από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ θα κληθούν να κινηθούν με γρήγορες διαδικασίες και να παραδώσουν τα πορίσματά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη νέα αναπληρωτή υπουργό –αρμόδια για τα έσοδα- Νάντια Βαλαβάνη να εκδώσει την υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ζώνης.

Οι διορθωμένες αντικειμενικές αξίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του νέου φόρου ακινήτων καθώς ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη θέσπιση ενός φόρου ο οποίος δεν θα υπολογίζεται επί του κάθε ακινήτου ξεχωριστά αλλά επί του συνόλου της περιουσίας. Βέβαια, αυτό που θα φανεί στην πράξη είναι το αν οι νέες αξίες θα αγγίξουν και τον φόρο του 2015 ή αν θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2016. Και αυτό διότι ο φόρος ακινήτων, υπολογίζεται με βάση την αξία των ακινήτων την 1/1/2015. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει αναδρομική εφαρμογή.

Οι αντικειμενικές αξίες, δεν έχουν αλλάξει από το 2007 κάτι που σημαίνει ότι σε εκατοντάδες περιοχές δεν έχουν ενσωματώσει την κατρακύλα των τιμών, που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ξεπερνούν το 40%.

Οι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κλπ). Στις ακριβές περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5000 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμές οι οποίες δεν εντοπίζονται πλέον στην αγορά ούτε με το …κυάλι. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξουν και αυξήσεις αντικειμενικών αξιών ειδικά σε περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν:
Το φόρο μεταβίβασης ακινήτων
Το πόθεν έσχες

Τον φόρο κατοχής ακινήτων πιθανότατα από το 2016
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...