Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για την απόλυση στη ΛΑΡΚΟ και τα προβλήματα λειτουργίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Ερωτήσεις προς τον υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης, για την απόλυση εργαζομένου από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ  και τα προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Στις 18 Αυγούστου η διορισμένη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διοίκηση της ΛΑΡΚΟ αποφάσισε την απόλυση του
Ανδρέα Δαλάκα, εργαζόμενου 26 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, επικεφαλής του τμήματος Υψηλής Τάσης, πατέρα 3 παιδιών και κατοίκου της Λάρυμνας.


Οι γραπτοί λόγοι απόλυσης …κανένας. Δικαστικός επιμελητής τού κοινοποίησε την απόλυση με την επιταγή της αποζημίωσής του, χωρίς να αναγράφονται επάνω στην καταγγελία σύμβασης οι λόγοι απόλυσης.

Οι επίσημοι προφορικοί λόγοι απόλυσης από την πλευρά της διορισμένης Διοίκησης είναι πως ο Ανδρέας Δαλάκας "πήγε ενάντια στα συμφέροντα της ΛΑΡΚΟ". Επειδή το 2008 από τους χώρους στο βουνό Κοκκίνι εκεί όπου η ΛΑΡΚΟ αποθέτει μπάζα, σκουριές, κάρβουνο κλπ., ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καεί δασική έκταση, αλλά και ελαιοπερίβολα κατοίκων της περιοχής.

Μεταξύ των μαρτύρων που αυτεπάγγελτα κάλεσε η Πυροσβεστική Αταλάντης ήταν και ο Ανδρέας Δαλάκας ο οποίος κατέθεσε όπως και οι άλλοι μάρτυρες την αλήθεια. Δηλαδή ότι η φωτιά ξεκίνησε από χώρο της ΛΑΡΚΟ για τον οποίο είναι υπεύθυνη και ελέγχει τη φύλαξή του. Το ίδιο δήλωσε, όπως και οι υπόλοιποι μάρτυρες, στο πρωτόδικο δικαστήριο στο οποίο η ΛΑΡΚΟ καταδικάστηκε.

Στην αρχή του φετινού καλοκαιριού, πριν εκδικαστεί στο εφετείο η υπόθεση, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ κάλεσε τον Ανδρέα Δαλάκα και εκβιαστικά, απειλώντας τον με απόλυση, του ζήτησε να αλλάξει την πρώτη μαρτυρία. Φυσικά αυτό δεν έγινε. Αποτέλεσμα της τίμιας, συνειδητής συμπεριφοράς του να υπερασπιστεί την αλήθεια ήταν να προχωρήσει η διορισμένη Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ στην εκδικητική απόλυσή του.

Η απόλυση, βέβαια, είναι μελετημένη και έχει στόχο να καλλιεργήσει την τρομοκρατία για όποιον σηκώνει κεφάλι.

Ειδικά την τελευταία 10ετία οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής είναι μάρτυρες στα εργοδοτικά εγκλήματα της ΛΑΡΚΟ, είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον είτε ακόμη και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Η διορισμένη από την κυβέρνηση Διοίκηση επενδύει στη συγκεκριμένη απόλυση γιατί επιδιώκει να εξασφαλίσει "σιγήν ιχθύος" από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αρθεί η κατάφωρα άδικη απόλυση του Ανδρέα Δαλάκα από τη ΛΑΡΚΟ και να επανέλθει άμεσα στην εργασία του».


Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και τα προβλήματα οξύνονται και αυξάνονται για τους σπουδαστές στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Ήδη η Λέσχη Σίτισης σε Λαμία - Καρπενήσι έκλεισε, το ίδιο συζητείται και στη Χαλκίδα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης πάνω από 2.500 σπουδαστές, παιδιά λαϊκών οικογενειών, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σίτισης.

Από το ΤΕΙ Χαλκίδας έφυγε και το τελευταίο συνεργείο καθαριότητας που είχε απομείνει στο χώρο, με αποτέλεσμα το ΤΕΙ να μοιάζει με απέραντο σκουπιδότοπο.

Σε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί η μόνιμη απάντηση της Διοίκησης του ΤΕΙ ότι υπάρχει δυσλειτουργία λόγω της γραφειοκρατίας που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Χαλκίδας και Λαμίας.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε χρόνια προβλήματα όπως το ζήτημα της στέγασης στη Λαμία, όπου δεν υπάρχει καν Εστία για τους σπουδαστές, αλλά και συνολικότερα ζητήματα υποχρηματοδότησης, που οδηγούν σε ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, πράγμα που σημαίνει χαμένα εξάμηνα για τους σπουδαστές, ουρές στα εργαστήρια, συνωστισμός στις αίθουσες, ελλείψεις απαραίτητων υποδομών κ.ά.

Την ίδια στιγμή οι σπουδαστές έρχονται αντιμέτωποι με τα οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης και στις οικογένειές τους λόγω της ανεργίας, της φοροληστείας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές κλπ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της σίτισης των σπουδαστών, αλλά και συνολικότερα της επαρκούς χρηματοδότησης του ιδρύματος για να λύσει αν μη τη άλλο προβλήματα λειτουργίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...