Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Γ.Σ της ΚΕΕΕ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας Παναγιώτης Σίμωσης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας, κ. Παναγιώτης Σίμωσης και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Ευάγγελος Κούκουζας εκπροσώπησαν το Επιμελητήριο Ευβοίας στη Γ.Σ της ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, με την ευκαιρία των εγκαινίων της

79ης ΔΕΘ.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γ. Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης, ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου κ. Δ. Βαρτζόπουλος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Β. Καββαθάς, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Θεσσαλονίκης κ. Δ. Μπακατσέλος. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, ενώ τις εργασίες της συνέλευσης έκλεισε με ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέπτυξε λεπτομερώς τις θέσεις και τις απόψεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε 100 δόσεις, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για κατάργηση του 

νόμου που άρει από την 1 Ιανουαρίου του 2015 την υποχρεωτικότητα εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια ως σύμβουλοι της Πολιτείας για ζητήματα οικονομικής πολιτικής και ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. 

Μάλιστα, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι υπάρχει βουλευτική τροπολογία από τον περασμένο Μάιο την οποία υπογράφουν 190 εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου και με την οποία ζητείται η επαναφορά της υποχρεωτικότητας εγγραφής.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, στην ομιλία του προανήγγειλε αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου, οι οποίες θα στοχεύουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων και στην αυτοτέλεια τους. 

Για το σκοπό αυτό δήλωσε ότι υπεγράφη ήδη απόφαση για τη σύσταση δεκαμελούς Επιτροπής Μελέτης Σχεδίου Νόμου για την ανανέωση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας, η οποία Επιτροπή μάλιστα τη Δευτέρα θα συμπληρωθεί, όπως ανέφερε, με δύο ακόμη μέλη. Στη συνέχεια, ο κ. Γιακουμάτος πρόσθεσε ότι μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα συγκεντρωθούν οι γραπτές προτάσεις των επιμελητηρίων και των ενώσεών τους και το εν λόγω σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις 5 Νοεμβρίου. 

Αναφορικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο(ΓΕΜΗ), ο υφυπουργός Ανάπτυξης, χαρακτήρισε το ΓΕΜΗ ως βασικό όπλο για τα Επιμελητήρια, μέσω του οποίου θα καταστεί δυνατόν να εξευρεθούν οι απαραίτητοι ανταποδοτικοί πόροι για την εύρυθμη λειτουργία τους. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «ο επιμελητηριακός θεσμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας. 

Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτε. Έχετε στη φαρέτρα σας και έχουμε ισχυρά όπλα. Το πιο ισχυρό είναι το ΓΕΜΗ». Γνωστοποίησε επίσης, ότι έχει υπογράψει την υπουργική απόφαση για ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών στο ΓΕΜΗ, η οποία την επόμενη Τετάρτη θα είναι έτοιμη για δημοσίευση στο ΦΕΚ, αφετέρου ολοκληρώνεται σύντομα το σύστημα της Ηλεκτρονικής Υπογραφής και σύντομα το ΓΕΜΗ θα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επιχειρηματικότητα και τα επιμελητήρια. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης υπήρξαν παρεμβάσεις από προέδρους Επιμελητηρίων, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αγωνία και ανησυχία τους για το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των επιμελητηρίων εν όψει της άρσης της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων και ανέπτυξαν προτάσεις για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. 

Τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕ, έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δράσεις στο πεδίο της οικονομίας. 

Η αιχμή που απηύθυνε, ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης προς τα επιμελητήρια όταν αναφερόταν στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, ότι διαμαρτύρονται επειδή ξεβολεύτηκαν, όπως και η αναφορά του όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, πως είναι πιο δίκαιος φόρος αν και έγιναν κάποια λάθη, και πως δεν είναι δικό του δημιούργημα και δεν θέλει να απολογηθεί, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του προέδρου της ΚΕΕΕ όσο και των άλλων μελών της ΚΕΕΕ. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, διακόπτοντας την ομιλία του κ. Χαρδούβελη, του επεσήμανε σε έντονο ύφος ότι «όποιου δημιούργημα και εάν ήταν ο ΕΝΦΙΑ, όλο το ακροατήριο καλείται να πληρώσει αυτήν την αδικία και ότι με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα, ενώ επίσης αντέκρουσε τις αιχμές του υπουργού Οικονομικών για ξεβόλεμα των Επιμελητηρίων κάνοντας λόγο για 230.000 επιχειρήσεις θύματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, για έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, για συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών που ποτέ δεν έχουν χρήματα και χαρακτηρίζοντας την ύπαρξη ξένων επενδυτών ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο» λόγω της υπέρογκης συνολικής φορολόγησης κατά 50% όταν στις γειτονικές χώρες η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι 10% και 16%.» 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...