Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Αρχίζει η διαδικασία κατασχέσεων και στον ΟΓΑ

Σε κλοιό κατασχέσεων εισέρχεται ο αγροτικός κόσμος που χρωστά ασφαλιστικές εισφορές, αφού εντάχθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οι μη ρυθμισμένες οφειλές του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
Στον ΟΓΑ απογράφονται αυτοαπασχολούμενα φυσικά πρόσωπα και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν προσωπικό σε εργασίες, των οποίων η κύρια ασφάλιση υπάγεται στον φορέα.
Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές τους για όσο χρόνο είναι ασφαλισμένοι, ενώ για τους μισθωτούς – ανειδίκευτους εργάτες του πρωτογενούς τομέα, τους αλιεργάτες και τους μετακλητούς αλλοδαπούς με είσοδο στη χώρα μετά την 1/1/2004 υπόχρεος για την καταβολή εισφορών είναι ο εργοδότης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης. Οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές είναι απαιτητές στο τέλος κάθε εξαμήνου. Για την καταβολή τους ο ΟΓΑ στέλνει σε κάθε ασφαλισμένο και εργοδότη μέσα στο επόμενο εξάμηνο ειδική ειδοποίηση – απόδειξη καταβολής της εισφοράς. Οι εισφορές που δεν εξοφλούνται εμπρόθεσμα, καταβάλλονται αναπροσαρμοσμένες (με βάση τα νέα ποσά εισφορών).

Οι οφειλέτες ΟΓΑ με την ένταξή τους στο ΚΕΑΟ αποκτούν Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη (ΑΜΟ) και εμφανίζονται πλέον στον φάκελο Οικονομικές Κινήσεις Οφειλέτη μέσω της οθόνης «Καρτέλα Καθυστερούμενων Οφειλέτη».

Οι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες

Με δεδομένο ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες υπόχρεων στον ΟΓΑ, οι οφειλέτες του φορέα που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ διαχωρίζονται στις κατηγορίες: «Οφειλέτης ΚΕΑΟ – ΟΓΑ / Ασφαλισμένος» και «Οφειλέτης ΚΕΑΟ – ΟΓΑ / Εργοδότης». Οι οφειλές που μεταφέρθηκαν στην αρμοδιότητα του ΚΕΑΟ αναφέρονται σε χρονική περίοδο μέχρι 30/6/2013, αφορούν κύρια εισφορά και εμφανίζονται στην «Καρτέλα Καθυστερούμενων Οφειλέτη».

Μέσα στις εορτές λοιπόν, οι οφειλέτες θα λάβουν το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εντός του Απριλίου 2014 πρόκειται να αποσταλεί από τον ΟΓΑ ενημερωτικό σημείωμα προς τους εργοδότες και ασφαλισμένους του, με το οποίο θα τους ενημερώνει για τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών, για τη σύσταση του ΚΕΑΟ και για τις οφειλές που διαβιβάζονται σ’ αυτό. Παράλληλα, στο ειδοποιητήριο για την καταβολή των τρεχουσών εισφορών που θα λάβουν οφειλέτες του ΟΓΑ με ύψος οφειλής άνω των 5.000 ευρώ, θα αναγράφεται η πληροφορία ότι οι καθυστερούμενες εισφορές τους μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ, το οποίο πλέον είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους και στο οποίο θα διαβιβάζεται και κάθε μελλοντική τους οφειλή, ανεξαρτήτως ποσού. Η Κεντρική Υπηρεσία ΚΕΑΟ, μετά την παραλαβή του αρχείου και την απόδοση μοναδικού αριθμού ΚΕΑΟ στις Πράξεις Βεβαίωσης Οφειλής, θα αποστείλει πρόσκληση για την τακτοποίηση των οφειλών στους οφειλέτες ποσών πάνω από 5.000 ευρώ, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα για τη δυνατότητα πιστοποίησής τους ως χρηστών στο Διαδίκτυο μέσα από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες.

Ως πιστοποιημένοι χρήστες μπορούν αρχικά να ενημερωθούν σε ποια υπηρεσία ΚΕΑΟ ανήκουν και για την εικόνα της οφειλής τους από τον πίνακα χρεών και, στο άμεσο μέλλον, θα μπορούν να ρυθμίζουν την οφειλή τους.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...