Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Γλιτώνουν τεκμήρια άνεργοι και φοιτητές

Τείχος προστασίας απέναντι στα τεκμήρια που καραδοκούν για ανέργους, φοιτητές και μικροκαταθέτες εξαιτίας των αλλαγών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η τσιμπίδα των τεκμηρίων καραδοκεί φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, κυρίως ανέργους και φοιτητές, οι οποίοι έχουν για παράδειγμα ελάχιστα εισοδήματα από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων.

Φέτος για πρώτη φορά καταγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματοςτόκοι από το πρώτο ευρώ, χωρίς να υπάρχει η απαλλαγή για τα πρώτα 250 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου ήθελε να καταθέσει διάταξη στη Βουλή με την οποία θα εξαιρούνταν και φέτος από την υποχρέωση καταγραφής στη δήλωση τόκων καταθέσεων έως 250 ευρώ -όπως ίσχυσε πέρυσι- όμως η βούληση αυτή προσέκρουσε στις ενστάσεις της τρόικας. Έτσι, αρχίζουν τα μπερδέματα με τα τεκμήρια.

Όπως εξηγούν έμπειροι φοροτεχνικοί, εξαιτίας της ύπαρξης τόκων ακόμα και ολίγων λεπτών του ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα (κατ' ελάχιστον 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή 5.000 ευρώ για το ζευγάρι) θα υποστεί φορολόγηση με συντελεστή 10% χωρίς αφορολόγητο. Αφορολόγητο όριο -για την ακρίβεια tax credit 2.100 ευρώ- έχουν φέτος μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

Ανάλογα προβλήματα ανακύπτουν για φοιτητές και ανέργους με ελάχιστα εισοδήματα. Αν δεν διορθωθεί το θέμα, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να βρεθεί φορολογούμενος ο οποίος εισέπραξε τόκους καταθέσεων 1 ευρώ να χρωστά φόρο 300 ευρώ.

Το πρόβλημα είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε σε αυτές τις περιπτώσεις άνεργοι, φοιτητές ή μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα, αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση, να θεωρούνται μισθωτοί και επομένως να καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, όσο δηλαδή προκύπτει από τη σταθερή έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που δικαιούνται φέτος μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έχει εισηγηθεί στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη την προώθηση νομοθετικής διάταξης στη Βουλή, η οποία θα ορίζει ότι «όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων».

Όπως εξηγούν πηγές της ΓΓΔΕ, με τη ρύθμιση αυτή εξασφαλίζεται ότι φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικροποσά από τόκους καταθέσεων δεν θα πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Ανάλογες εισηγήσεις στον υφυπουργό Οικονομικών έχουν κάνει σύμφωνα με πληροφορίες και στενοί του συνεργάτες ώστε να προστατευτούν από υπέρογκους φόρους άνεργοι, ανήλικοι ή φοιτητές που έλαβαν πέρυσι μικροποσά από επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή πρακτική άσκηση με ελάχιστη αμοιβή.

Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί, με βάση πηγές, εντός των ημερών στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και αφορά ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία κοινοτικής οδηγίας για την τραπεζική εποπτεία.

Πηγή: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...