Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Μεταφορά ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε στην υπ΄αριθμό 2438-08/10/2013 ερώτηση, σχετικά με την πιθανότητα μεταφοράς ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, για αγρότες και επαγγελματίες, που κατοικούν σε κοινότητες με λιγότερους από 2000 κατοίκους.

Δυστυχώς από ότι συμπεραίνουμε από την απάντηση του Υπουργείου, ο προσανατολισμός είναι για μεταφορά των ασφαλισμένων
, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις μικρές τοπικές κοινωνίες και θα επιφέρει νέα προβλήματα στις μέχρι πρότινος δραστήριες επαγγελματικές ομάδες.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο δηλώνει, πως έχουν διαπιστωθεί ζητήματα ως προς το καθεστώς ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών, στις περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια και λαμβάνοντας υπ’ όψη προτάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, μελετά τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες στη λήψη μέτρων για τη θέσπιση ενός απλού θεσμικού πλαισίου, με γνώμονα την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής – εισφοροαποφυγής και την ανάγκη βιωσιμότητας του Οργανισμού.

Κατόπιν τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται σαφώς υπέρ της μεταφοράς των επαγγελματοβιοτεχνών από τον ΟΓΑ προς τον ΟΑΕΕ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 80 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Οργανισμού αλλά παράλληλα δεν θα κλείσει το κενό του ελλείμματος του Ταμείου που είναι 600 εκ. μόνο για το τρέχον έτος. 

Πρόκειται για μια απόφαση, που θα πλήξει τους επαγγελματίες των περιοχών, με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια και θα λειτουργήσει ανασχετικά στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...