Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Αλλάζουν όλα σε συντάξεις και εφάπαξ από 1/1/2015

Νέο τοπίο δημιουργούν στο ασφαλιστικό 23 τουλάχιστον «κρυφές» αλλαγές που θα εφαρμοστούν από την 1η-1-2015 και απορρέουν από την εφαρμογή ψηφισμένων νόμων ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, αυτών δηλαδή που θα εκδοθούν από την 1η-1-2015, τα εφάπαξ, τα μερίσματα, τις εισφορές και τα πλασματικά έτη.

Οι 23 αλλαγές, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, έρχονται να «κουμπώσουν» με τις κυοφορούμενες ανατροπές που ήδη έχουν δρομολογηθεί στο ασφαλιστικό στις συζητήσεις που έχουν γίνει ως τώρα με την τρόικα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το νέο πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις θα εξεταστεί πλέον από μηδενικής βάσεως καθώς οι δανειστές ξεσκονίζουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα της τελευταίας διετίας και αφού ξεπεραστεί η προεδρική εκλογή θα ετοιμάζονται να απαιτήσουν την υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων «εδώ και τώρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα

Αυξάνεται 6 μήνες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν μέσα στο έτος τις 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Η αύξηση ισχύει τόσο για την πλήρη όσο και για την μειωμένη σύνταξη.
Αυξάνεται κατά 6 μήνες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και ο χρόνος ασφάλισης για τη μειωμένη σύνταξη των γυναικών που συμπληρώνουν εντός του 2015 τις 10.000 ημέρες ασφάλισης.

Μειώνεται στο 50% το κόστος αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης από την στρατιωτική θητεία. Στον ιδιωτικό τομέα η εξαγορά υπολογίζεται με εισφορά 20% (για κύρια ασφάλιση) επί των αποδοχών του ασφαλισμένου την ημερομηνία υποβολής αίτησης με ελάχιστο ποσό εισφοράς το 20% επί του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου που ίσχυε πριν από τη μείωση του Μνημονίου και ήταν 33,51 ευρώ. 

Δηλαδή το ποσό ανέρχεται στα 167,8 ευρώ το μήνα ή 5,6 ευρώ την ημέρα ή 2016 ευρώ ανά έτος. Στο Δημόσιο η εξαγορά υπολογίζεται με εισφορά 6,67% επί του βασικού μισθού. 

Με την έκπτωση το κόστος μετριάζεται σημαντικά, αν και παραμένει υψηλότερο για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Αυξάνεται κατά έξι μήνες ο χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση και θεμελίωση σύνταξης για τις παλιές –πριν από το 1983- ασφαλισμένες σε ειδικά ταμεία προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις ανήλικου τέκνου.

Μειώνεται στα 172,8 η βασική σύνταξη του ΟΓΑ

Μειώνεται στο 72% το ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων για όσους αποχωρούν από το Δημόσιο και τα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Η μείωση αντιστοιχεί στις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης από το 2008 ως το 2015.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων για όλα τα ταμεία.

Καθιερώνεται η βασική σύνταξη που ανέρχεται μέχρι 360 ευρώ για όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν από το 2015.

Αναπροσαρμόζονται τα ποσά αναπλήρωσης των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων

Τίθεται σε εφαρμογή για όλο το έτος η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που σημαίνει νέες μειώσεις για να μην υπάρχουν ελλείμματα.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για όσους έχουν αποχωρήσει με σύνταξη από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα μετά την πρώτη Σεπτεμβρίου του 2012. Στα νέα εφάπαξ θα εφαρμοστεί η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος.

Επεκτείνεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόσο στα καταβαλλόμενα όσο και στα νέα μερίσματα που χορηγούνται στους συνταξιούχους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων καθώς και τα Μετοχικά ταμεία Αεροπορίας, Ναυτικού και Αστυνομίας.

Μειώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Αυξάνονται τα έτη ασφάλισης που πρέπει να συμπληρώνουν οι ένστολοι.

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των εισφορών στον ΟΑΕΕ. Από τον Μάρτιο του 2015 θα καταβάλλονται με το μήνα και όχι ανά δίμηνο όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Επεκτείνεται για δύο έτη η επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυξάνονται υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

Μειώνεται η κατώτατη σύνταξη για νέους συνταξιούχους.

Εξετάζεται η καθιέρωση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις.

Νομοθετείται η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης.

Καθιερώνεται η αναλογική σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παίρνουν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ παρά μόνο όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με 20 έτη ασφάλισης και 1 ημέρα

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος - topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...