Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2014 η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στις εργασίες της οποίας παραβρέθηκε από το Επιμελητήριο Εύβοιας, ο κος Γιάννης Λαλανίτης, εκπρόσωπος του Φορέα στην ΚΕΕΕ.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιος Καββαθάς.


Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κώστας Σκρέκας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα Επιμελητήρια μέσω του θεσμικού τους ρόλου, αποτελούν τον δυναμικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και στην πολιτεία, προάγοντας την επιχειρηματικότητα μεταφέροντας τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου. 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου της επιμελητηριακής νομοθεσίας, προκειμένου μετά από τις παρατηρήσεις των Επιμελητηρίων και τη σχετική επεξεργασία του, να κατατεθεί στη Βουλή. 

Ο κ. Γιακουμάτος, τόνισε, ότι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση των Επιμελητηρίων, με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση αφού σύμφωνα με την οποία, προβλέπονται για τα Επιμελητήρια έσοδα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Επίσης προβλέπονται : Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν τα μέλη για υπηρεσίες που προσφέρουν τα Επιμελητήρια. Έσοδα από την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση των μελών των Επιμελητηρίων. 

Έσοδα από πιστοποιήσεις επαγγελμάτων, από πιστοποιητικά εγγραφής και καταγωγής για διάφορα προϊόντα, από πιστοποιήσεις για τη λειτουργία μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ενισχύονται και οι αρμοδιότητες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που ανταποδοτικά μπορούν να παρέχουν τα Επιμελητήρια, όπως για παράδειγμα διαιτησίες επί εμπορικών θεμάτων. 

Ο κ. Γιακουμάτος, τόνισε επίσης, ότι τα Επιμελητήρια θα λειτουργούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων στη σύνταξη και στην κατάθεση επενδυτικών προτάσεων σε κοινοτικά προγράμματα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στο θεσμό των Επιμελητηρίων, αναφέροντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη τη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας τους, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρουν. 
Αναφέρθηκε σε σχέδιο πρωτοβουλίας για την ενεργό και αμειβόμενη συμμετοχή των Επιμελητηρίων στη διαχείριση προγραμμάτων των ΜΜΕ μέσω του ΕΦΕΠΑΕ αλλά και σε σχέδιο να προσφέρουν νέες διευρυμένες υπηρεσίες στο κοινό για τη διάχυση και την ενημέρωση προγραμμάτων, τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών αλλά και τον έλεγχο τους κατά την υποβολή των φακέλων. 

Παράλληλα, ανέφερε, ότι σύμφωνα με το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα, θα δίδεται η δυνατότητα στα Επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές, να χορηγούν άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων, να εκδίδουν αποφάσεις χορήγησης προθεσμίας για μεταφορά ή τεχνική ανασυγκρότηση και να τις τροποποιούν ή να τις ανανεώνουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις εργασίες της ΓΣ, τιμήθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστο Μέγκλα, η κ. Κατερίνα Περιστέρη για το σπουδαίο αρχαιολογικό της έργο στην αρχαία Αμφίπολη, στην οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των Συνέδρων της ΓΣ. 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...