Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Φέρτε πίσω τα λεφτά των αγροτικών επιδοτήσεω​ν

Φέρτε πίσω τα 387,4 εκατ., λέει η Ε.Ε. για το "πακέτο Χατζηγάκη"...Το ζήτημα ανακίνησε η ΔΗΜΑΡ, η οποία με σημερινή ανακοίνωση μας λέει:
''Η υπόθεση του “πακέτου Χατζηγάκη” και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία τα έτη 2008-2009 δόθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ύψους 387,4 εκ. ευρώ ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία αναδεικνύει τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων στην χώρα μας αμέσως πριν έρθει στο προσκήνιο η οικονομική κρίση.

Η Δημοκρατική Αριστερά ανέδειξε άμεσα το συγκεκριμένο θέμα και ο βουλευτής της Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς σχεδιάζεται να γίνει η ανάκτηση των πόρων.

Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με έγγραφό του, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ήταν ότι η αρμοδιότητα για την διαδικασία επιστροφής των κονδυλίων που κρίθηκαν μη συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην απάντηση τονίζεται ότι αν δεν υλοποιηθεί η απόφαση ανάκτησης η χώρα κινδυνεύει με καταδικαστική απόφαση και πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με ταυτόχρονο αποκλεισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έλαβαν την παράνομη ενίσχυση από κάθε περαιτέρω επιδότηση.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής όπου οι ενισχύσεις βαφτίστηκαν αποζημιώσεις και στη συνέχεια κρίθηκε ότι νοθεύουν τον ανταγωνισμό και είναι ασύμβατες με την κοινοτική νομοθεσία.

Οι υπουργοί ρωτήθηκαν και για το εάν θα υπάρξει άμεσα λογοδοσία, ανάληψη και απόδοση ευθύνης στους υπαίτιους για την αποδεδειγμένη στρεβλή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Καμία απάντηση όμως δεν δόθηκε.

Και τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση τα ζητάει πίσω γιατί, λέει, οι «αγροτικές ενισχύσεις ύψους 387,4 εκ. ευρώ ήταν ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...